Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de giderek üretimi genişleyen bir faaliyettir.
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çince`de altın portakal manasına gelir. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır.
Rize'de meşhur olan şeyler arasında bulunan ve Karadeniz'in sembolü niteliğinde olan Fırtına Deresi üzerinde rafting yapmak ise bir Rize klasiğidir. Rize'nin neyi meşhur sorusuna yanıt arayanlar muhlama, mısır ekmeği, sac kavurma, hamsili pilav ve sütlaç gibi dünyaca ünlü Rize yemeklerini deneyebilmektedirler.
Rize nüfusunun yaklaşık %70'i tarım ile uğraşır. Yayla ve platolarda hayvancılık yapılmakla birlikte arıcılık oldukça gelişmiştir. Özellikle İkizdere'nin Anzer balı meşhurdur ve çok değerlidir. Rize kıyılarında balıkçılık ana geçim kaynaklarından biridir.
İlgili 43 soru bulundu
Rize ili ve çevresinin bilinen ilk hakim ahalisi, bitişken dilli ve Asya kökenli kavimlerdir. Bunlar Rize ve çevresinde tarım ve hayvancılıkla geçinen yerleşik topluluklarıdır. Bu topluluklardan "KULKU-KULKHA"ların adına, Erzurum yöresini kendi ülkesinin topraklarına katan URARTU kralı II. SARDUR (M.Ö.
İzmir'in saat kulesi varsa ,Rize'nin simgesi ziraat cay bahçesidir. Yazın nemli Rize gecelerinden kaçış yeridir. Her ilin kalesine ziyaret edilir,Rize'ye geldiyseniz ilk uğrayıp görmeniz gereken yerdir.
Doğu Karadeniz Bölümünde kivi bah- çelerinin ve üretimin en fazla olduğu il Rize'dir. Rize'de 1990'dan sonra devlet teşvikiyle ilk kivi bahçeleri kurulmaya başlanmış- tır. 2014 yılında 3662 da alanda kivi tarımı yapılmakta olup, Rize bu alanda ülkemizde Yalova'dan sonra ikinci önemli il durumundadır.
Rize'nin vazgeçilmez tatlısı 'Pepeçura'
Rize denildiğinde akla meşhur ahşap Rize evleri, Ayder Yaylası, kemençe, tulum, çay bardağı, fındık, yöresel kıyafetler, ahşap eşyalar ve hamsi gelmektedir.
Meyve üretimi olarak, 33757 dekar alanda meyve üretimi yapılmakta olup, bu meyveler arasında Kivi, Trabzon hurması, nar, dut, erik, kiraz, şeftali, vişne, elma, armut, muşmula, ceviz, fındık, kestane, limon, portakal ve mandarin yer almaktadır.
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Rize'nin sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkımı 2-4`lü dür.
Çay daha çok yağışın fazla olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise yıl içerisinde yağışın fazla olduğu bölge Doğu Karadeniz Bölgesidir. Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır.
Yapılan araştırmalarda Karadeniz Bölgesinin en pahalı İlinin Rize olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle giyim ve ayakkabıda en pahalı iller arasında yer alıyor. Bunun yanında konut, sebze ve meyve konusunda da pahalı iller arasında gösteriliyor.
Çay yaygın olmak üzere Rize'de kısmen mısır üretimi de gerçekleştirilmesine rağmen bugüne kadar buğday ve yem bitkisi üretimi hiç gerçekleştirilmedi.
RİZE OYUNLARI:
Bu yörenin başlıca millî oyunları malûm Horon çeşitleriyle "pıçak" oyunlarıdır. Horon çevirmek için birçok delikanlı halka kurup, el ele tutuşurlar ki buna "Horon dizmek" de denir.
Daha önceki yıllarda da kivi ve stevia hasadı yapılan ÇAYKUR, bu kez tropikal bir meyve olan muz yetiştirdi. Ülkede Mersin ve Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde yetişen muzun Rize'de 2'inci yılında meyve verdiği dikkat çekti.
Rize'nin Derepazarı ilçesinde yetişen ve ismini yetiştiği ilçeden alan Derepazarı Mandalinası tadı ve aroması ile büyük ilgi görüyor. Karadeniz Sahil Yolu kenarında kurulan tezgahlarda satışı yapılan Derepazarı Mandalinası Türkiye'nin çeşitli yerlerine ve yurtdışına giden insanlar tarafından rağbet götürüyor.
Aile, her biri 1 ile 2 kilogram arasında değişen karpuzların hasadını yapmanın sevincini yaşıyor. Türkiye'nin en çok yağış alan illerinin başında yer alan Rize'de karpuz yetiştiğini görenler de şaşkınlığını gizleyemiyor.
Rize denince akla başta Ayder Yaylası olmak üzere yaylaları, Kaçkar Dağları, yemyeşil doğası, buz gibi suları, masmavi denizi ve tabi ki adeta bir cennet olan Çamlıhemşin gelir. Bunların yanı sıra Rize'nin tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Rize'ye güzellik katıyor.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Türkiye genelinde Rize denilince Lazlar'ın yaşadığı yer olarak düşünülür. Ancak Rize'de Türkler çoğunluğu teşkil eder. Hemşinliler de bir diğer grup olarak yaşarlar. Rize ili Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz bölümü sınırları içerisinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri