Baharatlar yalnızca böceklendiğinde bozulmaz, baharatın aroması kaybolduğunda da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda baharatlarınız yalnızca kokusunu ya da tadını kaybedebilir. Şayet baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da tat vermiyorsa bozulduğu anlamına gelir.
Bu hileleri anlamanın ise kolay bir yolu var. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, suya dökülen pul biberin direkt koyu kırmızı bir renk vermesi durumunda gıda boyası kullanıldığını belirtti. Manavoğlu, "Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir" dedi.
Kurumayınca da çekirdek küflenme yapıyor ve toksin üretiyor. Dolayısıyla pul biberin üretim prosesinin değiştirilmesi lazım. Parçalayıp da ya da hızlı kurutma olabilir.
Her şeyde olduğu gibi baharatlarda da hava ile temas söz konusu olduğunda kullanım süresi kısalıyor ne yazık ki. Bu nedenle baharatları genel olarak ağzı hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklamak gerekiyor.
Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir. Durum böyle olsa bile baharatların sizi hasta etmesi pek kolay değildir.
Baharat Bozulur mu? Baharatların ideal kullanım süresi 1 sene olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra doğru saklama koşullarında 2 yıla kadar tazeliklerini koruyabilir. Baharatlarınızın dayanma sürelerini hesaplamak için ilk aldığınızda üzerine aldığınız tarihi not etmelisiniz.
Taze muadilleri kadar lezzet katmasalar da, tavsiye edilen son kullanma tarihi geçen kuru otları ve baharatları tüketmek genellikle güvenlidir.
Böceklenmiş baharat yenir mi? Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
* Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatları buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ancak lahana, havuç, armut gibi sert sebze ve meyveler için bu durum geçerli değildir. Aynı şekilde turp, patates, dolmalık biber gibi sebzelerde de küflü kısmı ve çevresini kestiğinizde geri kalan parçalar yemek için uygun olur. Bu tür sebzelerinizi çöpe atmadan önce ikinci bir şans verebilirsiniz.
Biber kurutulurken lezzetli olması için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Ayrıca alınan biberler büyük bir leğene konularak güzelce yıkanır. Biberlerin tohumları çıkarıldıktan sonra bol su ile biberler yıkanır. Biber ayıklanırken ellerin yanmaması için mutlaka eldiven takılmalıdır.
Pul biber kuruturken ve kurutulmuş biberleri un haline getirirken mutlaka eldiven kullanmalı ve işlem açık havada yapılmalı. Küf oluşumunu önlemek için ise; güneşte kurutulan biberlerin biraz da fırında kurutulması yerinde bir işlem olacaktır.
Pul biber: 3-4 yıl.
Günlük 2 adet kırmızı biberin vücudun kalsiyum, potasyum, mineral ve tuz ihtiyacını karşıladığını belirten Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Toz biber kullanacaksanız yemek kaşığının yarısı kadar kullanabilirsiniz.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
Toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon gibi sıcaklıktan çok hızlı etikilenebilen baharatları buzdolabında saklamayı tercih ederseniz, saklama süresini maksimize etmiş olursunuz. Bunun için ağzı sıkıca kapanan kavanozları kullanabilirsiniz.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Baharatlar mutlaka serin, kuru yerlerde ve hava ile temas etmeyen kaplarda saklanmalı. Hava ile temas ettiğinde böceklenme ve bozulma yaşanabilir. Bu yüzden baharatı satın aldıktan sonra seramik ya da cam, ayrıca ağzını sıkıca kapatacağınız bir kap tercih etmelisiniz.
Baharatlar yaşlandığında, eski benliklerinin taklidi haline geliyorlar. Peki bu sizi hasta edecekleri anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Ancak, mesela pul biber acılığını kaybediyor veya zencefil taze halindeki besin değerlerini korumuyor.
Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
6.aydan sonra; bebek gazlı ise rezene, anason, papatya, frenk kimyonu çayı 3-4 tatlı kaşığı kadar verilebilir. 1 yaşına kadar bebekler için baharat tüketimi önerilmemektedir. 1 yaşından sonra göğsü yumuşatmak için ıhlamur çayı verilebilir.
Pul biber uzun süre nasıl saklanır? Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Vedat Göral, “En faydalı diye bilinen bitkiler bile ilaç gibi görülüp aşırı tüketildiğinde bazen zararlı hale gelebiliyor. Özellikle kapsaisin içeren acı biberi, fazla tükettiğiniz zaman tat alma duyunuz azalabilir. Fazla baharat tüketimi sonucu mide bulantısı, mide ağrısı, ishal sorunları ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri