Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür.
ROMAN: *Yaşanmış ya da yaşanabilir olayları; yer, zaman, çevre ve insan unsurlarına dayanarak, geniş bir bakış açısıyla, estetik zevk oluşturacak biçimde anlatan yazı türüne “roman” diyoruz. *Latincede, “yazı” anlamına gelen bir sözcüktür.
Türk edebiyatında “roman” türünün ilk örnekleri 19. yüzyılda görülür. Bu ilk örnekler, nesir alanında yalnızca tahkiye usulünü tanıyan bir topluma mensup kişilerin kaleminden çıkmıştır.
EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Sonuçlarda ortaya çıkan bir diğer önemli bulgu da Türk halkının en çok edebiyat konulu kitapları okuduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 19,5'i edebiyat, yüzde 18,3'ü din, yüzde 16,2'si ise eğitim konulu kitaplar okuduğunu belirtiyor.
İlgili 37 soru bulundu
Kitap türleri arasında, anı kitapları, romanlar, hikayeler, gezi kitapları, şiir kitapları, biyografi kitapları, dini kitaplar ve bilgi kitapları gibi içerikler yer alır. Kitap türleri nelerdir? Sorusuna yanıt olarak verilebilecek bu sıralamalara ek olarak farklı kitap türleri de eklenebilir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Dünya Edebiyatında ilk roman örneği Genji'nin Hikayesi adlı kitaptır. Her ne kadar kitabın adında ''hikaye'' kelimesi geçse de bu kitap roman türündeki ilk eser kabul edilir. O dönemde henüz ''roman'' ile ''hikaye'' arasında bir ayrım söz konusu olmadığı için kitap ''Genji'nin Hikayesi'' adıyla yayımlanmıştır.
Türkçede Romanlar, yaşadıkları yöreye bağlı olarak Çingene sözcüğünün versiyonları olan çeşitli isimlerle anılırlar. Bunlardan bazıları şunlardır: Çingen, Cingen, Cıngan, Çingan, Çingân, Cingan ve Cingane. Bunun haricinde kullanılan bazı yöresel isimler şunlardır: Cingen (Muğla) (Çöğmen civârında yaşarlar)
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
2019 yılında Türkiye'de okumak için en çok tercih edilen kitap türü %42 ile roman, öykü, şiir gibi kurgu kitapları olmuştur. Diğer kitap türlerinin oranları için tıklayınız. 2013 yılından beri her yıl basılan kitaplar içinde en büyük pay eğitim türünde kitaplara ait olmuştur.
Romanın tür olarak Türk edebiyatında görülmesi, Telamak'ı Fransızcadan çeviren Tahtaví'nın, Arapça tercümesinden Yusuf Kamil Paşa'nın yaptığı, Fenelon'un Telemak adlı eserinin çevirisi Terceme-i Telemak ile olmuştur. Daha sonra adı bilinmeyen bir çevirmen Victor Hugo'nun ünlü romanı Sefiller'i çevirmiştir.
Tema, romanın bütününe hâkim olan temel duygu veya düşüncedir. Tema soyut ve genel bir kavramdır. Metin dışında da var olabilen sevgi, aşk, dostluk, yalnızlık gibi kavramlar temayı oluşturabilir. Anlatıcı, romandaki olayı anlatan kişidir.
İlk Türk romanı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tır. Taaşşuk kelimesi Osmanlıca da aşık olma, sevdalanma anlamına gelir. Kitap günümüz Türkçesine Talat ve Fitnat'ın aşkı olarak çevrilmiştir. İlk kez 1872 yılında tefrika olarak yayımlanan romanın ilk baskısı ise 1875 yılında yapılmıştır.
Yazar sözcüğünün sözlük anlamı bilim, sanat ve yazın; edebiyat alanlarında eser yazan ve bu eylemle uğraşan kimse demektir. “Yazar” tabiri yalnızca kitap yazanlar için değil öykü, köşe yazısı, makale, deneme, blog, haber, reklam, fıkra ve aforizma gibi birçok türde yazı üreten herkes için kullanılabilir.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in Kıbrıs/Magosa'daki sürgün döneminde kaleme aldığı “ilk edebi roman” olma özelliği taşıyan eseri.
Türk Edebiyat tarihi kitaplarında ilk tarihî roman, genel bir yargıyla Namık Kemal'in yazdığı Cezmi adlı eseri kabul edilse de Ahmet Hamdi Tanpınar, Ondokuzuncu Asır Türk Edebiyat Tarihi adlı kitabında Ahmet Mithat Efendi'nin yazdığı Yeniçeriler'i ilk tarihî roman olarak kaydeder.
TÜRK EDEBİYATINDAKİ İLK EDEBİ ROMAN HANGİSİDİR? İlk edebi roman olarak bilinen İntibah 1876 yılında Namık Kemal tarafından yazılmıştır.
Türk edebiyatında Batılı anlamda roman türü çok geç yazılmıştır. Tarihi roman olarak ilk deneme Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmış olan "Yeniçeriler" adlı 1871 tarihli eseri kabul edilir. Fakat Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman Namık Kemal tarafından yazılmış olan "Cezmi" adlı eserdir.
Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir. İfadenin bir diğer anlamı ise "resmi kurallara ve kitap öğrenmesine gereğinden daha fazla önem veren bir kişi."
Bibliyofil'in bir üst mertebesi bibliyomanlık'tır ve hastalık düzeyinde kitap tutkunu anlamına gelir.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri