2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez. Kaymalı yataklar doğru şekilde yağlanmaz ve soğutulmaz.
Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır. Eğer ki ilk zamanlarda motosiklete yanlış rodaj uygulaması yapılırsa ilerleyen zamanlarda güç kaybı oluşur ve bu güç kaybı motosikletten beklenen performansın alınamaması anlamına gelir.
motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur. Hızlanma kademeli olarak hissedilir.
İlgili 44 soru bulundu
Motor rodajı yaparken ilk 1000-3000 kilometrelik sürüşte olması gerekenden yüksek devirlere çıkılmamalıdır. Gaz pedalının dibine kadar basmak da oldukça zararlıdır. Bu durum motoru çok ısıtır ve yakıt silindiri duvarındaki yağ çözünür. Bu sebeple pedala hafifçe basmalı ve en çok 3000 devire kadar çıkmalısınız.
Rodaj döneminde kalkış yapmadan önce motorun yeteri kadar ısınmış olmasına da oldukça önemli. Arabayı çalıştırdıktan sonra 30-60 saniye kadar bekleyerek motorun ısınmasını sağlayabilirsiniz. 1000-1500 kilometrelik ideal rodaj süresi tamamladıktan sonra aracı yüksek devir ve hızlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.
Rodaj sürecinde, motorun zorlanmaması önemlidir. Bu nedenle, motoru maksimum kapasitesinin yüzde 50-75'ine kadar kullanmak genellikle önerilir. Bu, motorun aşırı ısınmasını önler ve parçaların birbirine uyum sağlamasını sağlar. Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Motosikletinizi sık kullanıyorsanız ya da tozlu ya da kirli yollarda sürüş yapıyorsanız yılda bir defadan daha sık yağ değişimi planlamanız gerekir. Düzenli yağ bakımı yapmamak, tozların motor yağını kirletmesine ve daha kötüsü motorun zarar görmesine neden olabilir.
Motorunuzun hareket eden makine parçalarının bu alışma safhası, ortalama 2000 kilometreyi kapsayabilir. Ancak uzman görüşleri bu sürenin özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometreye ulaşması yönünde.
Rodajın yapılmaması motorun aşınmasına, performans düşüklüğüne ve ömrünün kısalmasına neden oluyor. Rodaj, motorun ve diğer parçaların uyum sağlaması için önemli bir adım olduğundan her araç sahibinin dikkate alması gerekiyor.
Motor içerisinde yer alan birçok parça, metal gibi sert materyallerden elde edilmektedir. Piston gibi parçalar daima birbirleriyle temas etmektedir. Bu temas sırasında tam olarak uyumlu olmayan parçalar da hasar yaratabilmektedir. Temasın hasar oluşturmaması için rodaj yapılması gerekir.
Bunun için ilk 1000 kilometre boyunca rodaj yapılmalıdır. Bu süre içerisinde özellikle ani fren yapmaktan kaçınmak gerekir.
Bilindiği üzere artık sıfır km araçlarda rodaj süresince herhangi bir yağ değişimi önerilmiyor. 15000km sonra gelin bakımını yaparız denmekte.
Servis motorun alındıktan sonra 1000 km olsa da olmasa da motorun 6 haftada en geç 7. haftada rodaj bakımına getirilmesi gerekli garanti kapsamında olması için dedi.
Motorda: Yağ ve yağ filtresi değişimi, silindir kapağı saplamalarının (vidalarının) sıkılması, Subap ayarlarının kontrolü, karbüratör uyarının kontrolü, platin avans ve vantilatör kayış ayarları gibi ayarlar yapılmalıdır.
Rodajdan sonra tüketim tabii ki düşer.
rodaj denilen olay artık geride kaldı.. rektifiyeden sonra motoru 0 km olarak kabul edip motor bloğundaki hareketli parçaların birbirine alışması için gerekli kritik km tutarını(yaklaşık 1000 km) aracı fazla zorlamadan kullanmanız yeterlidir..
Motosiklet (L3) için hız limiti
Motosiklet otoban hız sınırı (L3) yerleşim yerlerinde 50 km, bölünmüş yollar için 90 km, şehirlerarası çift yönlü karayolları için 80 km, otoyollar için 100 km hız sınırı vardır.
Kalem rodaj ise, takı veya aksesuarların istenilen bir bölümünün oje ile korunup, maşa ile iletken bir kutba takı bağlanıp yaklaşık 8-10 voltluk akım ile pozitif kutubta bulunan kalemin keceli ucu rodyum ve/veya rodaj suyuna batırılıp takının istenilen kısımlarına sürülmesiyle yapılan sürece denir.
Yeni araçların motorlarında veya sıfırlanmış araç motorunda piston ve silindirlerin uyumlu bir biçimde çalışabilmesi için belli bir kilometreye kadar fazla ısıtmadan ya da zorlamadan çalıştırılması gerekir.
Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
Kesinlikle yarı-sentetik veya tam sentetik yağ kullanılmaz. Varsa 10w40, yoksa 15w50 kalınlığında mineral yağ kullanabilirsiniz. Aşağıdaki linklerden detayları okuyabilirsiniz.
RODAJDAKİ PULSAR RS200 151KM GÖRÜYOR | RODAJ SONRASI 169KM | GAZİEMİR - BALÇOVA OTOBAN | MotoVlog #1 - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri