Rize Otogarı, şehir merkezinde bulunmaktadır. Şehir merkezinden kalkan Çamlıhemşin dolmuşları ve merkezden geçen Havaş servisleri kullanılarak doğrudan ve aktarmalı olarak ulaşım sağlanabilir. Havaş servisleri ile Ardeşen'de indikten sonra, Ardeşen- Çamlıhemşin dolmuşlarına aktarma yapılması gerekmektedir.
Dünyaca tanınan Ayder yaylasını ve Kaçkar Dağları Milli parkının önemli bir bölümünü de kapsayan Çamlıhemşin, 1 Nisan 1960 tarihinde Hemşin den ayrılarak ilçe olmuştur. Daha önce adı Çamlıca olan belde, 27 HAZİRAN 1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanınla “eski Trabzon ”da denilen Hemşin den ayrılmıştır.
Çamlıhemşin ilçesi, Türkiye'nin coğrafi bölge sistematiği içinde Doğu Karadeniz Bölgesinin Rize-Hopa Yöresinde, Rize il sınırları içinde yer almaktadır.
Çamlıhemşin'de hem rahat ulaşım sağlayabilmek hem de her yeri görmek istiyorsanız tercihinizi ilkbahar ve yaz aylarından yana yapmalısınız. Aksi halde karın yolları kapatması nedeniyle gitmek istediğiniz bazı yerlere ulaşım sağlayamayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Lazlar tarihsel olarak kentin tek yerlisidir.
Çamlıhemşin seyahatinde gezilmesi gereken yerler arasında; tarihi Çamlıhemşin konakları, Çinçiva Köyü, Tarzan Park, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Ayder Yaylası ve Zilkale yer almaktadır. İlçenin merkezinde, mahalle ve köylerinde pek çok tarihi konak bulunmaktadır.
Karadeniz'in en güzel yaylalarından biri olan Ayder Yaylası ile başlamak isteriz. Rize'nin Çamlıhemşin kasabasına bağlı olan Ayder Yaylası, yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen yerler arasında… Şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor.
Rize ilinin ilçeleri, Rize (il merkezi) Ardeşen.
Gerçek inancını dışa vurmayan kesimi saymazsak, Hemşinliler bugün Sünni-Hanefi mezhebine bağlı Müslümandırlar.
Hemşince (Ermenice: Հոմշեցի Homşetsi, ya da kendi dilinde Homşetsi lizu "Hemşin Dili"), arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice (Anadolu ağzı) içerisinde değerlendirilir. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.
Genel bir kural olarak Hemşinli Ermeniler, Türk veya Türk soyundan gelmiş insanlar olarak tanımlanıyor.
Nüfus miktarı bakımından merkez ilçeyi, Çayeli (42206), Ardeşen (40341) ve Pazar (30471) ilçeleri takip etmektedir. Hemşin (2022), Çamlıhemşin (5976) ve Derepazarı (7200) ilçeleri ise ilin en az nüfuslu ilçelerini oluşturmaktadır (Tablo 2).
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Bundan dolayı ziyaret etmek için herhangi bir saati beklemek zorunda değilsiniz. Buraya ulaşım hem araba ile hem de yaya olarak mümkündür.
Yayla çok güzel ama yolu çok kötü yaylaya hususi araçla çıkılması tavsiye edilmez.
Çamlıhemşin'den Gito yaylasına kendi aracınızla gidebilirsiniz ama aracınızın zorlu, taşlı yollarda sizi yarı yolda bırakmayacağından emin olmalısınız. Tırmanışa uygun yüksek bir aracınız olmalı.
Fındık, fasulye, karalahana, hamsi de sıklıkla kullanılan besinlerdir. Rize mutfağının öne çıkan yöresel yemekleri arasında ise; mıhlama, Laz böreği, Çayeli fasulyesi, Korkoto çorbası, hamsili pilav, Rize kavurması, Rize pidesi, hamsili pilav ve pekmezli kabak tatlısı yer almaktadır.
Çamlıhemşin mevsimlik göç veren şehirlerimizdendir; kışın büyük şehirlere giden halk, yazın geri dönmektedir. İlçenin 7 köyü, Laz köyüdür ve Lazca konuşulmaktadır. Yörenin en eski ve yerli halkı olan Hemşinlilerin nüfusu da Lazlarla hemen hemen aynıdır.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
İlçenin eski ismi Yunanca bir sözcüktür; akıl güzellik ve hikmet anlamına gelmektedir. 1888 tarihli Trabzon vilayeti salnamesine göre, Atina kazasında halk pagan tanrısı “Antas"a tapıyordu ve kasabanın adı da bu pagan tanrısından gelir.
I. Dünya Savaşı sırasında iki yıl süreyle Rus işgali altında kalan yöre 9 Mart 1918'de yeniden Türk idaresine girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri