Supap arıza belirtilerinden bazıları; motorun fazla sesli çalışması, aracın ilk çalıştırıldığı sırada duman çıkması, aracın normalden daha geç çalışması ve performansında düşüş olmasıdır. Ayrıca aracın yakıt tüketiminde de artış görülür.
Motor performansı ve çekiş gücü azalıyor.
Bozuk supap ayarı motorun maksimum güç üretme kabiliyetini en aza indiriyor. Emme supapları yanma odasına gönderilen yakıtın zamanı ve miktarını kontrol ettiği için pistonların hızıyla senkronize şekilde çalışması gerekiyor.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
Sübap kontrolünü kendin yap.! Bujiyi sök ve parmağınla buji deliğini tıka, ayak marşına orta hızda bas eğer hava parmağini zorluyorsa sübap sağlam, ama hiç hava gelmiyorsa sübap kesmiştir ya da sübap tırnakları kurtulmuş sübap boşa düşmüştür.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
İlgili 39 soru bulundu
Motor yağ yakması sebebi pistonların uçlarındaki segmanların gevşemesi sonucu yağın pistonlar üzerine çıkması ve supapların arızalanarak yağ yanma odasına kaçmasından kaynaklanır. Motor yağının eksik veya eski olması, motora ait parçaların aşınmasına yol açarak yanmayı tetikler.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Subap kırılması veya eğilmesi genel olarak Triger kayışının kopması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sadece subap kırılması olarak değerlendirmemek gerekir. Beraberinde Triger kayışının da getirdiği sorunlara ortak olur. Kısaca belirtmek gerekirse subap kırılırsa motor çalışmaz, çalışıyor ise tamamen durur.
Bir motorda subap sayısınca itici bulunur. İticiler arızalandığında içerisinde bulunan yağ boşalır. Araç subap sesi yapar. Bu durumda ise hem rahatsız edici bir ses oluşur hem de aracın verimliliği azalır.
Subap Ayarı Neden Bozulur? Subap ayarının bozulması, birden fazla sebebe bağlı şekilde gerçekleşebilir. Örneğin, subap lastiği erimesi ya da zaman içinde subap hareketlerinin olması gereken zamanlama ve miktarlardan uzaklaşması, subap ayarını bozabilir.
Külbütör kapağı ölçüm için sökülürken sentil yardımı ile supaplar tek tek kontrol edilir. Supaplar ne çok sıkı ne çok gevşek olmalıdır. Örneğin emme supabı çok sıkıysa anahtar yardımıyla ideal ayara getirilmelidir. Bütün supaplar bu şekilde kontrol edilir ve supap ayarı yapılmış olur.
Subap ayarı motor soğukken yapılır. Sıcakken yapılan ayar bahsettiğiniz gibi genleşmeden dolayı yanlış olacaktır.
supap kesilince bir motor zamanlamalardan hiçbirini yapamaz. tamiri motorun durumuna göre en az 150 tl den başlar 400 500e kadar yolu var.
Sibop ayarı, kullanım koşullarına bağlı olarak zamanla bozulabiliyor. Bununla birlikte subap lastiği erimesi, rektefiye gibi onarım işlemleri, trafik kazasında aracın hasar alması gibi durumlarda da subap ayarına ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla hem bu gibi durumlarda hem de periyodik olarak ayar yapılması gerekiyor.
Supap yayı, eksantrik mili onları açtıktan sonra, emme veya egzoz supaplarının tekrar kapanmasına izin verir. Supap yaylarından biri kırılırsa, supap tam olarak kapanamaz ve kompresyon kaçağı olur.
Subaylar; birliğine bağlı olan askerleri denetler, düşman ile mücadele eder, birliğinde bulunan araçları yönlendirir, muharebe görevlerini yönetir, birlik içi iletişimin güçlü olması için üstlerine bilgi verir ve askeri ekipmanların kullanıma hazır olmasını sağlar.
Subap itici arızası
Ancak motor yağınız yeni ve kaliteli ise, aracı çalıştırdıktan sonra ses uzun süre veya tamamen kesilmiyorsa ya da motorun ısınmasına, yağın incelip iticilere ulaşmasına rağmen ses geliyorsa subap iticileriniz arızalanmış demektir.
Subap sorunu nasıl anlaşılır? Supap Arızası Belirtileri: Motor supapları eridiğinde motor kompresyon kaçıracaktır, çekişi düşecektir, yakıt sarfiyatı artacaktır, motor rölanti devri düzensizleşecektir, hızlanmada kesiklikler ve gaz yememe sorunu meydana gelecektir.
Sentetik yağ alamıyorsanız, en azından sentetik bir karışım kullanın. Yağı değiştirdikten sonra, yağın sistemden geçmesine yardımcı olmak için aracınızı yarım saat kadar çalıştırın. İtici gürültüsü bir yağ probleminden kaynaklanıyorsa, bu işlemi yaptıktan sonra gürültünün kaybolduğunu gözlemlemelisiniz.
Aracın düzenli olarak yapılması gereken triger bakımı zamanında yapılmadığında aracın triger kayışı-zinciri kopar belirli bir süre çalışmaya devam eden pistonlar açık kalan subaplara vurur. Sonuç olarak subaplar ya yamulur ya da kırılır. Yapılması gereken aracın silindir kapağı sökülür. Subaplar yenileriyle değişir.
LPG'li araçlarda subap ayarı, motorun doğru çalışması ve performansının korunması için önemli bir faktördür. Subap ayarı, aracın silindirlerindeki egzoz ve hava girişlerinin zamanlamasını düzenleyen bir işlemdir. Bu işlem, subapların açılıp kapanma zamanının doğru ayarlanması yoluyla gerçekleştirilir.
Subap sistemlerindeki lastiklerde sorun olduğunda pistonlara motor yağı bulaşır ve araç yağ yakmaya, egzozdan siyah duman çıkarmaya başlar. Subaplarda meydana gelen eğilme ya da kırılmalar ise triger kayışının kopmasına neden olabilecektir.
Beyaz duman atması yağ yakmasına bağlanır genelde.
Araç egzozunda en sık rastlanan duman rengi beyaz olandır. Egzozdan çıkan beyaz duman rengi aracınızın motorunun silindir bloğunda conta, silindir kapak arızası oluştuğunu ya da silindir bloğunun çatladığını işaret etmektedir.
Araba beyaz duman atma sebebi aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğunu işaret eder. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışır ve egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman atılması olarak gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri