Ağır Metal Zehirlenmelerinde Tedavi Klasik anlamda yapılan şelasyon tedavisi, Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) ile birlikte çoğu kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko verilmesine dayanır. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer.
*Ağır metalleri vücuttan atan detoks içeceği tarifi: 1 adet orta boy havuç, 1 adet küçük boy kırmızı pancar, 10 sap taze ıspanak, 7 sap taze fesleğen, 1 kereviz sapı, 1 portakal, 2 parmak büyüklüğünde taze zencefil kökü, 1 limon ve 1 fincan içme suyunu katı meyve sıkacağından geçirin ve her gün taze olarak hazırlayın.
Şelasyon tedavisi vücutta bulunan ağır metallerin uzaklaştırılması yöntemidir. Demir, kurşun, kadmiyum, civa gibi ağır metaller bu yöntemlerle atılabilir. Vücutta ağır metal birikimi vücudu nasıl etkiler? Ağır metaller kurşun, civa, gümüş, kadmiyum, altın, kobalt, kalay gibi elementlerdir.
Kadmiyum ağır metali vücuttan böbrek ve karaciğer aracılığıyla atılmaktadır. Bu maddeyi atmak için böbrek ve karaciğer sağlığı korunmalıdır. Bakır da bir ağır metaldir ve en yaygın şekilde hava yoluyla vücuda bulaşır. Bakır zehirlenmesinin önüne geçmek için; tesisat borularının bakır olmamasına özen gösterilmelidir.
Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer.
İlgili 22 soru bulundu
Şelasyon tedavisinin amacı ya demir dengesinin korunması, yani transfüzyonlarla devam eden demir birikimine eşit miktarda demirin vücuttan uzaklaştırılması ya da negatif demir dengesi sağlanarak (vücuda transfüzyonlarla giren demirin üzerinde demir atılımı) vücut demirinin azaltılmasıdır.
Şelasyon, vücutta çeşitli şekillerde birikmiş olan zehirli mineraller ve metallerin atılmasına yönelik uygulanan tedavidir. Bu işlemle vücuttan demir, kadmiyum civa ve kurşun gibi birçok ağır madde atılabilir. Bu işlem damar yoluyla EDTA verilmesi şeklinde yapılır.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Hafıza kaybı, Alzheimer, Parkinson hastalığı, akciğer, kan ya da pankreas kanserleri, osteoporoz, böbrek veya karaciğer yetmezliği ve kısırlık gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilen ağır metaller kan ve idrar testleri ile belirlenerek uygun tedavi ile kontrol altına alınabiliyor.
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
Ağır metal yüklenmesinden kaynaklanan semptomların listesi oldukça uzundur: alerji, kronik yorgunluk, depresyon, eklem ağrısı, baş ağrısı ve kronik hastalıklardır. Ağır metallerin birçoğu özel bir destek olmadan vücuttan atılamaz. Ağır metal zehirlenmeleri arasında en sık rastlananı civa zehirlenmesidir.
Artan ağır metal seviyeleri (özellikle cıva ve arsenik), özellikle balık ve kabuklular ve deniz yosunları gibi deniz ürünleri gıdalarında oluşabilir. Karasal hayvanlarda kurşun, kadmiyum ve bakır, özellikle organlarda önemli miktarlarda bulunabilir.
Son olarak, susam yağının vücuttan ağır metallerin uzaklaştırılmasında önemli bir besin kaynağı olduğunu da hatırlatalım. Özellikle fazlaca ağır metal içeren dip balıklarını tükettiğinizde vücudunuza giren bu ağır metalleri uzaklaştırmak için ardından tahin yemek bu soruna çözüm açısından birebirdir.
Hacamatın faydalarından başlıcaları şunlardır; ► Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. ► Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.
Civa ile kirlemiş sularda bulunan balıklar civayı insan vücuduna taşır. özellikle uskumru, tuna balığı, kılıç balığı, köpek balığında daha yüksek oranda bulunur. Balık tüketimi fazla olan annelerin saçlarında birikir. Civanın hedefind e beyin vardır.
Kanda ve İdrarda Ağır Metal Tayini
Endüstriyel kesimde çalışan kişilerin çalıştıkları ortamda toksik maddeye maruziyetinin tespiti amacıyla yapılır. Ağır metal testi, genellikle bir kol damarına batırılan iğneyle alınan kan numunesi veya 24 saatlik idrar numunesi kullanılarak gerçekleştirilir.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
AAS analizi toprağın bünyesinde bulunana ağır metal elementlerinin yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak gaz haline dönüştürülmesi ile bakılması işlemidir. Gaz haline gelen ağır metal elementleri, elektro manyetik ışınların emmesi sağlanarak yapılır.
İridyum – 22,4 g/cm³
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Şelasyon (çelasyon, veya kıskaçlama terimleri de kullanılır) iki veya çok dişli bir kimyasal ligandın iyonik bir substrata bağlanması veya komplekslenmesidir.
Organik civa, Gİ sisteminden ve solunum yolundan iyi emilir. Civa, emildikten sonra büyük bir dağılım hacmine sahiptir ve böbrekler, karaciğer, dalak ve SSS'ne dağılır. Eliminasyon yarılanma ömrü 30-70 gün arasında değişmektedir. Tüm civa türleri dışkı ile atılır.
Koordinasyon bileşiklerinde bir metal iyonu, bir elektron verici (donör) grup ile bağ oluşturmuş durumdadır. Metaller, donör atoma sahip ligandlar ile tepkimesi sonucunda bir veya birden çok halkalı bileşikler meydana getirirler. Bu tepkimeler sonunda oluşan koordinasyon bileşiğine “metal şelatlar” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri