Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Pişmiş yulaf mı çiğ yulaf mı? Tabi en sağlıklısı pişmiş yulaf yemek. Çünkü çiğ bir şekilde yenen bu tahıl, sindirim sistemini zorlayabiliyor. Yulafın pişirilmesi aynı zamanda patojenik mikroorganizmaların bulunma riskini en aza indirmeye yardımcı oluyor.
Kritik sorulardan biri de yulaf ezmesi çiğ yenir mi sorusudur. Bu besinin midemizin sindirip, yararlarını tam olarak alabilmesi için pişirilmesi gerekir.
Yulaf ezmesi pişirilmeden tüketildiği gibi pişirilerek de tüketilebilmekte olan bir besindir. Özellikle de kış mevsimlerinde portakallı yulaf ezmesi en fazla tercih edilen besinler arasında yer almaktadır. Genel olarak yulaf pişirmek için yapışmayan bir tava tercih etmeniz gerekmektedir.
Nasıl buğday veya çavdarı çiğ tüketmiyorsak yulafı da aynı şekilde çiğ tüketmemeliyiz. Çiğ tüketilen yulaf tüm tohumlar gibi vücudumuzdan sindirilmeden atılır. Bunu da içeriğindeki fitik asite borçludur.
Yulaf ezmesini sütle pişirerek içerisine kuru meyveler eklenip tüketilebilir. Bunun yanında çiğ olarak yulafı yoğurtla karıştırıp taze meyveler ya da kuru meyveler kullanarak diyetinizde uzun süre tok ve enerjik kalabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Günümüzde gelişimini hızla sürdüren beslenme biliminin mucizevi tahıl olarak nitelendirdiği yulaf tahılının, aşırı tüketim haricinde bilinen bir yan etkisi bulunmaz. Her gün en fazla 50 gr olacak şekilde tüketilen yulaf zararları konusunda endişe duymadan faydalanabileceğiniz değerli bir besindir.
Bir kaseye yulaf konulur, üzerine örtecek kadar sıcak su eklenir. 2. Yulaf ezmesinin yumuşaması için birkaç dakika beklenir. 3. Muz parçalanarak kaseye eklenir, üzerine isteğe göre bal, hindistan cevizi veya tarçın da eklenebilir.
Yulafı, sütü ve suyu tencereye ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin. Hafif sulu iken altını kapatın ve kaseye alın. Üzerini dilimlenmiş muz ve fıstık ezmesi ile süsleyin, arzuya göre tarçın da eklenebilir. Afiyet olsun.
Bir minik tencerenin içine yulafları aktarın. Üzerine suyu ve badem sütünü ilave edin. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeye başlayın. 3-4 dakika içinde yulafla şişip, yumuşadığında ocaktan alın.
Yulaf ezmesi, chia tohumu, süt ve su küçük bir kavanozda karıştırılarak 1 gece beklemek üzere dolaba kaldırılır. Sabah dolaptan çıkarılır ve üzerine meyveler, badem ezmesi, tarçın eklenir. Afiyet olsun.
Yulaf ezmesi nasıl pişirilir? Yulaf ezmesini süt yardımıyla pişirerek geniş zamanda tok tutan bir lapa hazırlayabilirsiniz. Diyet listelerinde yulaf ezmesi bulunanların daha hızlı ve sağlıklı kilo verdikleri gözlenmektedir.
Süt/su ile pişirerek
Yaklaşık 3-5 dakikada pişiyor. Daha sonra tabağına aktarıp üzerine meyve ve kuruyemiş ilave edebilirsin. Yulafını eğer su ile pişirdiysen, istersen piştikten sonra ekstra süt ekleyebilirsin.
Glütensiz tam tahıl olan yulaf, kalp hastalığı riski, kan şeker seviyeleri hatta kilo gibi yaygın sorunların giderilmesinde etkin rol oynar. Günlük yulaf ezmesi tüketiminin 2535 gram arası olmasını öneren uzmanlar aynı zamanda çiğ yulafı süt ya da su içinde bekleterek yemeyi tavsiye ediyor.
100 gr yulaf lapası ortalama 138 kalori değerindedir. İçerisinde 1.25 gr yağ, 4 gr protein ve 27 gr karbonhidrat ihtiva eder. 1 kap pişmiş yulaf lapası kalorisi ise yaklaşık olarak 330 kalori (kcal) şeklinde hesaplanmaktadır.
Yulafın 100 gramında 351 kcal kalori bulunur. Ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 100 gramlık miktarında Yulaf 351 kalori bulunmaktadır.
Yulaf ezmesinin ayrıca yağ yakma özelliği vardır. Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine yardımcı olur. Yulaf ezmesi ile çok fazla açlık hissi yaşamadan kilo verebilirsiniz. Bitkisel protein içeriği sayesinde yulaf ezmesi, kilo verme sürecinde oluşan sarkmayı önlemede etkilidir.
Yaz günlerinde içinizi ferahlatacak sağlıklı bir şey yemek istediğinizde yulaf lapasını soğuk tüketebilirsiniz.
Küçük bir tencerenin içine yulafları koyun. Üzerine suyu ve sütü ilave edin. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeye başlayın. Yulafları 3-4 dakika içinde şişip, yumuşadığında ocaktan alın.
Genel olarak yulaf ezmesi zararı olan bir besin değildir. Ancak mide ve sindirim sorunu olan kişilerde bağırsak sorunlarına ve gaz problemlerine yol açabilir. Yulaf ezmesinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı ve yulaf ezmesi aralıklı olarak tüketilmelidir.
Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından sorumludur. B vitaminleri ise karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine ve proteinlerin uygun bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur ve bu sayede kas gelişimine katkıda bulunur.
Yulaf buna en iyi örneklerden biridir çünkü içinde beta glukan isimli suda çözünebilen bir lif bulunur. Ve bu lif, yavaş sindirildiği için antrenman sırasında kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olur.
Özellikle 1 saatten uzun süren antrenmanlarda glikojen depolarının daha verimli kullanılmasını sağlayabilir. 30-40 gram karbonhidrat almak için 1 büyük boy muz, 1 kase pişmiş pirinç veya 5 çorba kaşığı (50g) kadar yulaf tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri