Riyakâr kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; “İkiyüzlü” olarak tanımlanmıştır. Riyakâr, Arapça ve Farsça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir.
Riyakar Ne Demektir? "İkiyüzlü" kelimesi, söylediklerini gözlemlemeyen, kelimenin özüne sahip olmayan ve insanları aldatmak için çeşitli yalanlarda yalan söyleyenler için kullanılır. İkiyüzlü insanlar, kendilerini farklı tedavi eden insanlardır.
Bir İslam dinî terimi olarak riya, dünyevî çıkarlar elde etmek için dindar gibi görünmek veya ibadetleri yerine getirmektir. Örneğin mal, mevki, saygı, şöhret vs. kazanmak için yapılan ibadetler riya kabul edilir.
Tamah, aslında yokluğa açılan penceredir. Beynin doyma merkezinden aldığı darbe ile olmayan beyinlerinde ciddi hasar oluşmuş kişilerde çokça görülür. Aç gözlülük ve gözü doymazlıktır. Riya ise sahtekârlık, iki yüzlülük, nabza göre şerbet vermektir.
NOT: Riyakar kelimesi yazılış olarak, Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte riyakâr şeklinde yazılmaktadır. Yani sonda yer alan a harfi şapkalı olarak kullanılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
riya uygulayıcısı, sahtekârın, sentetiğin müdürü.
Arapçada taassup kelimesi taraftar olma, bir şeye aşırı bir şekilde bağlanma ve ifrata varma demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan mutaassıp sözcüğü ise, bir fikre ya da ideolojiye körü körüne bağlanan, hiçbir yeniliği kabul etmeyen kimse anlamına gelir.
(ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. aṣfar “sarı”dan taṣfіr) Sarartma, sarıya boyama. (ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. ṣafіr “ıslık”tan taṣfіr) Islik çalma.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
sıf. ve i. (Ar. ṭama' “tamah” ve Fars. -kār ekiyle ṭama'-kār'dan) Tamah eden, mal, para vb.ne aşırı derecede istek duyan kimse, aç gözlü. i. Tamahkâr olma durumu, aç gözlülük: Her çektiğimiz tamahkârlığımızdan (Burhan Felek).
İbadet niyeti hiç bulunmazsa riya olur. İbadet niyeti çok olursa, sevab hâsıl olur. İbadetlerini başkalarına öğretmek ve teşvik etmek niyetiyle olursa yine riya olmaz, hatta sevab olur.
Liyakat terimi, dar anlamda herhangi bir organizasyonda işe uy- gun ehil ve uzman kişinin seçilmesi anlamına gelmektedir. Buradaki “işe uygunluk”, işin gereğini yerine getirebilmek için gerekli bilgi ve tecrübedir.
Riyâ'nın her türü hem kişiliği bozar hem de yapılan iyilikleri boşa çıkarır. Nitekim bu konu da Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmaktadır.”Allah, içinde hardal tanesi kadar riyâ olan ameli kabul etmez”( Müslim, iman, 148,149;Ebu Davud, Libas, 26;et, Tirmizi, Birr, 61).
Kelime Anlamı: Dalkavuk kelimesi, başkalarının gözü önünde aşırı övgülerde bulunan ve çıkar sağlamak için aşırı derecede uysal veya yaltaklanan bir kişiyi tanımlar. Dalkavuklar, genellikle gerçek duygularını gizler ve çıkarları için başkalarını memnun etmeye çalışırlar. Kökeni: "Dalkavuk" kelimesi Türkçe kökenlidir.
Belirli bir miktar paranın belirli kişilere belirli bir dönem içerisinde verilmesi gereken sadaka olarak da ifade edilebilir. Fıtır kelimesinin Türk dil kurumuna göre anlamı ise Ramazan ayı içerisinde verilen miktarı belirli sadaka olarak ifade edilebilir. Fıtır kelimesi aynı zamanda fitre olarak da ifade edilebilir.
Anlamı: "Menfaat" kelimesi, bir kişinin veya bir grubun yararına veya çıkarına olan şeyi ifade eder. Bu kelime, birinin ihtiyaçlarını karşılayan veya ona avantaj sağlayan bir şeyi tanımlamak için kullanılır. Menfaat, kişisel veya toplumsal olarak bir şeyden fayda sağlama anlamında kullanılabilir.
La eki ve Kayd kelimelerinden oluşturulmuş olan lakayt kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Arapçada ''la'' olumsuzluk eki olarak kullanılır ve -sız - siz anlamına gelir. Lakayt kelimesinin ilk anlamı da kayda değer olmayan, kayıtsız, ilgisiz demektir.
Cevap: Layık olma, yaraşırlık, uygunluk.
İkirciklem (Oksimoron), sözlü ve yazılı iletişimde (genelde resmi konuşma ve yazışma dışında) kullanılan dil unsurlarından biridir. Zıt kavramları çağrıştıran sözcüklerin bir arada kullanılmasıyla alıcı (dinleyici, okuyucu) üzerinde şaşkınlık yaratan etkileyici, çarpıcı anlatım sanatıdır.
Tevakkuf, Arapça kökenlidir ve vukuf kelimesinden türetilmiştir. Vukuf, kelime anlamı olarak ayakla kalmak anlamına gelir. Tevakkuf ise çok uzun süre boyunca birini beklemek anlamına gelen bir kelimedir. Tevakkuf sözcüğü gerçekleşmesi başka bir şeyin gerçekleşmesine bağlı olan durumlar için kullanılır.
(ﺗﻘﺒﻴﺢ) i. (Ar. ḳubḥ “çirkin olmak”tan taḳbіḥ) Çirkin görme, beğenmeme, kınama: Siz aslında Valer'e sâhip çıkardınız, beni tâzir edip cevr ü kibrimi takbih eylerdiniz (Ahmed Vefik Paşa).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Tesviye, ''siva'' kökünden türetilmiştir. Arapçada siva düzgün olmak manasına gelirken, tesviye kelimesinin ilk anlamı, düzleştirme, düzgün hale getirmedir. Çeşitli sektörlerde kullanılan tesviye aletine ise düzeç adı verilir.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Aşırı olmama, ne çok fazla ne çok az, tam gerektiği kadar olma, orta hâlde bulunma, ölçülü, dengeli ve soğukkanlı olma anlamlarını ifade etmek için itidal kelimesi kullanılır. Şiddet ve heyecandan uzak, davranışlarında dengeli olan kişi de mutedil olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri