Düşük sonrası yaşanan bazı durumlar acil müdahaleyi gerektirebilir. Yoğun miktarda ve uzun süren kanama, kasık bölgesinde; şiddetli ağrı, ateş gibi şikayetler, düşükten sonra parça kalması belirtileri arasında yer alır. Bu tarz durumlarda gebelikten kalan dokuların kürtajla temizlenmesi gerekir.
Bebeğin anne ile bütün bağlantısını sağlayan plasenta, hala anne karnındadır. Plasentanın ayrılma belirtileri görüldükten sonra, üstten rahime masaj yapılarak plasenta çıkartılır. Bu evre yarım saati geçmez. Plasenta çıkarken, son bir kere ıkınmanız gerekebilir.
İstmosel Tehlikeli mi? İstmosel, genellikle zararsız ve doğal bir yapıdır. Ancak, bazı durumlarda istmosel, rahim içindeki doku ve organların yapışmasına neden olabilir. Bu durum, rahim içi adhezyonlara ve skar dokusuna yol açarak, pelvik ağrı, düzensiz adet kanamaları ve infertilite gibi sorunlara neden olabilir.
Doğum veya Küretajın sık görülen komplikasyonlarından biridir ve halkk arasında parça kalması olarak anılan "rest" durumudur. Belirli bir sure sonra ortaya çıkan fazla miktarda olan ve kesilmeyen kanama ile kendini belli eder. Tedavide yeniden küretaj gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Parça kalması demek gebelik meteryalinin rahimden tam olarak uzaklaştırılamamış olması demektir. İşlem sonrasında parça kalanlarda kanama 2 haftanın üzerinde sürer ve miktarı da fazladır. Ayrıca parça kalması müdahale edilmezse rahim içinde enfeksiyona yol açabilir.
İstmosel kesesi içerisinde biriken kan, spermin hareketlerinin bozulmasına sebep olabilmekte ve bundan dolayı kısırlığa da zemin hazırlayabilmektedir. Bununla birlikte düşük, plesenta previa, anormal plasentasyon, plasenta akreata, sezaryen skar gebeliğine de yol açabilmektedir.
İstmosel belirtileri nelerdir? İstmosel belirtileri anormal kanama ve ikincil kısırlıktır (geçmişte başarılı bir hamilelik elde ettikten sonra hamileliğe ulaşamama). İstmoselli kadınlarda en sık görülen kanama paterni, adetin olağan kanamasını takiben birkaç gün süren kahverengi kanamadır.
Karın içerisi detaylı gözlemlenir, istmosel kesesi tamamen çıkarılır ve ardından sağlam dokular birbirine dikilir. Operasyon süresi karın içi adezyonlara bağlı olarak değişiklik gösterir ve ortalama 40 dk sürer. Hastalar ameliyat sonrası aynı gün evine gidebilir.)
Özellikle erken haftalarda, erken doğumla sonuçlanabilir. Her durumda, plasenta, rahim ağzını kapatacak şekilde yerleşmişse ve bu son aylarda da değişmediyse, doğum vajinal yolla gerçekleşemez ve sezaryen gerektirir.
Gerekli önlemler alınmazsa doğum esnasında aşırı kanama yaşanabileceğini belirten Kahramanoğlu, “Kanama, annenin hayatını riske atar. Aynı zamanda plasentanın aşırı yapışık olması, diğer iç organlara da zarar verebilir. Bebek için en büyük riski ise erken doğum ve buna bağlı oluşacak sağlık sorunlarıdır'' dedi.
Genel olarak normal doğum söz konusu olduğunda anneden yaklaşık 5 dakika sonra kendiliğinden dışarı atılabilmektedir. Fakat sezaryen ile doğumda dışarı atılma şekli biraz daha değişmektedir. Sezaryen ile doğum işleminden sonra bebek anneden alındıktan hemen sonra plasenta da doktor tarafından alınmaktadır.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel yaşama yeniden dönmek için uzmanlar 45 gün kadar beklenmesini öneriyor.
Kahverengi, çamur gibi vajinal akıntılara ve özellikle adet sonrası lekelenme şeklinde kanamalara sebep olabilen istmosel, vajinal enfeksiyonlara, kısırlığa ve cinsel ilişki esnasında ağrıya da sebep olabilmektedir.
İstmosel sezaryen doğum yapan kadınların neredeyse %20'sinde görülebilir. Dikişlerin iyileşmesindeki yetersizlik hemen doğum sonrası da gözlenebilir geç dönemde de ortaya çıkabilir. Kesin olarak tanısının koyulması için 6 ay dikişlerin iyileşmesi açısından zaman tanınmalıdır.
Bilindiği gibi sezaryen seksiyo bir ameliyat olup normal doğumun elvermediği ya da anne ve bebek hayatı açısından risk teşkil eden durumlarda annenin karnına ve rahmine bir kesi yapılarak bebeğin doğurtulması işlemidir.
İstmosel ameliyatı sonrası ne zaman gebe kalabilirim? İstmosel ameliyatı sonrası 6 ay gebe kalmamak gerekir. Dikişlerin iyice iyileşmesi gerekir.
Sezeryan Doğum Kaçıncı Haftada Olur? Sezaryen doğum yapılacak kişilerde hamilelik süresinin en azından 37. haftaya kadar ilerlemesi beklenir. Ve bu tarihten sonra doğum yapılabilir. Ancak en ideal olan durum, sezeryan doğumun hamileliğin 39. haftasından itibaren yapılmasıdır.
Sezaryen skar gebeliği, daha önce geçirilmiş sezaryene bağlı gelişen skar bölgesine gebelik kesesinin implante olması neticesinde oluşan ve çok nadir görülen bir ektopik gebelik şeklidir. Ancak sezaryen oranının artması ile birlikte sıkça bahsedilir olmuştur. Erken tanı ve doğru tedavi seçimi önemlidir.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Parça kalması, rahim içinde parça kalması durumunda ilk zamanlarda görülmesi gereken kanamadan daha fazla miktarda parçalı, pıhtılı, koyu renkli kanama olur. Bu durumlarda kısa bir müdahale ile parçalar temizlenir.
Parça kalması (rest plasenta):
Kürtajın ardından kanamanın çoğalması ile anlaşılır. Bazen kanama 2 hafta sonra görülebilir. Bu sebepten dolayı, kürtaj sonrası bir hafta sonra yapılan kontrol ultrasonografisi oldukça önemlidir. Tedavi yapılarak kürtaj tekrarlanır.
Kürtaj, ciddi yan etkileri olan bir müdahale değildir. Kürtaj esnasında veya sonrasında herhangi bir sağlık sorunu görülmez. Enfeksiyon riski olan işlemden sonra enfeksiyon olmaması için 1-2 hafta hijyene dikkat edilmesi gerekir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri