Romanlar: konu, üslup, yazıldığı dönem bakımından çeşitli türlere ayrılabilir. Üslup bakımından "romantik roman", "gerçekçi roman", "doğalcı roman", "estetik roman", "izlenimci roman", "dışavurumcu roman", "yeni roman" türleri sayılabilir.
Romanlar konularına göre yediye ayrılabilir: Macera( Serüven) roman, tarihi roman, sosyal roman, psikolojik roman (tahlil romanı), otobiyograik roman (Yaşam öyküsel roman), polisiye roman, nehir roman.
Dünya Edebiyatında ilk roman örneği Genji'nin Hikayesi adlı kitaptır. Her ne kadar kitabın adında ''hikaye'' kelimesi geçse de bu kitap roman türündeki ilk eser kabul edilir. O dönemde henüz ''roman'' ile ''hikaye'' arasında bir ayrım söz konusu olmadığı için kitap ''Genji'nin Hikayesi'' adıyla yayımlanmıştır.
Novella, öyküden uzun romandan kısa olan metinlere denir. Novella, Avrupa'dan, hatta direkt İtalya'dan çıkmıştır. Öykü ve romanın gelişimini etkileyen, gerçekçi bir anlatım ve üslupla yazılmış kısa anlatılardır.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
İlgili 31 soru bulundu
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir. Seydi Yahya ve Kamusu'l Alam, Şemsettin Sami'nin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.
Türk edebiyatında tarihî roman türünün ilk örneği olarak Ahmet Mithat Efendi'nin Yeniçeriler (1872) romanı kabul edilmektedir. Ancak Batılı tarzda ilk tarihî roman olarak Namık Kemal'in Cezmi'si kabul edilmektedir.
Fantastik edebiyat veya fantezi edebiyatı, gerçeğe dayalı olmayan yazılı anlatım tarzıdır. Genelde hikâye, roman, oyun ve drama gibi yazım biçimlerini içerir. Klasik fantezi edebiyatının en tanınmış örnekleri arasında masalların bir kısmıyla birlikte Alice Harikalar Diyarında gösterilebilir.
Gotik kurgu; kasvet, ölüm gibi unsurları korku/gerilim teması ile birleştiren, kimi zaman romantizm unsurlarını da kapsayan ve tüm bunları karanlık bir atmofer içinde kurgulayan bir edebiyat ve film türüdür. Yirminci yüzyılda Gotik korku olarak anıldığı da görülür.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Türk edebiyatındaki ilk tezli roman "Zehra" adlı olan eserdir. Zehra adlı bu eser Türk edebiyatı tarihine geçmiştir. Nabizade Nazım tarafından kaleme alınmıştır.
İlk Aşk, henüz ergenlik çağında kendinden büyük bir kadına âşık olan Vladimir Petroviç'in hayranlık, kıskançlık, umutsuzluk ve tutku dolu bağlılığının ustaca betimlendiği bir “uyanış” romanıdır.
Dünyanın ilk romanı olarak bilinen Genji Monogatari, İngilizce adı ile "The Tale of Genji", Murasaki Shikibu adında bir saray görevlisi tarafından yazıldı. Yazarın kendisi, imparatorun sekreteridir ve bu hikâyeyi Genji Odası adı verilen odada 1004 yılında yazdığı anlatılır.
Türk edebiyatında “roman” türünün ilk örnekleri 19. yüzyılda görülür.
Roman 15. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmış ve günümüze kadar gelişmesini sürdürmüştür. Avrupa'da destan türünün geçirdiği değişimin sonucunda ortaya çıkan roman türünün ilk örneklerini 15. yüzyılda Fransız yazar Rabelais (Rable) vermiştir.
Sergüzeşt: Edebiyatımızda İlk Realist Roman : Samipaşazade Sezai: Amazon.com.tr: Kitap.
“Realist roman, diegetik (anlatmacı) romandır. Anlatıcı, yani yazar, romanı var eden ve sahnede başrol oynayan kişidir. Realist roman, realitenin de kurgu olduğunu “bilmeyen” romandır.
Dram, önceden yazılmamış, doğaçlama tiyatrodan farklı olan metin tabanlı tiyatrodur. Aristoteles'e göre (“Poetica” adlı eserinde) dramın temel özelliği, olayın diyaloglarla ifade edilmesidir.
Çoğu romancı için tamamlanmış bir metnin sözcük sayısı en az 50 bin olmalıdır. Yayıncılar ve yazar ajansları roman uzunluğundaki çalışmaların standart olarak en az 50 bin sözcük olması gerektiği konusunda hemfikirdir.
Macera Romanı
Sürekli bir hareketin hâkim olduğu romanlardır. Bu tür romanlarda olaylar, okuyucuyu şaşırtacak ve heyecanlandıracak biçimde gelişir. Polisiye, Serüven, Aksiyon romanı da denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri