Roasting, besinlerin sıcak hava ile temas ederek kuru ısı içerisinde pişirilmesi tekniğidir. Roasting tekniğinde, pişen ürün her yönden ısı alır. Fırın, taş fırın, mangal ve ızgara roasting tekniğinde kullanılan eşyalardır.
Roasting: Temel olarak bütün parça etlerin fırında pişirilmesi tekniğine verilen isimdir. Fırında veya ateş üstünde şişe geçirilmiş etlerin pişirilmesine spit roasting, yine bütün parça etlerin döküm bir tencerede üçte bir su oranıyla pişirilmesine ise pot roasting denir.
En yaygın kullanımıyla “roast” İngilizce'de fırında kızartma işlemine verilen isim.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Frit pişirme tekniği bol yağda kızartma olarak ifade edilir. Malzemeyi kızgın yağın içerisine daldırarak, yiyeceğin yüzeyinde birden, gevrek bir kızarmış tabaka oluşturulup içinin yumuşak kalması sağlanır. Frit pişirme tekniğinde sıcaklığının yüksek derecelere çıkabilmesinden dolayı bitkisel yağlar tercih edilir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Simmering (yavaş kaynatma) yöntemi ile pişirme iyi bir örnek. Bütün balık ve tavuklar soğuk su ile kaplanıyor ve kaynamaya bırakılıyor; pişinceye kadar orta ateşte yavaş yavaş kaynatılıyor.
Az su, yağ ve üstü bir kapakla kapatılmış olarak fırında pişirilen et yemekleri.
Roasting, besinlerin sıcak hava ile temas ederek kuru ısı içerisinde pişirilmesi tekniğidir. Roasting tekniğinde, pişen ürün her yönden ısı alır. Fırın, taş fırın, mangal ve ızgara roasting tekniğinde kullanılan eşyalardır.
Roast olayı nedir? ing. kavurmak, kızartmak ve hatta alay etmek, azarlamak.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır.
Oldukça kısık ateşte yavaş yavaş kendi yağında kavrulan etler, çok özel bir lezzet yakalar. Konfit uygulanan etler nasıl uzun süre dayanıklı kalıyor diye düşünebilirsiniz. Yağıyla beraber pişen etlerin, havayla teması kesilir. Yağ, besinin çevresinde özel bir tabaka oluşturur.
Sous Vide, hassas sıcaklık kontrollü bir sirkülatöre dayanan pişirme yöntemidir. Gıda, vakumlu, mühürlü ve tam kontrollü su banyosu içinde nazik bir ısıda pişirilir. Her zaman tekrarlanabilir mükemmel sonuçlara ulaşabilirsiniz. Istakoz ya da balık gibi hassas yiyecekler için idealdir.
Silkme nedir? Silkme; yapılan yemeğin kaşık ya da kepçe ile karıştırmadan sadece tencereyi kapağıyla beraber iki kulpundan tutup, silkelenmesidir. Yani tencereyi sallayarak, karıştırmadır. Bu yüzden yemek silkme adını bu yöntemden alıyor.
Izgara, yiyeceklerin yüzeyine genellikle yukarıdan, aşağıdan veya yandan uygulanan kuru ısıyla pişirme şeklidir. Izgara genellikle önemli miktarda doğrudan, radyan ısı içerir ve et ve sebzeleri hızlı bir şekilde pişirmek için kullanılır.
Asitte Pişirme Tekniği: Ceviche Nedir ve Tarihçesi…
Birkaç dakika içinde malzemeleri hazırlayıp hızlıca bir araya getirilir. Tadı gerçekten eşsizdir.
À la meunière terimi, bütün bir balığın veya balık filetosunun hafifçe unlandığı ve ardından tereyağında sotelendiği bir Fransız pişirme tekniğini ifade eder.
Genel olarak; gıdaların pişirilmeye hazırlanması, lezzetlendirilip vakum poşeti içinde havası alınarak vakumlanması, kaynatmaya oranla (100C) daha düşük kontrollü ısı uygulanmış su banyosu içerisinde ürünlerin pişirilmesi sürecidir.
Fransızca bir kelime olan "confit"ten dilimize gelen konfit (konfi), yemeğin kendi yağında uzun süre pişirilmesi tekniğine verilen isim. Bu teknikte yemeğin kendi yağında kızarmasının önüne geçebilmek için mutlaka kısık ateş tercih ediliyor ve pişirme işlemi bu sebeple uzun sürüyor.
Ayrıca kansorejen tehlike içeren, etin dış yüzeyinin çok pişmesinden dolayı oluşan Maillard reaksiyonu oluşmaz. Bu bakımdan da yine sous vide tekniği, diğer pişirme tekniklerine göre daha sağlıklı olduğu söylenebilir.
Çok kısa müddet kaynatma yöntemi. 1- Sebzeleri 30 saniye civarı kaynar sudan geçirmek. 2- Etleri soğuk suya koyup bir dakika kaynatıp soğuk sudan geçirdikten sonra süzmek.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Sıvı Nitrojen Kullanılmadan -30 su da Soğuk Pişirme Tekniği.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri