Romantik dönem müziğinin, klasik müziğe göre getirdiği birçok yenilik vardı : Uzun ve açıklayıcı melodiler, renkli
Romantik dönem müziği, varyasyonların, kontrastların, geliştirmelerin çok ötesine giderek, hikaye anlatmak, resim çizmek ve karmaşık duyguları anlatmak amacı taşımaktadır. Klasik dönemdeki gibi soyut müzikal yapılar yerini, müzik dışı ifade içeriğine bırakır. Klasik Dönem ile temel farkı budur.
Hacı Arif Bey'den, Hüseyin Saadettin Arel'e (1880-1955) kadar yaklaşık yarım yüzyılı kapsayan Romantik dönem, bir süre için klasik müziğin yasaklandığı dönem olma özelliğine sahiptir.
İlgili 32 soru bulundu
Romantizm, Klasik Roman akımına tepki olarak 18. yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı duran bir akımdır.
Romantik müzik , Batı Klasik müziğinde, genellikle Romantik dönem olarak adlandırılan 19. yüzyıl dönemiyle ilişkili stilistik bir harekettir. Yaklaşık 1800'den 1910'a kadar Avrupa'da öne çıkan entelektüel, sanatsal ve edebi hareket olan Romantizmin bir parçasıdır.
Klasik dönemse romantik dönemin coşkulu havasına kıyasla daha doğal ve açıklayıcı bir müzikal tarzı benimsemiştir. Daha az süslü ve daha düzenli bir müzikal yapısı vardır. Klasik müziğin tarihinde birçok ünlü besteci yer almıştır.
Dönemin en büyük şarkı bestecileri arasında başta gelen Schubert, Schumann, Brahms, Mahler ve Wolf; Goethe, Schiller, Heine, Eichendorff, Müller, Klopstock, Rückert, Mörike gibi dönemin ünlü şairlerinin şiirleri üzerine yüzlerce lied bestelemişlerdir.
Hugo, Chateaubriand, Dumas; tiyatro alanında özellike Goethe ve Schiller anılabilir. Tanzimat Edebiyatı'nın pek çok yazar ve şairi (Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Abdulhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem) romantizm akımının etkisindedir.
En önemli gelişmeyi 1790‐1850 döneminde yaşadı. Klasizme karşıt olarak ortaya çıkan romantizm; yabanıllık, çekicilik, duygusallık, aşırılık, düşsellik konularını işledi ve dramatik olarak betimlemeye çalıştı.
Klasizme tepki olarak doğan romantizm akımı, diğer bir ifadeyle coşumculuk olarak bilinmektedir. 18. yüzyılın ortasında çıkan bu akım duygu ve hayali ön plana çıkaran bir yapıya sahiptir.
Romantik Roman
Kişilerin duyguları ve düşünceleri, içten gelen doğal ve gerçek olgular gibi görülür. Olaylar duygusal bir tavırla yansıtılır. Yazarın duyguları, izlenimleri, hayalleri ve anılarını içeren romanlardır. Namık Kemal'in Intibah'ı, Victor Hugo'nun “Sefiller” adlı eserleri örnek olarak gösterilebilir.
Romantizm, Aydınlanma Çağı'nın rasyonalizm ve bilimsel yaklaşımlarına karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu akım, duygusal tepkileri, doğanın güzelliğini, doğaüstü ve fantastik unsurları ön plana çıkarırken, aşk, doğa, özgürlük, bireysellik gibi tamaların yanı sıra duygusallığı da işlemiştir.
Romantizm, 19. yüzyılın başlarında Avrupa'da klasisizme tepki olarak doğan duygu, hayal, coşku ve sezgiyi ön planda tutup katı akılcılığı ve kuralcılığı eleştiren sanat/edebiyat akımı olarak kendini gösterir.
Müzikte “romantizm”, doğru bir şekilde, 19.yüzyılın başlarından 20.yüzyılın başlarına kadar yapılmış olan müziğe denir. 19.yüzyılla birlikte besteciler eserlerini yazarken romantik romanlar ve dramalardan etkilenmeye başlamışlardı. Bu özellikle opera ve senfonik şiirlerde göze çarpıyordu.
Ludwig van Beethoven (vaftiz: 17 Aralık 1770, ölüm: 26 Mart 1827), Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir.
Her ne kadar bir önceki yüzyılda doğmuş olsa da Romantizm, XIX. yüzyıla damgasını vurmuş bir akımdır. Klasisizme tepki olarak XVIII. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan Romantizm, do- ğaya ve duygulara yakınlığı ve lirik çıkışıyla bir anlamda yüzyılın ilk yarısındaki coşkulu ve tut- kulu tavrın da bir yansımasıdır.
Tam anlamıyla romantizm (1785-1830), 1770 ler yazar kuşağı- nın oluşturduğu bir akımdır.
18. yüzyılın sonlarına doğru özellikle edebî sanatlarda gözlemlenen romantik düşünce, 19. yüzyılın başında bütün sanatlara etkili olurken müziğe daha geç bulaşmış, ama ilerlemesi bakımından en çok müziği benimsemişti.
Romantizm, klasizme tepki olarak doğan bir akımdır. 18. yüzyılın ortasında ortaya çıkan bu akım hayal ve duyguyu ön plana çıkarmayı sağlayan bir yapıya sahiptir.
Geç Romantik Dönem 1850 – 1890
Geç romantik dönemde ise, Frederic Chopin'in, Felix Mendelssohn'un ve Robert Schumann'ın ölümünden sonra, Franz Liszt'in senfonik şiirleri, geç romantik dönemdeki baş yapıtlar arasına girmiştir. Richard Wagner ve Giuseppe Verdi'nin eserleri de bu olgun dönemi yansıtır.
Romantik aşk veya Romantizm, başkalarına karşı duygusal bir sevgi veya güçlü bir çekicilik. Bireyin genel duygularını ve ortaya çıkan duyguları ifade etmek için gerçekleştirdiği davranışlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri