Metilfenidat (MPH) (ticari isimleri: Concerta, Methylin, Ritalin, Equasym XL, Quillivant XR, Medikinet Retard)
NOT: Aynı kırmızı reçeteye Concerta 18, 27, 36, 54 mg tabletler en fazla 2 kutu ve Ritalin 10 mg tablet 2 kutu beraber yazılabilir.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir. Tabletten etkin maddenin salınımı yavaş yavaş meydana gelmektedir.
o Yeme bozukluğu (Anoreksiya nervosa), o Anormal düşünceler, hayaller veya anormal sesler duymak, o İntihar düşüncesi, 2/9 Page 3 • Sizin/çocuğunuzun ilaç veya alkol bağımlılığı veya suistimali varsa, Sizde/kız çocuğunuzda hamilelik veya hamileliğin planlanması durumu söz konusu ise CONCERTA'yı kullanmayınız.
Evet. Ritalin bazı dirençli depresyonların tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini arttırmak için, bazı uyku bozukluklarında ve kanserli hastalarda depresyon tedavisi için tek başına kullanılabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
6 ile 18 yaş arasındaki çocuklarda ve ergenlerde kullanılır. Ancak sadece; danışmanlık, davranış terapisi gibi, ilaç içermeyen tedaviler denendikten sonra kullanılır. RİTALİN 6 yaş altı çocuklarda ve yetişkinlerde DEHB tedavisinde kullanılmaz.
Ritalin kullanmaya yeni başlayanlarda iyi bir ruh hali, öfori (patolojik anlam taşıyan bir aşırı hoşnutluk durumu) gibi bir his yaşanabilir. Bu, günlük aktivitelerin yapılmasını kolaylaştırır. Uzun vadede Ritalin kullanımı kas problemlerine, kasılmalara, kramplara sebep olabilir.
Bu ilacın içerdiği etkin madde, uyuşturucu madde kullanımı ve doping testlerinde pozitif sonuç vermektedir. Bu nedenle CONCERTA'yı dikkatli kullanınız. CONCERTA'yı besinler ile birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz.
Uzun süreli etkiye sahip ilaçlardan ise Türkiye'de en çok kullanılanlar Concerta ve Medikinet Retard isimli ilaçlardır. Bu ilaçların etkileri, kullanımdan sonra 1-2 saat içerisinde en yüksek seviyeye çıkar ve 8-14 saat arasında biter.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
Halihazırda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ve ilk tercih edilen ilaç Ritalindir. Ritalin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olmayan bir kişiye verildiğinde kendine aşırı güvenli, enerjik ve yerinde duramaz bir durum oluşturur.
Ritalin işe yarıyor mu? Yarıyor. Çocuğu sakinleştiriyor ve dikkatini toparlamasına yardımcı oluyor.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Bakanlığımızın 06.08.2007 tarih ve 42854 sayılı yazısında belirtildiği üzere: Durogesic (tüm formları), Ritalin ve Concerta 18mg, 24mg ve 72mg için hastanın raporu var ve raporda ilaç ismi veya etken maddesi ve dozu belirtiliyosa, GERİ ÖDEME KURUMU olanlar için kurumun ödediği miktarda yazılabilir.
Ritalin, Concerta gibi metilfenidat içeren ilaçların en yaygın bilinen yan etkileri şu şekildedir: İştahsızlık.
Türkiye'de Ritalin'in direkt muadili olarak ilaç bulunmamaktadır.
Çocukluk çağının en yaygın sorunlarından biri olan ve bir tür davranış bozukluğu olan DEHB, çocuklarda 7 yaşına kadar ortaya çıkabilir.
Birbirinden çok farklı olan bu iki ilacın benzer olmadığı; birbiri yerine kullanılamayacağı ve kullanımın tıbbi sorunlara yol açabileceği; Konunun gereği hakkında SGK nezdinde çalışmaların sürdürülmekte olduğu ancak bu süre içerisinde hastaların herhangi ciddi bir tıbbi sorunla karşılaşmaması için konunun tüm ...
Türkiye'deki mevzuat çerçevesinde DEHB'in bir mesleğe girişi doğrudan engellediği spesifik bir madde bulunmamaktadır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
CONCERTA'nın bu tür ilaçlarla birlikte alınması, beyinde yaşamı tehdit edecek 'serotonin' artışına (serotonin sendromu) neden olabilir ve bu da zihin bulanıklığı veya huzursuzluk, terleme, titreme, kas seğirmesi veya hızlı kalp atışına yol açabilir.
Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Günlük 72 mg doz kullanılması gereken hastalarda ise sağlık kurulu raporu olmak şartıyla farmakoekonomik yönden Concerta 36 mg Kontrollü Salım Tabletinden bir Kırmızı reçeteye 2 (iki) kutu yazılabileceği belirlenmiştir.
Bu araştırmalarda yer alan yaklaşık beş bin kişide Ritalinin yol açtığı en sık yan etkilerin uykusuzluk, iştah azalması, karın ağrısı, irritabilite (kolay sinirlenme), baş ağrısı ve kilo kaybı olduğu bildirilmiştir. İştah azalması ve kilo kaybı: Ritalinin yol açtığı yan etkiler arasında en sık görülenlerdendir.
Günümüzde uzmanların dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çoğu hastaya önerdiği bilinen metilfenidat ilacı (Ritalin) da dopamin artırıcı bir ilaçtır.
Doktorunuz genellikle tedaviye düşük dozda başlayacaktır ve gerekliliğe göre dozu aşamalı olarak yükseltecektir. Çocuklar/ergenler: en yüksek günlük doz 60 mg'dır. RİTALİN LA günde bir kez, genellikle sabahları, aç veya tok karnına alınır. Uyku bozukluklarını önlemek için ilacınızı günün çok geç saatlerinde almayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri