Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Edebiyat eseri, bir dil ürünü olan yazılı ve sözlü eserlerin tümü. Bu bakımdan bir gazete haberinden sanat değeri taşıyan hikaye, roman, deneme, fıkra türüne kadar her türlü yazı edebiyat eseri sayılır.
Hikâye (öykü); yaşanmış ya da yaşanabilir olay veya durumların kişi, yer ve zamana bağlı olarak okuyucuda heyecan ve zevk uyandıracak şekilde anlatıldığıkısa edebî türdür.
İlgili 20 soru bulundu
Anlatımı güçlendirmek için belli başlı söz sanatlarının kullanıldığı yazılı eserler ''edebi'' olarak nitelendirilir. Edebi eserler anlatım tekniğine ve içeriğine göre birçok türe ayrılır. Genellikle beyit ve kıtalarla kaleme alınan eserlere şiir ya da manzum denir.
Genellikle giriş - gelişme - sonuç bölümlerinden oluşan ve belirli bir üslupla yazılan eserlere edebi metin denir.
Edebi eserler kaça ayrılır, sorusuna kurmaca metinler ve öğretici metinler olma üzere ikiye ayrıldığı yanıtını veririz. Kurmaca metinler hikaye, roman gibi metinlerken öğretici metinlerin deneme makale gibi metinlerdir.
İlk Edebi Roman: İntibah/Namık Kemal
Gazeteciliğiyle topluma yeni bir bakış açısı kazandıran, eserleriyle edebiyat tarihimizde önemli bir yere sahip olan, “Vatan Şairi” unvanıyla tanınan Namık Kemal'in kaleme aldığı “İntibah” edebiyatımızın ilk edebi romanı olma özelliğini taşıyor.
Bunlar; muhteva, yapı ve dildir. Edebiyat eseri bu unsurlardan meydana geldiği için muhteva, yapı ve dil öğelerinin ta- mamı veya herhangi birisinin bulunmadığı ortamda, edebiyat eserinin varlığı ve var olması mümkün değildir (Çetişli-b,2004:56).
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
Duyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır.
Edebi roman, dili yazınsal özellikleri öne çıkacak şekilde kullanan romanlara verilen addır. Edebiyatçılar için dil çok önemlidir, yeni bir dünya yaratmalarını sağlayan malzemedir. Nasıl ki resim, boyasız ve tuvalsin; heykel taşsız olmazsa roman da dil olmadan düşünülemez.
"İntibah" romanı, Türk edebiyatının gelişmesinde önemli bir adım olmuştur. Namık Kemal'in bu eseri, batılı anlamda roman türünün Türk edebiyatında ilk kez kullanıldığı ve toplumsal konuların derinlikli bir şekilde işlendiği bir örnek olarak değerlendirilir.
İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir. Seydi Yahya ve Kamusu'l Alam, Şemsettin Sami'nin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.
Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır. Roman Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır.
Kurmaca ürün olan metinler anlatmaya bağlı edebi metinler olarak ifade edilebilir. Özellikle bunlar içerisinde masal, hikaye ve roman gibi türler yer alır.
Edebi anlamıyla anlatı kavramı, sizin bu “yaşanan olayı”, hangi bakış açısıyla, ne sırayla, hangi bakış açısıyla, nasıl bir ton ile anlattığınızı, daha doğrusu, tüm bu tercihler yapıldıktan sonra ortaya çıkan son ürünü ifade eder.
Edebî tür, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmış çeşitleridir. Bir başka söyleyişle, biçim ve öz bakımından ortak kurallara göre yazılmış ve söylenmiş eser kümelerine verilen addır. Edebî türler, değişmeyen yazı kalıpları değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri