Otobüste şoförün sigara içmesi yasağına uyulmaması durumunda, bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir. Bazı ülkelerde, yasal yaptırımların yanı sıra, otobüs şoförleri ve diğer yolcular, sigara içen şoförü uyarabilir ve gerekirse araçtan indirebilirler.
Trafikte emniyet güçleri tarafından veya elektronik denetleme sistemleri (EDS) tarafından sigara içildiği tespit edilen araç sürücülerine idari para cezası kesilebilir. Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadar? 2023 yılı itibariyle arabada sigara içme cezası 248,38 TL olarak kararlaştırıldı.
Türkiye'de araçta sigara içmek, dumansız hava sahası politikaları gereğince 4207 sayılı yasa ile 2013 yılından itibaren yasaklanmıştır. İçen kişilere para cezası uygulanmaktadır.
ALO 184 Tütün İhbar Hattı
9.3 Otobüste sigara içmek yasaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Bununla birlikte, bazı kişiler hala sigara içme alışkanlıklarını sürdürmektedir. Yolculuk sırasında, şoförler de dahil olmak üzere insanlar, sigara içme ihtiyacı hissedebilirler. Ancak, otobüste şoförün sigara içmesi, çeşitli riskler taşıdığından, genellikle yasaklanmıştır.
Bunun yanı sıra taksilerde de hem sürücülerin hem de yolcuların sigara içmeleri yasaktır. 2023 yılında 248,38 TL olan araç içinde sigara içme cezası, 2024 yılı için uygulanan %58.46'lık zam oranıyla birlikte artarak 393,58 TL olmuştur.
Hususi otomobillerin sürücü koltuklarında sigara içtiği tespit vatandaşlara diğer taşıtlarda olduğu üzere 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun “Tütün Mamullerinin Tüketilmesi” başlıklı 39. maddesine göre 153 TL idari para cezası kesilmektedir.
Toplu taşıma araçlarında(Taksi,Dolmuş,Halk Otobüsü) sigara içilmesi halinde; Kabahatler kanunun 39.maddesine göre ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Eğer şikayet Zabıtaya yapılmış ise zabıta para cezası verir.
Yolcu otobüsleri de sigara içmenin yasak olduğu yerlerden biridir. Bu yasak, yolcuların rahatlığı ve sağlığı için koruyucu bir önlem olarak alınmıştır. Yolcu otobüslerinde sigara içmek yasaklanmış olsa da, bazı şirketler özel olarak belirlenmiş sigara molası süreleri verir.
Almanya'da Araçta Sigara Yasağı Yolda: 3 Bin Euro Cezası Olacak | Almanya'da Arabada Sigara İçme Yasağı: 3 Bin Euro Ceza Gündemde!
Sigara içmek dünya üzerindeki pek çok havaalanı terminalinde de yasaklanmıştır. Havaalanı Terminal Binası içerisinde sigara içmek isterseniz görevlilere nerede sigara içebileceğinizi sorun. Sigara İçilmez bölgelerde sigara içmenin cezası çok yüksek olabilir.
Özel araçta sigara içmenin cezası idari para cezasıdır. Sadece sürücüyü değil araçtaki diğer kişileri, yolcuları da kapsayan bir ceza olarak düzenlenmiştir. Hem trafik kuralları hem de uzun zamandır yürürlükte olan dumansız hava sahası oluşturma hedefine yönelik olan bir ceza olarak uygulanır.
Araştırma: Türkiye günlük sigara kullanımında dünyada ilk sırada.
Dr. Ersan Şen: Avrupa Birliği ülkelerinde, eğer arabada 18 yaş altı, yani çocuk var ise araçta sigara içmek yasak. Bu ülkeler İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Avusturya ve Kıbrıs. Örneğin Yunanistan'da 12 yaşından küçük bulunuyorsa veya İtalya örneğinde hamile varsa araçta sigara içmek yasak.
Sigaranın içinde bulunan nikotin bağımlılık yapıcıdır ve içtiğiniz her sigaradan sonra vücudunuz bu maddeyi tekrar ister. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada düzenli bir şekilde günde 1 adet sigara içmek erkeklerde kalp krizi riskini %44, inme riskini ise %41 arttırıyor.
CEZAEVLERİNDE SİGARA YASAĞI YOK
Abdulkadir Durmuş'un 6 yıldır devam eden yargı sürecinde dosyaya giren belgeler sigara yasağının cezaevlerinde neredeyse hiç uygulanmadığını açıkça ortaya koydu.
Bu nedenle de arabada sigara içme yasağının sadece sürücü için geçerli olduğu zannedilmektedir. Oysa bu yasak, arabada bulunan herkes için geçerlidir. Dumansız hava sahası uygulamaları kapsamında, özel araçlarda sigara kullanmak yolcular için de yasaktır.
Trenin için gayet sıcak oluyor ve kompartıman ısısını ayarlamak için panel mevcut. Trende sigara içilmesi yasak. Yataklı ve kuşetli seyahat edildiğinde yolculuk yorucu geçmiyor fakat pulman için durum öyle değil.
Sigara yasağını delenler kamera ve fotoğrafla tespit edilebilecek.
SIXT kiralık araçlarında sigara içmek serbest mi? Hayır, SIXT, Türkiye'de %100 dumansız bir filoya sahiptir ve tüm araçlarımızda her türlü sigara (pipo, sigara, puro) yasaktır.
Denetimde, araç içerisinde sigara kullandığı tespit edilen 13 sürücü ve yolcuya Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi uyarınca 153'er lira para cezası uygulandı.
1997 yılında necmettin erbakan'ın başbakanlığını yaptığı refahyol hükümeti'nce çıkarılan bir kanunla otobüslerde, uçaklarda ve bilumum toplu taşıma araçlarında sigara içimi yasaklandı.
Türk Havayolları (THY), 1986 yılında iç hatlar ve altı saatin altındaki dış hat seferlerinde sigara içilmesini yasakladı. Bu yasak o dönem büyük tartışma yarattı. Yasağa karşı çıkanlar gerekçe olarak, “stresli sigara tiryakileri sebebiyle tuvaletlerde yangın riskini artıracak” iddiasını öne sürdü.
Buna göre, Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı davrananlara gelecek yıl 8 bin 328 lira ile 167 bin 487 lira arasında değişen tutarlarda idari para cezası verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri