Ancak rodaj mesafesinin genellikle 1000 ila 1500 kilometre arasında değiştiği söylenebilir. Rodaj süresi boyunca arabayı yüksek devirlerde kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Özellikle ilk bin kilometre içinde arabayı en yüksek devir seviyesinin 2/3'si oranına kadar olan devirlerde kullanmak gerekiyor.
Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Rodaj sürecinde, motorun zorlanmaması önemlidir. Bu nedenle, motoru maksimum kapasitesinin yüzde 50-75'ine kadar kullanmak genellikle önerilir. Bu, motorun aşırı ısınmasını önler ve parçaların birbirine uyum sağlamasını sağlar. Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez.
İlgili 45 soru bulundu
motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
Peki rodaj süresi kaç kilometredir? Motorunuzun hareket eden makine parçalarının bu alışma safhası, ortalama 2000 kilometreyi kapsayabilir. Ancak uzman görüşleri bu sürenin özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometreye ulaşması yönünde. Lastik rodajı ise ilk 500 kilometrelik sürüş aralığında yapılabilir.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Motosikletinizi sık kullanıyorsanız ya da tozlu ya da kirli yollarda sürüş yapıyorsanız yılda bir defadan daha sık yağ değişimi planlamanız gerekir. Düzenli yağ bakımı yapmamak, tozların motor yağını kirletmesine ve daha kötüsü motorun zarar görmesine neden olabilir.
Motoru diğer parçalara ve araca alıştırma süreci ortalama 1500 kilometre sürer. Bu süre içerisinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibi listelenebilir; Motor çalıştırıldıktan sonra bir süre yeterli sıcaklığa gelmesi beklenmelidir. Araç kullanımında gaz pedalına sert ve güçlü olarak basmaktan kaçınılmalıdır.
İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur. Hızlanma kademeli olarak hissedilir.
Debriyaj Rodajı Nasıl Yapılır? Debriyaj alıştırması, genellikle ilk 1000 kilometreyi kapsamaktadır. Daha çok şehir içerisinde kullanılacak araçlar için yapılması önerilmektedir. Özellikle araç sıfırsa kullanım başladıktan sonra ilk 100 kilometre boyunca debriyaj zorlanmamalıdır.
Servis motorun alındıktan sonra 1000 km olsa da olmasa da motorun 6 haftada en geç 7. haftada rodaj bakımına getirilmesi gerekli garanti kapsamında olması için dedi.
Bilindiği üzere artık sıfır km araçlarda rodaj süresince herhangi bir yağ değişimi önerilmiyor. 15000km sonra gelin bakımını yaparız denmekte.
Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
rodaj denilen olay artık geride kaldı.. rektifiyeden sonra motoru 0 km olarak kabul edip motor bloğundaki hareketli parçaların birbirine alışması için gerekli kritik km tutarını(yaklaşık 1000 km) aracı fazla zorlamadan kullanmanız yeterlidir..
Rodaj süresi kaç kilometredir diye düşünecek olursak, ortalama olarak ilk kullanım sonrasında 2000 kilometreyi kapsayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar ise özellikle ikinci el araçlarda bu sürecin 3000 kilometreye kadar ulaşması olduğunu söylüyor. Sıfır araçlarda ise motor daha çok yeni olduğu için bu süre daha kısadır.
Kir ve rodaj aşınmaları, yatak yerlerinden temizlenmez. Kaymalı yataklarda çok az yağ oluşur. Bu durumda, püskürtülen yağın çok az bir miktarı silindir duvarına ulaşır. Kirler ve soyulmalar yıkanarak temizlenmez ve henüz rodajdayken bile aşınma artar (Şek.
Motor hiçbir zaman yüksek devirde ve tam yükte çalıştırılmamalıdır. 1.500-2.000 km.ye kadar her viteste gidilebilecek en yüksek hızın 3/4 nün üzerine çıkılmaz. Uzun yolda aynı hızda devamlı gitmeyiniz. zaman zaman tam gaz vererek, bazende gazdan ayak tamamen çekilerek araç kullanmayı deneyiniz.
Rodajdan sonra tüketim tabii ki düşer.
Yeni araçların motorlarında veya sıfırlanmış araç motorunda piston ve silindirlerin uyumlu bir biçimde çalışabilmesi için belli bir kilometreye kadar fazla ısıtmadan ya da zorlamadan çalıştırılması gerekir.
Sıfır Km motor yağ değişimine kadar çok yakar ama motorun açıldıktan sonra normale dönecektir. Çok yakma olayı senin sürüşüne görede farkeder yüksek devirde binmeyi seviyorsan her şeyin bir bedeli olduğu gibi onunda benzin bedeli çok olacaktır. Motorun hayırlı uğurlu olsun.
RODAJ. Cam kenarlarının ve köşelerinin perdahlanması işlemidir. Cam kenarlarının ve köşelerinin keskinliğinin alınması işlemine bant rodaj, 90° ve 45° eğimlerle perdahlanması işlemine düz rodaj, yay biçiminde perdahlanması işlemine ise balık sırtı veya C rodaj, kademeli olarak rodajlanmasına ise profil rodaj denir.
ATV motorunun rodaj süresi genellikle ilk 10-20 saat veya yaklaşık 1000-1600 kilometre arasında değişir. Bu süre zarfında, motoru maksimum kapasitesinin yüzde 50-75'ine kadar kullanmak genellikle önerilir.
Takı yüzeyinin bir kısmının ya da tamamının radyum eriyiği ile kaplanması işlemine rodajlama denir. Rodajlama işlemi iki şekilde yapılabilir. Ürünün tamamı rodajlanacak ise genel rodaj yöntemi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri