Felsefe ve bilimde önemli bir kavram olan rölatif kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Kelime mutlak olmayan ve kesinlik taşımayan anlamına gelir. Matematiksel ya da bilimsel olarak ispatlanmamış, henüz hipotez aşamasında olan tüm teoriler rölatif olarak tanımlanır.
Kubbealtı Lugatı [l ince] sıf. (Fr. relatif < Lat.) fels. İzâfî, bağıntılı, göreli.
Göreceli risk veya rölatif risk, bir risk etkenine sahip olanların, olmayanlara göre hastalık geliştirme (veya bir olayın meydana gelmesi) oranıdır.
Olguların, olayların ve kavramların kişinin algısına, toplumların yapısın ve yaşanan çağın mevcut koşullarına göre farklılık gösterdiğini savunan felsefi akıma rölativizm denir.
Birim olarak alınan bir değere oranla ölçülen, verilen değer.
İlgili 26 soru bulundu
Biyolojik olgunlaşmada bireyler arası farklılık büyümeyi, performansı ve fiziksel uygunluğu etkileyen bir faktördür (23). Aynı yılda doğanların doğum tarihi değişiklikleri relatif yaş farklılıkları olarak; bunun sonuçları ise relatif yaş etkisi (RYE) olarak tanımlanır (35).
Rölatif Getiri: Bir hissenin veya portföyün başka hisse, portföy veya endekse oranla getirisini gösterir. İki finansal aracın yüzdelik getirilerinin oranlanmasıyla hesaplanır.
Ahlaki rölativizm ahlaki doğru ve ilkelerin objektifliğini ve evrenselliğini reddeden, bunların bireye veya topluma göreli olduğunu savunan yaklaşımlara verilen genel isimdir.
Görecilik, kişiden kişiye değişmeyen nesnel bir hakikat, herkes için geçerli mutlak doğrular bulunmadığını, hakikatin ya da doğruların bireylere, toplumlara ya da çağlara göreli olduğunu savunan anlayıştır. Görecilik (relativizm), belli bir şüpheciliği de içeren bir anlayış olarak dikkat çeker.
Görecilik ya da rölativizm, felsefe tarihinde sürekli gündemde yer almış olan bir yönelim biçimidir. Felsefenin alt bölümlerinden epistemoloji ve etik alanlarında göreceli yaklaşımlar özellikle etkili olmuştur.
Sepsis, vücudunuzun enfeksiyona verdiği toksik tepkidir. Organların bozulmasına neden olduğunda buna şiddetli sepsis denir. Düşük tansiyon eşlik ettiğinde septik şok denir ve en yüksek ölüm ve komplikasyon riskini taşır.
Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk.
Zira karşı karşıya olduğumuz teknoloji, organik zekaya karşı üretilmiş; “yapay” bir zeka değildir. İnsanlığın yıllar içerisinde biriktirdiği her şeyin bir araya getirilmesi ve daha öncekileri tekrar etmeye ihtiyaç duymadan onun üzerine yeni bir şey koyma imkanını sağlayan kümülatif ve kolektif bir zekadır.
Diğer % 1'i, her türlü tedaviye rağmen geçmeyen ağrılarda düşünülür (rölatif endikasyon). Az bir kısmı sadece ilaç ve istirahat ile düzelir. Geriye kalan çok büyük kısmı ise DOĞRU PLANLANMIŞ bir FİZİK TEDAVİ'ye ihtiyaç duyar.
Rölatif kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Rölatif kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı relatif şeklindedir.
Rölyef, Fransızca bir kelimedir. Yüzeyde çökertme ya da yükseltme şeklinde yapılan sanatsal çalışmalara verilen genel bir isimdir. Kısaca kabartma da denilmektedir. Kabartma eserler, tarihi yapıların veya insan figürlerinin boyutlandırılarak oluşturulması ile ortaya çıkmaktadır.
M.Ö. 6. yüzyılda yaşamış olan Herakleitos da rölativizm akımının temsilcileri arasında yer alıyor. ''Her şey akar'' ve ''Aynı nehirde iki kere yıkanılmaz'' sözleri ile gerçekliklerin zamana ve mekana göre değiştiğini ifade etmiştir. Herakleitos'a göre, birey, savunduğu şeylere bir zaman sonra karşı çıkabilir.
Ahlaki rölativizm ahlaki doğru ve ilkelerin objektifliğini ve evrenselliğini reddeden, bunların bireye veya topluma göreli olduğunu savunan yaklaşımlara verilen genel isimdir.
bizde de relativizm şeklinde de kullanılır. kaynağı aşağda belirtilen sçzlüğe göre; felsefede, en eski anlamlarından birini protagoras'ın “her şeyin ölçüsü insandır” sözünde bulan, en genel anlamda, bütün bilgi ve değerlerin göreli olduğunu ileri süren öğreti.
Ahlaki rölativizm ahlaki doğru ve ilkelerin objektifliğini ve evrenselliğini reddeden, bunların bireye veya topluma göreli olduğunu savunan yaklaşımlara verilen genel isimdir.
Ahlâkî tartışmalarda ciddi sorunlarından biri olan görecelik (veya görecilik ya da rölativizm), “genel geçer, salt ahlâk değerleri olmadığını, bütün değerlerin çağlara, toplumlara, kişilere, kültür durumlarına, yaşam biçimlerine göre değiştiğini öne süren öğreti”dir (Akarsu, 1988: 87).
Sokrates'in Bilgi Anlayışı
Yani Sokrates bilgi konusuna relativizm'e karşıdır. Sokrates bireylere göre değişmeyen, akla dayalı kesin bilgiyi savunur. Ona göre herkes için geçerli olan doğru bilgi mümkündür. Sokrates' e göre insan zihni doğuştan bilgiye sahiptir ve doğru bilgi akla dayalıdır.
BIST'e göre relatif (%)
Örneğin: X hisse senedinin relatif getirisi %2.50 ise, bu veri X hissesinin, BIST-100 endeksinin %2.50 üzerinde getiri sağladığını ifade eder.
Herkesin hemfikir olduğu, tartışmaya kapalı olan, bilimsel ya da matematiksel olarak ispatlanmış olgulara nesnel denir. Göreceli kelimesi ise bu sözcükle zıt anlamlıdır. Göreceli olarak nitelendirilen kavramlar ve durumlar, yoruma açıktır. Bu nedenle kişiden kişiye farklılık gösterir.
Statik, durağan anlamına gelen, fiziğin statik dengede duran sistemlerle ilgilenen dalıdır. Eğer bir cismin parçaları, birbirlerine göre izafi hareket yapmıyorlarsa, o cisim için statik dengede denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri