Roman kelimesi cümlenin başında büyük yazılır. Noktalama işaretlerinden sonra büyük yazılır. Onun dışında her zaman küçük yazılır. Çünkü özel isim değildir.
Yani "Roman"daki r harfi büyüktür. Büyük yazmamızın sebebi, "roman" kelimesinden önce bir kitap adı yazmasıdır.
Cümle içerisinde geçen kitap ve dergi adları tırnak içine yazılır 3 örnek.
“Yazı başlıklarının her sözcüğü büyük harfle başlar; başlıkta geçen 've, de, ile, ki, ya, ya da' bağlaçlarıyla 'mi' soru eki küçük harfle yazılır.”
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, ...
İlgili 21 soru bulundu
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Kelime grubu olarak öne çıkan çokbilmiş sözcüğü, Türk Dil Kurumu kapsamında bitişik olarak yazılır.
Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her sözcüğü. Yazışmalara referans veren hitaplar ve adresler büyük harfle başlar. Özel adlardan türetilen sözcükler büyük yazılır. Bir tür adıyla oluşan özel adların ilk harfi büyük olur: Lozan Anlaşması, Kurtuluş Savaşı
Roman kelimesi cümlenin başında büyük yazılır. Noktalama işaretlerinden sonra büyük yazılır. Onun dışında her zaman küçük yazılır. Çünkü özel isim değildir.
HİPODROM NASIL YAZILIR? Hipodrom kelimesi, önünde bir özel isim yer almadığı sürece küçük harflerle yazılır. Ancak 'Roma Hipodromu' gibi özel isim olarak kullanıldığında büyük harfle yazılmalıdır. Ve kendisinden sonra alınan takı ayıraç ile kullanılmalıdır.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız => İlk harfleri büyük Yazılır. tap adlarının ilk harfi her daim büyük yazılmalıdır.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Tanımını aramayı sürdüren edebî bir tür olarak roman, asıl kaynağı olan insanın içinde yaşadığı zaman ve çevrenin değişimine tanıklık etmeye devam etmektedir.
Roman, bir olay çevresinde gelişen, anlatmaya dayalı bir metindir. Metnin bütün unsurları olay örgüsünün etrafında birleşir. Romanlarda hayatın belirli kesitleri ele alınır ve olayların içindeki kişilerin özellikleriyle, çeşitli çatışmalar eşliğinde sunulurlar.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
*Dünya, güneş, ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldıklarında küçük harfle başlar. (Biz dünyadan ayrı yaşarken dünya epey değişmiş.) *Doğu, batı sözcükleri, yön bildirdiğinde küçük yazılır. *Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar.
Bütün oyun adları cümle başında büyük harf ile yazılır. Örneğin: ✏Saklambaç küçükken oynadığım en zevkli oyun idi. Bazı oyum adları bitişik yazılır örneğin kör-ebe=körebe şeklinde yazılır,dokuz taş=dokuztaş şeklinde yazılır ancak cümle içerisinde küçük harfle yazılır.
Hitap kelimeleri de büyük harfle başlar: Sevgili Kardeşim, Aziz Dostum, Değerli Arkadaşım, Hayvanlara verilen özel adlar: Düldül, Fino, Karabaş, Minnoş, Tekir.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri