Riyakarlık “iki yüzlülük, özü sözü bir olmamak, dediği başka düşündüğü başka olmak, sahte iş yapmak, mürailik, içi dışı başka olmak” anlamlarına gelir.
Riyakar kelimesi, iki yüzlü anlamında çok kullanılan bir kelimedir. İki yüzlü olan kişilere, riyakar deniliyor.
1. İkiyüzlü, yüze gülen, mürai. 2. Adam kandırmak için yalan söyleyen.
Riyakar kelimesi Arapça kökenlidir. Bu kelime, sıfat, ikiyüzlü, aldatma ve riya vb. kaçınılması gereken ve herkesin kaçınması gereken, topluma aykırı, insanlığa aykırı ve dine aykırı davranış vardır.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır.
İlgili 22 soru bulundu
En tehlikeli riya, kalpte yalnız Allah'a gösterilmesi gereken tâzimi Allah'tan başkasına gösteren kişinin riyasıdır; çünkü bu kişi Allah'a itaat ediyor gibi görünse de gerçekte başkasına itaat etmektedir. Bundan dolayı riya gizli şirk kabul edilmiştir (a.g.e., III, 301-305).
İhlâs, gerek bedenle, gerek malla yapılan farz veya nafile bütün ibadetleri, sadece Allah rızası için yapmaktır. Allah rızasından başka niyetle yapılırsa riya olur. Tesbih çekerken başkasının görmesi değil, kasten ona göstermek riya olur, yani herkes görsün, beni takdir etsin diye çekiliyorsa riya olur.
Kelime anlamı "olduğundan başka türlü görünme", "gösteriş", "ikiyüzlülük" olan riya dini bir terim olarak Allah rızasını kazanmak için yapılması gereken ibadetleri/davranışları insanların takdirini ve beğenisini kazanmak için yapmak demektir.
Kökü ''riya'' olan mürai sözcüğü, iki yüzlü anlamına gelir. Genellikle, insanlara çıkarları nasıl gerektiriyorsa öyle davranan kişilere mürai denir.
Riya;iş,söz ve davranışlarda gösterişe yer verme,bir iyiliği veya salih bir ameli Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle değil,ibnsanların beğenisi için yapma.Bu davranışa riya,bu davranışta bulunan kimseyede riyakar veya mürai denir..
Riyakar, en basit tanımıyla, kişinin gerçek düşünceleri ve hissettikleri ile dışarıya gösterdiği tavır ve davranışların uyuşmaması durumunu ifade eder.
Namaz, Allah rızası için kılınınca, karıştırılan riya, şirk olmaz, o namaz da, boşa gitmez. Müslüman, ibadetini Allah için yaparken ibadete riya karışabilir. Riya karışan ibadete, şirk denmez. İbadeti bir menfaat için yapmak da, şirk veya küfür değildir.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
- Rükû ve secde gibi rükünlerde uzun süre durarak namazı uzatması, kezâ oruç ve hac gibi ibadetlerinde titiz bir dindar görüntüsü sergilemesi; - İlim ve din ehlinden olduğunu, ilimde ve dinde yüksek bir mertebede bulunduğunu hissettirmek amacıyla âlimler ve abidlerle düşüp kalkması.
Farzları yerine getirmek ve haramlardan kaçınmak ve prensip olarak Hz. Peygamber (asm)'in sünnet-i seniyesine / İslam yoluna uymakta riya olmaz.
Riyaset Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Riyaset kelimesinin sahip olduğu anlam başkanlık şeklinde bilinmektedir. Riyaset kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve başkanlık anlamına gelmektedir.
RİYA, iş, söz ve davranışlarda gösterişe yer verme; bir iyiliği veya salih bir ameli Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle değil, insanların beğenisi için yapma. Bu davranışta bulunan kimseye riyakâr veya müraî denir. Riya, insanlar arasında manevî nüfûz, şan ve şöhret, maddî çıkar sağlamak için yapılır.
Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan riya kelimesi, 'ikiyüzlülük' anlamına gelir. Diğer bir deyişle riyakar kelimesi olarak çok sık kullanılan sözcükler arasında yer alır. Daha çok insanlar arasında yaşanan durumlar için cümle içinde kullanılmaktadır.
İkiyüzlü kelimesi düşündüğü konuştuğu gibi davranmayan insanlar için kullanılmaktadır. İkiyüzlülük için TDK sözlüğünde çıkan anlam inandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama, riya, riyakârlık, mürailik olarak verilmektedir.
İhlas; samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamına gelen bir dini terimdir. Riyanın aksi ve zıttıdır.
Riya ne anlama gelmektedir? Sözlükte "göstermek, gösteriş yapmak" anlamına gelen riya kelimesi, bir ahlak terimi olarak, sırf Allah rızası için yapılması gereken ibadetleri ve güzel davranışları kendini insanlara beğendirmek ve gösteriş maksadıyla yapmak demektir.
riya / riyâ / ريا / رِيَا / ریا
Özü sözü bir olmamak. İnandığı gibi hareket etmeyiş. İki yüzlülük etmek. Gösteriş için yapılan hareket.
Bu hikmetten dolayı imam namazda en güzel sesi, en güzel edası ile kendini izhar edebilir. Bu, riya değil, namaz sembolünün en güzel kıvamda izhar ve ilanı anlamındadır. Ezanı, riya olur diye okumamak ya da hakkını vermeden geçiştirerek okumak, ezanın misyonu olan izhar ve ilana aykırıdır.
Değerli kardeşimiz, Bir ibadetin, başka zamanlarda yapılmadığı halde, sırf başkasına gösteriş olsun diye Allah rızasından uzak, menfaat için yapılmasına riya denir. İbadetlerini Allah rızası için yapan kişi riyaya girmez. Çünkü dünyevi bir menfaat için yapmamaktadır.
Müslümanlık Allah'la kul arasındadır...'' Farz ibadetlerde riya olmaz...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri