Crohn hastalığı komplikasyonlara sebep olabilir. Bunlar; bağırsağın daralıp tıkanması, batında veya rektumda apseler ve fistüller gelişmesi. Fistül bağırsağın iki kısmı arasında gelişen anormal bağlantılardır. Bunlar enfeksiyon ve dışkı sızıntısına sebep olabilir.
Crohn hastalığı, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığı sindirim sisteminizde iltihaplanmaya neden olarak karın ağrısı, şiddetli ishal, yorgunluk, kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye yol açabilir.
Crohn hastalığı en basit şekilde, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardaki bir veya birkaç bölümü tutabilen, tutulan bölümde kalınlaşma ve ülserlere yol açan bir iltihabi bağırsak hastalığı olarak tanımlanıyor.
Crohn hastalığı genellikle ince ve kalın bağırsaklarda görülmekle birlikte rahatsızlık sindirim sisteminde ağızdan makata kadar olan bölgede etkili olabilir. Neden olduğu rahatsızlık kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalarda yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Crohn hastalığında bağırsaklarda yara oluşmaz.
Crohn Atağı Nasıl Olur? Bağırsak kısmında önemli seviyede darlık, şişlik, ağrı ve kabızlık gözlemlenebilir. Crohn hastalığı atakları sırasında bitkinlik, yorgunluk ve ateşlenme gibi semptomlar meydana gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Crohn hastaları tüm hayatları boyunca mukoza olarak bilinen gastrointestinal yolun en iç tabakasını etkileyen bir inflamasyona sahiptir. En sık tutulan yer ince bağırsağın kalın barsak ile birleştiği yerdir. Ancak Crohn hastalığı mide barsak sisteminin ağızdan anüse kadar her hangi bir yerinde görülebilir.
Crohn Hastalığında Diyet
Diyetin hastalıkta önemli bir rolü olmadığına inanılır. Ancak hastalığın aktif olduğu dönemlerde fazla posalı besinlerden (çiğ sebze ve meyveler gibi) kaçınmak uygun olur. Crohn hastalarında normal kişilere oranla laktoz intoleransinin (süte tahammülsüzlük) daha fazla olduğuna inanılır.
Vücutta iltihaplanmaya yol açan her türlü hastalık, CRP yüksekliğine neden olabilir. CRP yüksekliğinin en yaygın nedenleri şunlardır: Enfeksiyon hastalıkları İnflamatuar bağırsak hastalıkları (Crohn's hastalığı, ülseratif kolit vb.)
Oldukça ciddi etkilere sebep olan Crohn hastalığı, yaşam boyu tam olarak iyileşme göstermez ve çoğu zaman cerrahi müdahaleler gerektirir. Aynı zamanda hastalığın yol açtığı etkiler, birçok başka hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayabilir.
En az %40 almalısınız ki haklardan faydalanabilesiniz.
Crohn hastalığının nedeni bilinmediği gibi kesin bir tedavisi de yoktur. İlaç tedavisi, dengeli beslenme ve cerrahi müdahaleler hastalıklı bölgeyi tedavi etmek amaçlı olsa da çoğu zaman tam bir iyileşme görülmez.
İnflamatuar bağırsak hastalıklarından özellikle Crohn da D vitamini yetersizliği sık görülen bir bulgu olduğu ve artmış hastalık aktivitesi ile düşük yaşam kalitesinin ilişkili olduğu bulunmuştur (Ulitsky vd., 2011).
Kansere dönüşür mü? Crohn hastalığı bağırsak kanseri değildir. Ancak tedavi ve takip edilmeyen hastalarda hastalığın süresine ve yaygınlığına bağlı olarak bağırsakta kanser gelişme riski artar.
Crohn hastalarının bir kısmında gözler, cilt, ağız ve eklemlerle ilişkili yakınmalar, bulgular olabilir. Gözün dış tabakasının iltihaplanması (episklerit) veya göz merceğini kaplayan tabakada iltihaplanma (iritis) gözle ilgili başlıca rahatsızlıklardır.
Bu grubun en yaygın kullanılan ilaçları siklosporin, azotioprin,6-merkaptopürin'dir. Bunların içinde siklosporin damardan ve ağızdan kullanılırken süratli etki gösterir. Yan etkileri yönünden kan seviyesi ölçülerek kullanılması daha doğrudur.
Crohn hastalığının teşhisi
CD için tek bir tanılama testi yoktur. Bunun için birçok tetkike ihtiyaç vardır: kan tahlili, dışkı tahlili, ultrason taraması, kolonoskopi veya gastropi gibi. Doğru tedavi adımlarının atılabilmesi için, inflamasyonun kapsam ve şiddetinin tanımlanması gerekir.
Tedavisi süren kanser hastası, atak döneminde olan Crohn hastası ya da ilaç almak zorunda olan ve stoması olan hastaların oruç tutması uygun olmayacaktır.
Crohn hastalığının bir sindirim sistemi hastalığı olması sebebiyle bu hastalığı Gastroentereologlar takip ve tedavi ederler.
Kolonoskop, çoğu olguda tüm kolonu (kalın barsak) ve terminal ileumu (ince barsağın alt ucu) incelemek için yeterli uzunlukta esnek bir alettir. Bu nedenle sıklıkla ülseratif kolitin ya da Crohn hastalığının yaygınlığını ve şiddetini değerlendirmek için kullanılmaktadır.
Tanı: Tanıda kullanılan radyolojik tetkikler; baryumlu grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, kolonoskopi, gastroskopi ve ultrasonografidir. Lökositoz, protein düzeyi düşüklüğü, kolestrol düşüklüğü, magnezyum ve kalsiyum düzeylerinde azalma, CRP artışı görülebilmektedir.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Zeytinyağı inflamatuar bağırsak hastalığını engeller
Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı IBD tipleridir. Bir 2019 incelemesi, zeytinyağındaki fenollerin bağırsaktaki mikropları değiştirerek bağırsak bağışıklığını ve bağırsak sağlığını artırmaya yardımcı olabileceğini buldu.
Kronik nonspesifik karın ağrısı %80-90 ile en sık izlenen şikayettir. Diğer şikayetler arasında halsizlik, kilo kaybı, ishal ve gece terlemesi sayılır.
YİYECEKLER. ***Aktif dönem bittikten sonra kepekli ekmek, tam tahıl ekmeği, çavdar-yulaf ekmeği, esmer ekmek tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri