Safir kristal daha popüler bir seçenektir ve çoğu modern Rolex saatinde kullanılır. Bu kristal türü, alüminyum oksit tozunun yüksek sıcaklıklarda eritilmesi ve ardından soğumasına ve kristal bir forma katılaşmasına izin verilmesiyle oluşturulan sentetik safirden yapılır.
Re: Kırılan Rolex Camının Tamiri
Safir camlar sert dayanıklı çizilmez ama işte sert çelik gibi tık kırılabiliyor.
Safir kristal saat camı, cam türleri arasında en yüksek kaliteye sahip cam çeşididir. Adından da anlaşılacağı şekilde safirden yapılmaktadır. Ancak gerçek safir doğada çok nadir bulunduğu ve işlemesi zor olduğu için, saat camlarında genellikle sentetik safir kullanılır.
Safir cam kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklılık gösterir. Çünkü suni safirden yapılan bu cam tipi 9 MOH'luk sertliğe sahiptir. Bu yüzden safir saat camı diğerlerine göre daha dayanıklıdır. Kırılma, aşınma ve çizilme olasılığı oldukça düşüktür.
Parlak, Çanlı ve tam saydam bir yapıya sahip olan kristal cam eğer kurşun içermeyen türlerinden ise saat camı seçiminde tercih edilebilir. Aksi halde mineral saat camı tercih etmek hem sağlık yönünden hem çizilmeye karşı daha kullanışlı bir cam türü olarak tercih edilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Saat camları, saatlerin yüzeylerini kaplamakta ve saatin kadranlarını oluşabilecek darbelere karşı korumaya yaramaktadır. Kırılmalara ve çizilmelere karşı dayanıklı olan saat camlarında cam türü olarak plastik veya cam malzemeden üretilen modeller tercih edilmektedir.
Orijinal Saat Camı Nasıl Anlaşılır? Safir cam saatinin orijinal olup olmadığını anlamak için saatinizin camının üzerine bir damla su damlatın ve yüzeyinde saati oynatarak gezdirin. Su damlasının dağılmadan camın üzerinde kayması, saatiniz orijinal bir safir bir cama sahip olduğunu gösterir.
Evde dahi gerçekleştirebileceğiniz bu işlemde sadece şunları yapmanız gerekir; saatinizin üzerine bir damlı suyu damlatın ve yüzeyinde oynatın. Eğer su damlası dağılmadan camın üzerinde hareket ediyor, kayıyorsa o cam safirdir. Eğer ki kaymıyorsa da o cam safir değildir.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Safir cam, son derece sert ve dayanıklı olduğu için en kaliteli cam türlerinin başında gelir. Dayanıklılığı sayesinde saat kadranını darbelere karşı etkili şekilde koruyan bir materyaldir. Bu materyal elde edilirken, saf alüminyum oksit ısıtılır ve kristalleştirilir.
En kaliteli saat markaları genellikle öznel bir konu olsa da hemen hemen herkesin lüks olarak sınıflandırdığı Rolex, Patek Philippe, Tag Heuer, Citizen, Seiko, Bulova, Hublot, Cartier, Omega, Tissot ve Breitling gibi dünyaca ünlü isimler listenizde yer alabilir.
Quartz (Kuvars) saat, mekanizmasının hareketinin bir pilin verdiği enerji ile sağlandığı saatlerdir. Günlük konuşmalarda genellikle pilli saat olarak adlandırılır.
Bunun cevabı basit: Safir, çok pahalıdır. Safirin maliyetinin büyük bölümü, üretim sürecinden geliyor. Safir cam, üretilirken büyük bir safir bloğu, bir elmas testere veya lazer yoluyla ince bölümlere doğranır. Corning, safir üretiminin Gorilla Glass'a kıyasla yaklaşık 10 kat pahalıya malolduğunu tahmin ediyor.
Tüm Rolex Oyster Perpetual kol saatleri, 100 metre derinliğe dek su geçirmezdir. Perpetual 1908, 50 metre derinliğe dek su geçirmezdir. Bazı Oyster saatler, 1.220 ve hatta 3.900 metre gibi derinliklere bile karşı koyabilir.
Rolex uzmanlığı sayesinde, saatiniz çok az gündelik bakım gerektirir. Saatinizi ara sıra mikrofiber bir bezle temizleyerek parlaklığını muhafaza edebilirsiniz. Saatinizin kasasını ve bileziğini zaman zaman sabunlu su ve yumuşak bir fırçayla yıkayabilirsiniz.
Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Şeffaflık oranı az olan organik camlar renklendirildiğinde bunu belirgin şekilde yansıtır. Plastik türevi olduğundan kolay bir şekilde kırılmaz ve uzun süre kullanılabilir. Kırılma indeksi 1.503 olan camın çizilmeye karşı dayanıklılığı bir nebze düşüktür. Çizilmeye karşı sert kaplamalı modelleri de vardır.
Mineral Camlar (Mineral Lenses)
Temizlemesi kolaydır, çizilmeye karşı daha az yatkındırlar ve plastik camlarla karşılaştırıldığında daha ince olduklarından daha yüksek numaralar için uygundurlar. Birçok gözlük kullanıcısı birazcık daha ağır olmalarını bu yüzden seve seve kabullenirler.
Orijinal saatlerin her birinin tamamen otantik seri numaraları vardır ve çeşitli veri tabanlarından bu numaralar doğrulanabilir. Her saat markasının, orijinal bir saati replika ürünlerden ayıran benzersiz bir tasarımı ve marka imzası vardır.
Camda çizik giderme için tırnak cilası veya metal cilası kullanılabilmektedir. Kullanılan cilaya göre uygulama da değişir. Tırnak cilası cam üzerinde yer alan çiziye sürüldükten sonra yaklaşık bir saat kurumasın beklenmelidir. Kuruduktan sonra tırnak cilası camla aseton yardımıyla temizlenebilir.
Eğer safirin içerisinde hava kabarcıkları görülüyorsa kesinlikle sahtedir. Safirin gerçekliği ışık testinde de kendini belli eder. Gerçek bir safir ışık tutulduğunda sadece kendi renginde parlar. Camdan üretilen sahte safirler ise farklı renkte yansımalara sahiptir.
Organik saat camları çizilmeye karşı hassas camlardır. Küçük darbeler dahi saatinizin camının çizilmesine neden olabilir. İlk olarak yapmanız gereken şey saatinizi korumak ve ona gözünüz gibi bakmak olacaktır.
Malzeme Kalitesi
Saatin kasası genellikle çelik, altın, titanyum veya seramikten yapılmaktadır. Kaliteli bir saat kasası, ağırlık hissi veren ve parlaklıkta farklılık gösteren bir yüzey ile parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca, saat camının yüksek kaliteli safir kristal veya mineral cam olması önemlidir.
Organik camlar kolay çizilirler ve elektrostatik sebebiyle kolay toz kaparlar. Sıcaktan ve bazı kimyasallardan etkilenirler. Organik camların daha çok tercih edilmesinin başlıca nedeni mineral cama oranla herhangi bir darbe karşısında kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri