Rize'de yazları serin, kışları ılıman ve her mevsimi yağışlı bir iklim görülür.
Sadece yaz döneminde değil kışın da bir hayli gözde olan Rize yaylalarında karın keyfini çıkarabilir, bembeyaz doğada muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Rize Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Serin mevsim 3,7 ay uzunluğundadır ve 4 Aralık tarihinde başlayıp 26 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 13°C altındadır. Rize bölgesindeki en soğuk ay Şubat ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 3°C iken yüksek sıcaklık 9°C düzeyindedir.
Rize'de uzun yıllar yıllık ortalama sıcaklık 14.3 °C, yıllık ortalama yağış 2254.4 mm'dir. En düşük sıcaklık 3.4ºC ile şubat ayında, en yüksek sıcaklık 26.7ºC ile ağustos ayında ölçülmüştür.
Rize'de yazları serin kışları ılık ve her mevsim yağışlı bir iklim görülür. Elli yıl boyunca yapılan rasat sonuçlarına göre Rize'nin yıllık sıcaklık ortalaması 14 °C'den biraz fazla olarak tespit edilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Rize'de kar yağışları olağandır.
Sıcaklık genellikle 20-25 derece arasında değişir. Ancak, nem oranı yüksek olabilir ve yağışlar yaz aylarında da devam edebilir. Kışlar: Rize'de kışlar ılıman ve ıslak geçer. Sıcaklık genellikle 5-10 derece arasında değişir.
Rize, Doğu Karadeniz'in gözbebeği olan şehirlerinden biridir. Yemyeşil yaylalarıyla ün salmış olan şehir her mevsim bol yağış alan bir iklime sahiptir. Bu yüzden simgesi haline gelmiş çay üretiminde de ilk sıralarda yer alan Rize, turizm açısından da Doğu Karadeniz'deki lider şehirlerden biridir.
Bu durumda Rize'ye gidilecek en iyi dönem Mayıs ila Eylül ayları arasıdır. Rize'ye ne zaman giderseniz gidin yanınızda mutlaka yağmurluk bulundurun. Dediğimiz gibi sürekli yağmur alan bir bölge olduğundan ne zaman yağmur yağacağı belli olmuyor.
Rize'nin en meşhur yemekleri arasında; Laz böreği, karalahana çorbası, Anzer balı, kuru fasulye, mısır ekmeği, karalahana sarması, sac kavurma, muhlama, hamsili pilav, sütlaç ve pide çeşitleri bulunmaktadır. Rize'de özellikle son zamanlarda açılan çok sayıda restoran bulunmaktadır.
Karadeniz kıyısına serilen muhteşem sahili de birçok ziyaretçiyi büyülemektedir. Sıcak yaz günlerinde yüzmenin yanı sıra kano, sörf, dalış ve hatta tekne turu bile yapmak mümkündür. Rize'de deniz her zaman soğuktur. Çakıl taşları ile dolu bir plajda olmanın sakıncası yoksa, Fındıklı Plajı'nı tercih edebilirsiniz.
Rize. Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası, her mevsim olduğu gibi kış aylarında da ziyaretçilerinin akınına uğruyor.
Rize'de Kasım ayı karlı olsa da havası ve manzaralarıyla anlatılmaz yaşanır dedirtecek cinsten bir ay.
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
' 'Ayder yaylası mükemmeldi biz gittiğimizde yağmur yağıyordu ve temmuz ayı olmasına rağmen çok soğuktu bu kadar soğuk beklemiyordum. ' 'Güzel bir yer.
Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak sadece kuş sesleri eşliğinde tatilinizi geçireceğiniz Rize'ye en az 3-4 gününüzü ayırmanızı ve bu harika şehri doyasıya keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.
Fındık, fasulye, karalahana, hamsi de sıklıkla kullanılan besinlerdir. Rize mutfağının öne çıkan yöresel yemekleri arasında ise; mıhlama, Laz böreği, Çayeli fasulyesi, Korkoto çorbası, hamsili pilav, Rize kavurması, Rize pidesi, hamsili pilav ve pekmezli kabak tatlısı yer almaktadır.
Rize Bölgesinde Kasım Hava Durumu Türkiye. Günlük yüksek sıcaklık 4°C ile 17°C düzeyinden 13°C düzeyine düşer ve nadiren 8°C altına iner veya 22°C üstüne çıkar. Günlük düşük sıcaklıklar 4°C ile 11°C düzeyinden 7°C düzeyine düşer ve nadiren 2°C altına iner veya 14°C üstüne çıkar.
Platformun paylaştığı Bölge Raporu verilerine göre Rize 221.226 TL ile Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 şehir arasında en pahalı şehir olurken, Tokat 164.838 TL ile 10'uncu sıraya yerleşti.
Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de giderek üretimi genişleyen bir faaliyettir.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Kırsal kesimde yaşayan Rize erkeği ise; kudi (başlık), içdonu, göynek, dip- lik, mintan, çıkvar, çuha, yelek, pantolon veya zıpka, gümüşlük, kuşak, çorap, ayakkabı ve zangaldan oluşur. Kadın giysileri ise; Rize merkezde, tülbent-çember, makaslı, içdonu, elbise, etek, bluz, dolaylık, çorap ve ayakkabıdan müteşekkildir.
Rize ili ülkemizin en önemli heyelan bölgelerinden biridir. İl genelinde birçok alan şiddetli yağmurlara karşı dirençsizlik göstererek heyelanlara maruz kalmaktadır.
Rize yöresinde Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Karadeniz ikliminin özelliği, yazları serin kışları ılıman ve her mevsim yağışlı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri