16-) C : “C” sesini çıkarmak için “Ç” sesi telaffuz ettirilir ve hançere üzerine elin yanıyla hafif basınç yapılırsa “C” sesi meydana gelir. 17-) K : “K” sesini elde etmek için “T” sesinden hareket edilir. “T” telaffuz edilirken dilin ucu geriye doğru itilirse “K” sesi meydana gelir.
Ağız boşluğunda yer alan yumuşak damak, küçük dil, dil, dişler, dudaklar, çene seslerin şekillenmesini sağlayarak artikülasyonu oluşturmada görev alır. Özellikle dilin ağız içindeki konumu, ses yolunun değişik derecelerde kapanması vb. özelliklere göre ünlüler ve ünsüzler çıkartılır.
Sözgelimi “s” harfi ele alınacak olursa, sesin doğru bir biçimde çıkarılabilmesi için dil, kenarları üst dişlere yaklaşacak biçimde yükselir, ucu üst ya da alttaki dişlerin arka yüzüne iyice yakınken hava dil ile dişler arasında kalan ortadaki ince kanaldan geçirilir. kurtulamazlar.
f) Dil ucunun iki üst ön dişleri dip etlerine değmesiyle ن harfi çıkar. h) Dil ucunun üst ön dişlerin dibine değmesiyle ت harfi biraz daha üst damağa yakın yere değdiğinde د harfi, sertçe üst damağa yapışmasıyla da ط harfi çıkar.
Artikülasyon çalışmalarının temelinde vokal ve konson seslere yönelik alıştırmalar bulunmaktadır. Vokal grubu, 'A, O, U, I, E, İ, Ü, Ö' seslerini içerir ve uzun vokallerle başlamak önemlidir. İlk çalışılması gereken vokal 'A' sesi olup, uygun gelmezse 'U' sesine başlanabilir. Vokalde önemli olan dilin hareketleridir.
İlgili 27 soru bulundu
5)Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Kendiliğinden Düzelir mi? Nadiren kendiliğinden düzelme gösterebilir.Kalıcı olma durumu düşünülerek çocuğun kendini ifade etme ve sosyal iletişim sorunu yaşamaması için profesyonel yardım alınması gerekir.
4 yaşına gelmiş çocukların “r” harfi dışında tüm harfleri doğru kullanması beklenir. Eğer çocuk 3 yaşını geçtiği halde k harfini söyleyememe problemi yaşayıp bunu t şeklinde konuşuyorsa, ç harfini söyleyememe sıkıntısı çekiyorsa kısacası bazı harfleri düzgün kullanamıyorsa, artikülasyon bozukluğu söz konusudur.
أ (Hemze): Boğazın sonunda göğse bitişik olan yerden çıkar. Açık kuvvetlici söylenir, ince okunur. ب (Be): İki dudağı birbirine vurarak kuvvetlice söylenip çıkarılır. Okunuşu ince, açık ve serttir.
Dil aynı konumda tutularak “lû”, “lô”, “lâ”, “lî” heceleri çalışılır. Kalın “l” sesinde dil ucu geriye doğru çekilir. İnce “l” sesinde dil ucunun arka tarafı üst damağa yapışık durumdadır. Dil ucunun geriye çekilmesinden dolayı bu kısım, kendiliğinden damaktan ayrılır.
N SESİ : En basit yolu çocuğun işaret parmağını alıp sizin tek burun deliğiniz üzerine koyup o titreşimi hissetmesini sağlamanızdır .
Bende de s peltekliği vardı hafiften. Farkedilir şekilde geçiyor düzenli yaparsan tamamen geçer.
Testten sonra hangi “r”lerin söylenemediği ortaya çıkacaktır. Uygulanacak kısa süreli bir dil konuşma terapisiyle (ortalama 6-8 seans) “r” artikülasyonu bireye kazandırılmış olup ilerleyen yaşamı boyunca çalışılan bu harfte herhangi bir problemle karşılaşılmamaktadır.
Anne babalara çocuğun “r” sesini söylememesi sevimli gelse de, çocuk okulda psikolojik olarak zor anlar yaşayabilir. Bu nedenle ebeveynler çocuk 6 yaşını geçtikten sonra kendiliğinden geçmesini beklemek yerine konuşma terapistine başvurmalıdır. Okul döneminden önce bu problemin mutlaka çözülmesi gereklidir.
15-) Ç : “Ç” sesini çıkarmak için “T” den hareket edilir. “T” sesi telaffuz edilirken parmağımızla dilin ucunu dişleriniz arasına hafifçe bastırırsak “Ç” sesi çıkar.
Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
Her ses, o sesi üretebilmek için gereken dil, dudak, damak ve çene koordinasyonu geliştikçe üretilir. Bu nedenle sesler belirli bir gelişim sırasıyla edinilir. /r/ sesinin genel olarak 4,5 -5 yaş civarına doğru üretilebilmesi beklenir. Terapiye başlamak için de 4,5 yaşı beklemek uygundur.
“e” sesi; söylenen sözcüğün başındaysa alkış, ortasındaysa dize eliyle vurma, sonundaysa yere ayaklarıyla vurmaları istenir.
Okuma için önce alfabedeki harfler öğretilir.
ZE. Dil ucunu alt ön dişlerin uçlarına değdirmek suretiyle çıkar. İnce ve keskin bir harftir.
- ﺍ Elif: Elif harfi boğazın en aşağı kısmından çıkarak okunur. - ه He: He harfi Elif harfi gibi boğazın aşağısından ve göğse bitişen yerden çıkarak okunur. - ح Ha: Ha harfi boğazın tam ortasında ve boğaz kaslarını hafifçe sıkmak suretiyle okunmaktadır.
Çünkü “dâd” “ض” (aksa'l-hafe) dilin en kenarı ile “lâm” ise (edna'l-hafe) alt kenardan çıkarılır. Lâm'ın mahreci, dilin iki kenarı ile birlikte dil ucuna varıncaya kadar olan üst damaktır. “Dâd” “ض” harfinde istitâle (sesin mahreçte akıp gitmesi) sıfatı vardır, mahreci uzundur ve “lâm” harfine kadar ses uzar.
Normal şartlarda bir çocuk 3 yaşına geldiğinde belli oranda konuşma becerisini kazanmış olması gerekir. Ancak çeşitli sebepler birleştiğinde çocuklarda konuşma geriliği görülebilir. Bu sebepler; genetik ve duygusal olabileceği gibi nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluk da olabilir.
R harfini çıkarmak için dili hafifçe yukarı kaldırmak gerekir. Bu harf, ağzın arka kısmında üretilen bir ses olduğundan gerekli dil pozisyonunun görülmesi zordur. Aynı zamanda r sesi önceki ve sonraki seslerden etkilenerek pozisyon değiştirdiğinden diğer seslere oranla üretmek biraz çaba ister.
Bazı aileler çocuklarındaki artikülasyon sorunlarının zamanla ortadan kalkacağı inancı ile bazen gereğinden fazla beklemeyi tercih edebilmektedirler. Ayrıca bilinmelidir ki artikülasyon bozuklukları her zaman kendiliğinden düzelmez ve ileriki yaşlarda da sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri