Kur'ân-ı Kerîm'de riya kavramı üç âyette isim (el-Bakara 2/264; en-Nisâ 4/38; el-Enfâl 8/47), iki âyette fiil (en-Nisâ 4/142; el-Mâûn 107/6) olarak yer almaktadır.
Ayrıntılar maddenin tartışma sayfasında bulunabilir. Bir İslam dinî terimi olarak riya, dünyevî çıkarlar elde etmek için dindar gibi görünmek veya ibadetleri yerine getirmektir. Örneğin mal, mevki, saygı, şöhret vs. kazanmak için yapılan ibadetler riya kabul edilir.
Sözlükte “görmek” anlamındaki re'y kökünden türeyen riyâ (riâ'), hadislerde ve ahlâka dair eserlerde -süm'a (şöhret peşinde olma) kelimesiyle birlikte- “saygınlık kazanma, çıkar sağlama gibi dünyevî amaçlarla kendisinde üstün özellikler bulunduğuna başkalarını inandıracak tarzda davranma” şeklinde açıklanır.
(Maide 9) Allahü teâlâ vaadinde sadıktır. Verdiği sözü elbette yapar. Riya, namaz, oruç, sadaka ve yol, cami yaptırmak gibi hayırlı amelleri, insanlar görsün de beğensinler diye yapmaktır. İşte böyle bir maksatla yapılan işlerin hepsi riyaya dahildir.
Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan riya kelimesi, 'ikiyüzlülük' anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Ru'yet (görmek) kökünden gelen42 riya; kişinin halis niyet olmaksızın iş, söz ve davranışlarında gösterişe yer vermek istemesi43; bir iyiliği veya bir ameli Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle değil, insanların beğenisi ve övgüsü için yapmak44 anlamlarına gelmektedir.
Eğer denizin dolguları akarsunun ağzını doldurursa ya da akarsu başka nedenlerle kurursa ortaya çıkan kıyı türü ria olarak adlandırılır. Akarsu deniz sularının bastığı yere akmayı sürdürürse bu kıyı türü daha çok haliç olarak adlandırılır. Akarsuların bulunmadığı ria türü kıyılara ise en çok İspanya'da rastlanır.
Kelime anlamı “olduğundan başka türlü görünme”, “gösteriş”, “ikiyüzlülük” olan riyâ dini bir terim olarak Allah rızasını kazanmak için yapılması gereken ibadetleri/davranışları insanların takdirini ve beğenisini kazanmak için yapmak demektir.
İbadetlerini Allah rızası için yapan kişi riyaya girmez. Çünkü dünyevi bir menfaat için yapmamaktadır.
Riya ne anlama gelmektedir? Sözlükte "göstermek, gösteriş yapmak" anlamına gelen riya kelimesi, bir ahlak terimi olarak, sırf Allah rızası için yapılması gereken ibadetleri ve güzel davranışları kendini insanlara beğendirmek ve gösteriş maksadıyla yapmak demektir.
Sözlükte “görmek” anlamındaki re'y kökünden türeyen riyâ (riâ'), hadislerde ve ahlâka dair eserlerde -süm'a (şöhret peşinde olma) kelimesiyle birlikte- “saygınlık kazanma, çıkar sağlama gibi dünyevî amaçlarla kendisinde üstün özellikler bulunduğuna başkalarını inandıracak tarzda davranma” şeklinde açıklanır.
İhlas ve Samimiyet
Bir şeyi saf temiz ve arıtılmış hale getirmek. Kalbi saf etmek, çıkar ve şöhret amacı güdülmeyen, içten, riyasız, samimi sevgi ve bağlılık. Yapılan ibadet ve işlerde gösterişe yer vermeme, ibadet ve taatta riyadan uzaklaşma hali ve kalbin sefasına keder veren şeyden, kalbi uzak tutmak.
Liyakat terimi, dar anlamda herhangi bir organizasyonda işe uy- gun ehil ve uzman kişinin seçilmesi anlamına gelmektedir. Buradaki “işe uygunluk”, işin gereğini yerine getirebilmek için gerekli bilgi ve tecrübedir.
Farz olan ibadetlere riya girmez. Çünkü bu ibadetleri bütün kulların yapmaları gerekir. Dolayısıyla her Müslüman için yapılması farz olan namaz, oruç, zekât ve hac gibi ibadetlerin açıktan eda edilmesi efdaldir.
RİYA, iş, söz ve davranışlarda gösterişe yer verme; bir iyiliği veya salih bir ameli Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle değil, insanların beğenisi için yapma. Bu davranışta bulunan kimseye riyakâr veya müraî denir. Riya, insanlar arasında manevî nüfûz, şan ve şöhret, maddî çıkar sağlamak için yapılır.
Riya ve Sum'a: Görsünler ve işitsinler diye yapılan iş demektir. Bu da kalbî ve manevî bir hastalıktır. Bütün riyakârları gizli şirk ile itham etmek doğru değildir. Zira bu hastalıklar zaman zaman her müminde bulunabilir.
Kelime olarak “saflaştırma”, “arıtma” gibi anlamlara gelen ihlâs, terim olarak “kulluk, ibadet ve iyilikleri riya ve gösterişten arındırarak samimiyetle sadece Allah için yapmak” demektir.
İslâm âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', 1/215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, 2/397-398 [861]).
Demek ki, nafile ibadetleri gizli yapmak daha iyidir. Bunun için, ibadet de gizli olmalı denmiştir. Fakat gizli işlenmiş bir günahı açığa vurmak ayrıca günahtır. İbni Âbidin hazretleri, (Günahını açığa vurmak ayrıca günah olur.
İhlas, ibadetin özüne aykırı olan her türlü gösterişten, şirkten, dünyalık kaygılardan, çıkar hesaplarından onu arındırmak, saf ve tertemiz bir şekilde ibadeti Allah (cc)'a arz etmektir. İbadetleri insanların beğenmesi için değil sadece Allah rızası için yapmak demektir.
Alevi hakikati Hak meydanında, Pir divanında, ana kadının kemaletinde ikrar ve rızalığı esas üzerinedir. Aleviler, Rızalıkla alınmayan her kararı “Meclis-i Riya'nın” kararı olarak kabul ederler. Bundan dolayıdır ki, Nesimi tarihi vasiyetinde “Uğratma meclis-i Riyaya bizi” demiştir.
Bakır RİA ve hormonal RİA (Mirena) olmak üzere iki tip rahim içi araç bulunmaktadır. Bakır RİA 10 yıla kadar ve hormonal RİA (Mirena) ise 5 yıla kadar yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır. Gerektiğinde her ikisi de daha kısa sürede kolayca çıkarılabilir.
RIA ile Gelen Para Alma İşlemleri
Herhangi bir VakıfBank Şubesine giderek paranızı teslim alabilirsiniz.
İhlas; samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamına gelen bir dini terimdir.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri