Roka, nemli topraklarda yetişebilen ve suyu seven bir bitki olduğundan onu susuz bırakmamalı, her gün düzenli olarak sulamalısınız.
Roka bitkisi günlük olarak düzenli bir saatte sulanması gerekir. Akşam serinliğinde ya da sabah saatlerinde sulanması uygundur.
Roka Çok Su İster mi? Roka, genel olarak nemli toprakları tercih eden ve sulamaya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Ancak, aşırı suya maruz kalması da zararlı olabilir. Roka yetiştirirken, toprağın sürekli nemli olmasını sağlamak önemlidir.
Dönüşümlü ekim: Roka hızlı büyüyen bir bitki olduğu için, dönüşümlü ekim yapmak suretiyle sürekli roka hasat etmek mümkündür. Birkaç hafta ara ile yeni tohumlar ekmek, devamlı taze roka yaprağı elde etmeyi sağlar.
Roka, 16-22 ° C civarındaki sıcaklıklarla ılıman bir iklimde en iyi yetişen sebzedir. Daha yüksek sıcaklıklarda bitkinin hoş kokulu madde oranı artar ve kalitesi bozulur, erken çiçeklenmeye sebep olur.
İlgili 35 soru bulundu
Roka, nemli topraklarda yetişebilen ve suyu seven bir bitki olduğundan onu susuz bırakmamalı, her gün düzenli olarak sulamalısınız. Sulama için sabah erken saatleri ya da akşam, havanın serinlemeye başladığı zamanları tercih edebilirsiniz.
Organik maddece zengin, kumlu- tınlı topraklar roka yetiştiriciliği için en uygun topraklardır. Toprak pH'sı bakımından nötr karakterli toprakları tercih etmektedir. Tohum ekimi yapılmadan önce, roka üretimi yapılacak alana, dekara (da) 2 ton hesabıyla yanmış çiftlik gübresi uygulanır.
Roka toprak istekleri bakımından seçici bir sebzedir. Organik maddelerce zengin, nötr reaksiyonlu ve kumlu-tınlı bünyeli topraklar yetiştiricilik için en uygun topraklardır. (Eşiyok, 2012).
➢ Rokanın ekim zamanı toprak ısısının 18 derece olduğu zamandır. ➢ Rokanın çimlenme süresi ise 6 veya 8 gün arasındadır. ➢ Roka tohumunun dikim sıklığını sıra arası 20 cm olurken sıra üzeri 1 ve 2 cm olmalıdır. ➢ Rokanın ekim ayları; Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos olarak bilinmektedir.
Roka Hasadı Nasıl Yapılır? Yeterli nem ve sıcaklık değerlerine ulaşıldığında, roka tohumunun ekiminin ardından ortalama 30-40 gün sonra, rokalar hasat olgunluğuna erişiyor. Ancak düşük sıcaklık ve elverişsiz ekolojik koşullar hasat süresinin 70-80 güne kadar çıkmasına neden oluyor.
Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
Acımsı aroması ile ağızları tatlandıran roka, aşk hayatını renklendiriyor. Afrodizyak etkisiyle, libidoyu yükseltiyor. Çiftlerde cinsel soğukluğu bitiriyor. Cinsel gücü artırıyor.
var; rokayı balkonda, bahçede hatta saksınızda kolayca yetiştirebilirsiniz.
Roka ekolojik koşullara çok duyarlı bir sebzedir. Sıcaklığın 10 °C'nin altına düşmesi halinde Roka tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar. Bu koşullarda sebze olarak değerlendirilen yaprakların aromatik madde oranı artar ve yeme kalitesi bozulur.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Oldukça keskin bir tada sahip olan roka, kolay yetişen bir bitkidir. Yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilen roka, 1-1 buçuk ay sonra toplanacak olgunluğa erişir. Büyüyen roka yaprakları köklere zarar vermeden nazikçe koparılır veya bir makas yardımı ile kesilir.
Diktiğiniz tere fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı almasını sağlayın. Tere fidelerinizi saksılarına ektikten sonra, toprak hep nemli kalacak şekilde sulama işlemine devam edin. Tohumların çimlenmesi aşamasında korumamız gerekse de güneş tere fidelerinin yeterli şekilde gelişmesi için şarttır.
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
Yaygın olarak bilinen azotlu gübre türleri amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat (can, kan), amonyum karbonat ve üre olarak sıralanabilir.
ortamlara nazaran (bitki türü farklılıkları dikkate alınmakla beraber) az, fakat daha sık aralıklarla gübrelenmelidir. Gübreleme düşük konsantrasyonda ve azar azar yapılmalıdır. Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Ahırdan çıkan gübreyi düzenli olarak doğrudan tarlaya taşıyıp, toprakla karıştırmak pratik değildir. Bu nedenle ahırdan çıkan gübre sert bir zeminde hava şartlarında etkilenmeyecek şekilde bir yere yığın yapılmalıdır. Saklama şekillerindeki farklılıklardan dolayı ahır gübresi sıcak ve soğuk diye sınıflandırılır.
Yeşil gübreleme, toprağın ve ekinlerin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak amacıyla ekimi yapılmış yonca, fiğ, bakla gibi azot bağlayıcı yeşil gübre bitkilerinin henüz yeşil haldeyken sürülerek toprak altına getirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri