Latince adı camellia sinensis olan çay bitkisi, dünyada ilk kez Assam ve Çin'de üretilmiştir.
Çay (Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi.
Çay bitkisinin çiçeği beyaz renklidir. Erkek ve dişi organları bir arada bulunur. Genel olarak yabancı döllenme olur. Tomurcuklar sabahları erken açar ve iki gün sonra taç yaprakları dökülür.
Rize'nin olağanüstü jeolojik ve iklimsel koşulları, çaya kendine özgü bir nitelik kazandırmaktadır. Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize, çay bitkisinin en yoğun yetiştirildiği yerdir. Rize'nin en önemli iklimsel özelliği her mevsim yağışlı olmasıdır.
Doğu Karadeniz Bölgesinin doğusunda ve deniz kıyısında yer alan ilimizin en temel özelliği, yaş çay üretiminin merkezi olmasıdır. İlin ekonomisine ve ticaretine, makinesiz yapılan çay tarımı damgasını vurur. Türkiye çay sektörünün en büyük ve lider kuruluşu olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü de Rize İl merkezindedir.
İlgili 27 soru bulundu
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Statista'nın verilerine göre Türkiye en çok çay içen ülkeler sıralamasında birinci.
Rize çayı, Türk çayının yapımında kullanılan siyah çaydır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize ilinde üretimi yapılmaktadır.
Çay ilk olarak milattan önce 2737 yılında, Çin'de medikal amaçlarla kullanılmaya başlanmış. Zaman ilerledikçe çayı suyla bir araya getirip bir içeceğe dönüştürmüşler. İlk içilebilir halde kullanılması milattan önce 10. yüzyıla denk geliyor.
Demliğe konan kaynatılmış suyun üzerine her bir bardak için 2 çay kaşığı Çaykur çayı konulmalı. Demlik çaydanlık üzerine konularak, kısık ateşte demlemeye bırakılmalı. Demleme süresi 10-12 dakika olmalı. Demlenen çay yarım saat içinde tüketilmelidir.
Çay ağacı Myrtaceae yahut mersin ailesinden bit bitki türüdür. Çay ağacı bitkisi Avustralya ve Yeni Zelanda'da yetişen bir bitki türüdür. Çay ağacı diğer ismiyle Hint Defnesi odunsu bir bitki olup uçucu yağlar içerir. Aynı zamanda çiçek kısımları vardır.
Zihni Derin (d. 1880, Muğla - ö. 25 Ağustos 1965, Ankara), Türk ziraatçı, eğitimci.
Türkiye'de bir çeşit siyah çay üretilmekte olup, Doğu Karadeniz kıyılarında yetişir. Bu çay türüne de halk arasında Türk çayı adı verilir. Toz kavrulmuş siyah çay ile demlenir ve "ince belli" olarak bilinen kendine has küçük bardaklarla servis edilir.
Bitkisel çaylar, çay bitkisinin kurutulmuş yapraklarından (Camellia sinensis) hazırlanan gerçek çaylarla (örneğin, siyah çay, yeşil çay, beyaz çay, sarı çay, oolong) veya kafeinin içinde bulunduğu kafeini alınmış çay ile karıştırılmamalıdır.
Florür ayrıca bitkiler içinde çayda bulunur, bir fincan çaydan 0.1-0.12 mg. florür alınabiliyor. Diş macunlarındaki florür içeriği ortalama 1-1.5 mg/g.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü veya kısa adıyla Çaykur, Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firması. Ayrıca Çaykur Rizespor'un forma ve isim sponsorudur. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, beyaz çay,organik çay ve siyah çay üretimi yapılmaktadır. 1983 yılında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulmuştur.
'Diyarbakır' çayının tanıtımı sırasında çayı koklayan AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, bu ürünü çok beğendiğini belirterek Türkçe 'Hoş çay' anlamına gelen Kürtçe 'Çaya Xweşik' dedi.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
Altınbaş Çayı
Çaykur'un en kaliteli çayıdır. Adını hasat zamanı çay bitkisinin en üstündeki ilk iki yapraktan alır. Altınbaşta sadece bu iki yaprak kullanılır.
Tirebolu çayını özel yapan aroması, iklim koşullarıyla da alakalıymış. Yıllık güneşlenme ve yağmur oranının dengeli olması çayın yıkanmışlık oranını azaltıyormuş ve bu da o bölgede yetişen çayın aromasının daha yüksek olmasını sağlıyormuş.
Dünya çay üretiminde 2.270 milyon ton ile Çin birinci, 1.210 milyon ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 259 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer aldı.
Çayın anavatanı Karadeniz olsa bile Türkiye'de en çok çay tüketen Doğu ve Güneydoğu illeri. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor.
1- Ihlamur: Geçmişten günümüze en çok tüketilen ve en çok tercih edilen bitki çayı ıhlamurdur. Ihlamur özellikle soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez tatlarından biridir. Ihlamurun büyükten küçüğe herkese hoş gelen bir kokusu ve tadı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri