Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
Ateş, Türkçe kökenli bir erkek adı olup, alev, yangın veya hararet anlamına gelmektedir.
Eski Türkçe od ve Farsça nâr sözcüğü de zaman zaman aynı anlamda kullanılır.
Eski Türklerin algısında ateşin, ailenin birliğini sağlama, iyileştirme, haber verme ve alma, koruma gibi özellikleri vardır. Bunların yanında ateş ailenin bir üyesiymiş gibi muamele görür. Onlara göre; dağların, ormanların ve insanların ruhlarının olduğu gibi ateşin de ruhu vardır.
Farsça ātaş آتش “ateş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen ātarş veya ātaş sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Ateş; Latince febris (Febris; mitolojide, insanları malariaya karşı koruyan tanrıça) sözcüğünden köken alan, vücut ısısında normalin üzerine çıkış olarak ta- nımlanabilecek sık rastlanan bir belirtidir.
Ateş olarak da anılan pireksiya (Eski Yunanca: πύρεξ(ις) pýrex(is), Yunanca: πυρετός pyretós), vücut sıcaklığının ayarlı noktasındaki artışa bağlı olarak sıcaklığın normal aralık üzerinde olması olarak tanımlanır.
Antik çağ toplumları için kutsal kabul edilen “ocak ateşi” anlamına gelen Hestia, Yunan toplumlarının ocak tanrıçası olarak kabul görmüştür. Antik Yunan'ın Hestia kültü, ateşi sembolize eden ritüelleri içermekte ve Eski Batı'nın kutsal merkezlerin ilk örneğini sunmaktadır.
Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu, ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.
Ateşin kendisi tanrı veya tanrıçadır, yahut da tanrının gücünü gösteren bir işarettir. Ateş kendisine mahsus ruhu olan bir varlıktır. O bir devdir veya Helios adlı güneş devinin yeryüzüne inmiş, evcilleştirilmiş yavrusu olan bir devdir.
Ateş kökeni Türkçe olan ve uzun yıllardır değerlendirilen hem kelime hem de bir isimdir. Aynı zamanda tarihin en önemli simgeleri arasında yer alır. Diğer bir yandan hayatın vazgeçilmez parçalarından biri olarak da dile getirmek mümkün.
(Od/Ot) kökünden türemiştir. Ateş demektir.
Ateş kelimesine eş anlamı olan en önemli kelime od olmaktadır. Bunun yanı sıra ise yakmak, ısıtmak, ateşlemek ve alev almak gibi kelimeler de iyi bir eş anlamlılık sağlamaktadır.
Ateş bir hastalık değil, vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösteren bir çeşit bağışıklık cevabıdır. Vücudun beyaz kan hücreleri üretmeye başladığının işaretidir. Normal sınırlardaki vücut ısısı yetişkinler için 36,1 ile 37,6 derecenin arasıdır. Çocuklarda bu dereceler daha yüksek olabilir.
TDK sözlükte kelimelerin gerçek anlamları yazdığından en çok TDK sözlük araştırması yapılmaktadır. Ateş, yanıcı cisimlerin tutuşması ile birlikte ortaya çıkan ısı ve ışık ya da coşkunluk anlamlarına gelir.
Ateş İsminin anlamı, yanıcı maddelerin yanması ile ısı ve ışığın ortaya çıkması anlamına gelir.
Bu açıdan bakıldığında ateş aklı temsil etmektedir. Felsefenin en önemli ilkelerinden biri olan “kendini bil” anlayışı ancak akılla varılabilecek yoldur. Ateşin kendisinin yanında, ateşi getiren Prometheus da akılla ilişkilendirilen bir tanrıdır.
Agni Hinduların ateş tanrısıdır. İnsanlığın dostu ve koruyucusu olarak kabul edilir, özellikle evleri korur. Agni, güneş, şimşek, kuyruklu yıldızlar, kurban ateşi, ev yangınları, cenaze ölü yakılan odun yığınının ateşi ve tüm insanlarda bulunan sindirim ateşi gibi çeşitli ateş biçimleri ile ilişkilendirilir.
Meallerdeki farklılıklarla birlikte Kur'an'da ateş ayetleri; ışık/ziya, nâr/nûr, sevgi, cehennem, yalın alev, dumansız ateş, cehennem ateşi, sıcaklık/hararet başlıkları altında toplanmaktadır. Bu ayetlerde ateş; sadece bir ontolojik unsur değil, aynı zamanda teolojik, kozmolojik, etik ve teleolojik bir mahiyettedir.
Dünyanın birçok bölgesinde dini veya kutsal bir sembol olarak ateşe metafizik bir güç atfedilmiş, ceza veya mükâfat aracı olarak kabul edilmiş, ışığı ve bilgiyi sembolize eden manevi bir güç olarak insan ile Tanrı arasında bir köprü olarak tasavvur edilmiştir.
Prometheus, Hint mitolojisindeki ateş tanrısı Agni ile eşlenebilir. Sanskritçedeki “yakmak” anlamında kullanılan “mathaya” (मथाय) Grekçedeki “metheus” sözcüğünün mitolojik kaynağını böylece açıklar; Prometheus ateşi çalarak insanları yaratmıştır.
Afrodit; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası, Roma mitolojisindeki ismi Venüs'tür.
Klasik nedeni bilinmeyen ateş (NBA) birden fazla ölçümde 38,3 ºC'yi geçen, 3 haftadan uzun süredir devam eden ve bir haftalık hastanede yatarak araştırılmasına rağmen tanı konamayan ateşi olan olgular şeklinde tanımlanır.
Ateş Ne Zaman İcat Edildi? Ateşin tesadüf olarak kullanılması yaklaşık 1.7 milyon önceye kadar dayanmaktadır. Ancak ateşin kontrollü olarak kullanılması 400000 yıl öncesidir. Modern insanlar tarafından ateşin yaygın anlamda kullanılması ise ve bu ateşin kontrol edilmesi ise yaklaşık olarak 125000 yıl öncesine dayanır.
2- Kontinü Ateş : Bu ateş genellikle tifonun 2. haftasında görülür. Ateş 38°Cnin üstünde olup sabah akşam ateşleri arasında 1°C az ısı farkı vardır. Enfektif endokardit, tifüs, tularemi, milier tüberküloz, serebral ateşte de görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri