Menşei Ukrayna ve Rusya olan Romanov koyunu, değişik iklim koşullarına adapte olabilmektedir. Yerli ırklarımızın aksine mevsime bağlı kızgınlık göstermez, yılda 2 doğum yapar ve doğum ortalaması % 250'dir.
Romanov Koyunu'nun anavatanı Rusya'dır. Genel olarak Volga bölgesindedir. Romanov kenti adını Romoanov koyunlarından almıştır.
Ukrayna'dan Kayseri'ye getirilen ünlü Romanov koyunlarından 400 tane kuzu elde edildi. Kayseri'de Romanov koyunu yetiştirilmeye başlandı. Birkaç ay önce Ukrayna'dan şehre 255 koyun ve 10 tane koç getirildi. Getirilen koyunların 150 tanesinin yakın bir zaman önce 400 kuzusu oldu.
Romanov Koyunlarının eti çok lezzetli ve kokusuzdur. Genel olarak eti için yetiştirilmektedir. Romanov Koyunları'nın Türkiye'de yaygınlaşması et fiyatlarının makul seviyeye gelmesi anlamına da gelecektir. Romanov Koyunları genel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır.
"PARA KAZANMAYI BİLEN 'ROMANOV' ALIYOR"
'Romanov' cinsi koyunların 13 ayda iki kez doğum yaptığını söyleyen Hayati Sevinç, "Her doğumda 3 veya 4 kuzu veriyor. Yani 13 aylık dönemde 1 koyun 6- 8 kuzu veriyor. Ekonomik getirisi çok fazla.
İlgili 42 soru bulundu
Menşei Ukrayna ve Rusya olan Romanov koyunu, değişik iklim koşullarına adapte olabilmektedir. Yerli ırklarımızın aksine mevsime bağlı kızgınlık göstermez, yılda 2 doğum yapar ve doğum ortalaması % 250'dir. Yılda ortalama 4-5 kuzu vererek, kırmızı et üretimi açısından büyük değer taşımaktadır.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Romanov cinsi koyunun etinin de çok lezzetli olduğunu vurgulayan Boz, "Bu koyunun lezzeti, diğer koyunlarınkine benzemez. Diğer koyunların eti kokar, bunu herkes bilir.
Romanov koyunları çok kısa sürede sütten ziyade kilo alarak et verimini arttırır. 4 ayda canlı ağırlığı 55 kilogramı bulur. Et verimi çok yüksek olan bir cins olma özelliğinden kurbanlık için de çok uygun bir cinstir" diye konuştu.
Kısa kuyruklu olup, dişileri ve erkekleri boynuzlu veya boynuzsuz olabilirler. Kuzuları erken olgunlaşırlar. 3-4 aylıkken olgunlaşan dişi kuzular 5-6 aylıkken koça verilebilir. Romanov koyununun gebelik süresi 5 aydan biraz daha kısadır. Gebelik süresi 144-147 gün arasındadır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyanın en ucuz koyununun satıldığı ABD'de küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar, Yeni Zelanda'da ise 0,96 dolar civarında.
Romanov koyunları genel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır. Çiftlik ve yerel beslenme imkanlarına uygundur. Erkek Romanov koyunu'nun ortalama ağırlığı 55 -80 kilogram iken, dişilerinin ağırlığı 40-50 kg olur.
Soğuk iklime dayanıklılık konusunda dünyanın en bilinen hayvanlarından olan Romanov koyunu, bir girişimci tarafından Iğdır'da üretilmeye başlandı.
Türk Halkı Faroe Adalarını milli takımın oynadığı birkaç karşılaşmadan biliyor. Ve futbol konuşulan her ortamda adı geçtiğinde, bakkalın kaleci, itfaiyecinin santrafor olduğu ülke diye bahsediliyor. Oysa Faroe Adaları koyunuyla ünlü. Hatta adı da Eski Norveç dilinde koyun anlamındaki “Faer” kelimesinden geliyor.
Kavun üretiminde Türkiye'de ilk sırayı alan Ankara'da Kazan kavunun ardından Şereflikoçhisar'da da Hacıbekir kavununun markalaşması yolunda önemli bir adım atıldı.
Bu koyunlardan bir doğumda 6'ya kadar yavru elde edilebildiğini belirten Erman, şunları kaydetti: "Romanov ırkı koyunların en bariz özelliği ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda her doğumdaki yavru sayısının artış göstermesi ve bir doğumda 6'ya varan yavru elde edilebilmesidir.
Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Bu hüküm Hanefîler dahil üç mezhebe göre olup Mâlikî mezhebinde parasına ve etine iştirakle ortak kurban kesimi câiz görülmez.
Küçükbaşta canlı hayvan fiyatlarına adet bazında baktığımızda ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacağını düşünüyoruz” dedi. 2023 Kurbanlık koyun fiyatları ne kadar kaç para? Kurbanlık koyun fiyatları 2023 yılında 6 bin 250 TL'den başlayıp 12 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor.
Her gün 1 kg ot ve 400-450 gr yemle takviye edilmelidir. Ağılda ise bu durum zaten uygulanacaktır. Hayvanın koç'a katılımından sonraki 20 gün içinde bu besin takviyesine devam edilmelidir. Koyunlar kuzuladıktan sonra 1 ay yem ve ot takviyesine devam etmelidir.
Çitil, bir süre sonra Romanov koyunlarının etinin bilindik koyun etleri gibi kokmadığını fark etti. Girişimci genç, daha lezzetli olan ve kokmayan Romanov koyunlarına talebin her geçen gün artığını söyledi. Romanov koyunları ürettiklerini ifade eden Çitil,"Bu ırk daha çok üretim amaçlı, damızlık üretilen bir ırk.
SİVAS - Rusya'dan alınarak Sivas'ta yetiştirilen soğuğa dayanıklı Romanov cinsi koyunlar etinin kokmaması nedeniyle yoğun talep görüyor.
Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor. Ayrıca açık renk etleri kolaylıkla ayırt edilebiliyor.
İskoçya'da Perşembe günü Lanark'ta yapılan satışta embriyodan üretilmiş bir kuzu olduğu ifade edilen Double Diamond isimli Texel kuzusu 368 bin sterline (Yaklaşık 3 milyon 603 bin TL) satıldı. Açık artırmanın 10 bin 500 sterlinden (Yaklaşık 103 bin TL) başladığı ve fiyatın hızlı bir şekilde yükseldiği ifade edildi.
Çin 172 milyonluk koyun varlığı ile dünyanın en çok koyun yetiştirilen ülkesidir. Türkiye 25 milyonluk koyun varlığı ile dünyada 9. sırada yer almaktadır. 1980'li yılların başında 48.6 milyon olan koyun sayısı, tarımda uygulanan neo-liberal politikalar sonucu günümüzde 25.5 milyona gerilemiştir.
Akkaraman ırkında bir koyundan yılda 1,2 kuzu alınır, yani 100 koyununuz varsa gebe durumda bundan 120 kuzu alınması beklenir. Bunları ıslah yoluyla artırmaya çalışıyoruz. Akkaraman ırkında Türkiye çapında baktığımızda ikizlik oranı 1,2'den 1,4'e çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri