Bu yıl içinde yapılan bir araştırmaya göre roman ve öykü gibi kurgu edebiyat eserlerini okumak diğer insanları anlamada ve duygusal olarak onlara tepkiler vermede kişinin kabiliyetlerini güçlendiriyor. Üstelik bu yalnızca birer kısa öykü okuyan katılımcılarda gözlemlenmiş.
“Niçin roman okumalıyız?” sorusunun bir cevabı da şudur: Sorgulamayı öğreniriz, sözün gelişi değil, gerçekten sorgulamayı öğreniriz. Zira bütün romanlar toplum ve birey eleştirisidir. Roman okuru peyderpey derinleşir. Hayata ve insana bakışı değişir.
OKUMAK BEYNİNİZİ GÜÇLENDİRİR
Yapılan bir araştırmada, araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar. Romanda gerilim arttıkça, beynin giderek daha fazla alanı aktif hale geldi.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
İlgili 38 soru bulundu
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Bu yıl içinde yapılan bir araştırmaya göre roman ve öykü gibi kurgu edebiyat eserlerini okumak diğer insanları anlamada ve duygusal olarak onlara tepkiler vermede kişinin kabiliyetlerini güçlendiriyor. Üstelik bu yalnızca birer kısa öykü okuyan katılımcılarda gözlemlenmiş.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Kitap okumak stres oranını azaltarak beyni rahatlatır fazla okunduğunda ise beyni yorma ihtimali vardır. Bunun yanı sıra gözünüzü de yorabilir.
Buna göre İslam Dininin inanç ve ibadet esaslarına aykırı olmayan yazıları okumanın bir sakıncası olmaz.
İlginç bir benzerlik olarak, Osmanlı ve Anadolu Türkçesi'nde Çingeneleri tanımlamak için kullanılan diğer bir terim olan Kıpti aynı zamanda Mısır halklarından birisinin adıdır. Roman kelimesi, Çingenecede Rom "koca" kelimesiyle ilişkilendirilmekte olup Sanskrit Rama (रम) ve Ramaṇa (रमण) aynı anlama gelmektedir.
Kitap okumak bitmez. Bilgi edinmek için eskisi kadar şart ve pek de verimli bir yöntem değil ama hem bir keyif, hem de detaylı bilgi için hâlâ en doğru yöntem. Yazı dediğimiz şey ister kitaptan, ister netten, çok geçerli bir iletişim ve ifade biçimi. Kalıcılığı ve sanatsal kapasitesi de cabası.
Günümüzde dil ve zihin becerilerini geliştirme olarak ele alınmaktadır. Okuma, bireyin ön bilgileriyle metindeki bilgileri birleştirerek yeni anlamlar ürettiği aktif bir süreçtir. Bu süreç görme, seslendirme, anlama, zihinde yapılandırma gibi göz, ses ve beynimizin çeşitli işlemlerinden oluşmaktadır.
Farklı hayatları, görüşleri tanımanızı sağlar; empati yeteneğinizi güçlendirir. Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Bilgi birikiminiz artar, kendinizi geliştirirsiniz.
Yapılan birçok araştırma, düzenli kitap okuyanın daha fazla fikir sahibi olduğunu, okumanın fikirlerimizi değiştirdiğini gösteriyor. 2013 yılında yürütülen bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar.
Kitap okumak daha akıcı konuşma, toplum içinde kendini daha iyi ifade etme, beden dilini doğru kullanma konusunda etkilidir. Özellikle de diksiyon geliştirici kitaplar okurken dişlerinizin arasına kalem yerleştirebilirsiniz.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Okumak beyindeki faaliyeti çoğaltıyor, Alzheimer riskini azaltıyor, hatta depresyona iyi geliyor. Üstelik okumak sadece bedensel ve zihinsel gelişim sağlamakla kalmıyor, ruh sağlığımıza da iyi geliyor.
Kitap Okumak Yazma Becerilerinizi Geliştirir
Okuma size nasıl yazılacağını gösterir; böylece becerilerinizi takip edebilir ve geliştirebilirsiniz. Eğer iyi bir yazar tanıyorsanız eserlerini okumalı ve yazma stillerini taklit etmeye çalışmalısınız. Yazmak bir sanattır ve okuyarak ustalaşırsınız.
Stres ve depresyona elveda
Yapılan bir araştırmaya göre, stresi azaltan en etkili yol kitap okumak! Kişisel gelişim kitaplarının ise depresyondaki insanlar için faydalı olduğu, yine araştırmalarla kanıtlanmış. Aynı zamanda, ruhun doyuma ulaşmasına da yardımcı bir araç.
Kitap okurken beyniniz uyaranlar ile dolu olur, çünkü bu aktivite beyninize hem kısa hem de uzun vadede bir sürü yarar sağlar. Örneğin stresi azaltır, uyku kalitenizi arttırır, hafızanızı ve kelime dağarcığınızı geliştirir ve hatta zekanızı bile arttırır.
Kısaca, eğitim süreci kişide okuma alışkanlığı yaratır ve geliştirirken, okuma alışkanlığı da eğitimde verimliliği ve başarıyı artıran bir unsur olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri