Sos 1 ve Sos 2 kısımları var. İkisinde de coğrafya ve tarih müfredatı aynıdır yani tüm müfredattan sorumlusun. Sadece sos 1 kısmı daha basitken sos 2 kısmı daha bilgi ağırlıklıdır.
AYT Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinde sorulacak 40 sorudan 24'ü Edebiyat, 10 soru Tarih-1 ve 6 soru Coğrafya-1 konularından oluşmaktadır. AYT Sosyal Bilimler-2 testinde ise 40 sorudan 11'i Tarih-2, 11'i Coğrafya-2, 12'si Felsefe, geri kalan 6'sı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularından çıkmaktadır.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Aşağıda, AYT'de yer alan derslerin bir listesini bulabilirsiniz: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: Bu test Türk dili, edebiyatı, tarih, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi alanlardan sorular içerir. Sosyal Bilimler-2 (Coğrafya-1): Bu test coğrafya sorularını içerir.
Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına ihtiyacı olanlar; Sosyal Bilimler 2 testi haricindeki tüm testleri çözmelidir. Tüm puan türlerine ihtiyacı olanlar tüm AYT testlerini çözmelidir.
Sınavda hangi puan türünden giriyorsunuz gibi bir soru yok yani böyle bir kodlama yapılmıyor. Edebiyat ve sosyal bilimler 2 çözerseniz sözelden girmiş olursunuz oluşan puanla da sözel bölüm tercih edebilirsiniz. Okulda eşit ağırlık öğrencisi olmanızın önemi yok sınavda neyi çözerseniz o alandan girmiş olursunuz.
Sözel bölümü öğrencileri SÖZ puan türü için AYT oturumunda Edebiyat – Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözecekler. Sayısal bölümü öğrencileri, SAY puan türü için AYT oturumunda Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözecekler.
AYT Sosyal Bilimler-2 testinde ise 40 sorudan 11'i Tarih-2, 11'i Coğrafya-2, 12'si Felsefe, geri kalan 6'sı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularından çıkmaktadır.
1 eşit ağırlık, 2 ise sozeldir.
YKS sınavına Sözel ve Eşit Ağırlık alanlarından hazırlanan adayların sorumlu olduğu testlerSosyal bilimler-1 testi içerisinde 10 Tarih-1 ve 6 Coğrafya-1 olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS eşit ağırlık puanları hesaplanırken TYT'nin ağırlığı %40 olarak alınırken AYT'nin ağırlığı ise %60'tır. AYT'de ise derslerin ağırlıkları ise şöyle: Matematik %30, Türk Dili ve Edebiyatı %18, Tarih-1 %7 ve Coğrafya-1 %5 olarak hesaplanır.
Böylece hem sayısal hem sözel hem eşit ağırlık puanlarının hesaplanmasını sağlayabilirsin. Sınav sonuçları açıklandığında sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri otomatik olarak hesaplanmış olur ve sen dilediğin puan türünden tercihini yapabilirsin.
Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek. Sözel puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat , Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü sorularını çözecek.
AYT'de sayısal puanını etkileyen dersler: Matematik ve Fen. AYT'de eşit ağırlık puanını etkileyen dersler: Matematik, edebiyat, tarih1 ve coğrafya1. AYT sınavına girdiğinde bütün derslerin soruları kitapçıkta olur.
Tarih, Türk Dili Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 testinde 10, Sosyal Bilimler-2 testinde 11 soruyla karşımıza çıkıyor. Eşit Ağırlık öğrencileri, Türk Dili Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 testini çözdüğü için 10 sorudan sorumludur. Sözel öğrencileri ise bu iki testten sorumlu olduğu için 21 soruyu da çözmesi gerekiyor.
40 sorunun 13 tanesi 9.sınıf, 10 tanesi 10.sınıf, 6 tanesi 11.sınıf, 11 tanesi 12.sınıf müfredatından sorulmuştur. AYT Matematik testinin geçen yıla göre daha zor ve orta üstü zorlukta bir sınav olduğunu söyleyebiliriz."
TYT üniversite okumak isteyen herkesin katılması gereken bir sınav olduğu için hesaplanırken Türkçe ve Matematik ağırlıklı tutulur. Sadece bu sınav sonucuyla tercih edilebilen 2 senelik bölümler vardır. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
Sosyal bilimler lisesinden mezun olan öğrenciler ağırlıklı olarak kendilerine psikoloji, öğretmenlik ya da tarih gibi alanları seçerler. Sözel tüm meslek grupları için sosyal bilimler lisesinin tercih edilmesi mümkündür. 1 yıl hazırlık okuduktan sonra 4 yıl lise eğitimi verilmektedir.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
TYT'de 40 net 264,342 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 40 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında okul puanı yani OBP (ortaöğretim başarı puanı) 300, diploma notu ise 60 olarak kabul edilmiştir.
YKS'de ilk 500 bine girmek için TYT'de yaklaşık 30 net, AYT'de ise 30 net yapmak yeterlidir. Bu sonuçlar TYT için %25, AYT için %35 oranında bir doğru cevap gerektirir. Toplam öğrenci sayısına oranladığımızda ise ilk 500 bin yaklaşık % 25'e tekabül etmektedir.
TYT'de 90 net yapan bir aday, diploma notuna bağlı olarak 2019 ve 2020 ÖSYM verilerine göre 65937 – 43886 bandında bir sıralama elde eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri