Madde 11 –(1) A) Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır.
Valinin görevleri oldukça çeşitlidir. Bu görevler arasında; kamu hizmetleri, güvenlik, hukukun uygulanması, kamu kaynaklarının kullanımı, kamu kurumları ve kuruluşlarının yönetimi ve diğer birçok konuda karar vermek vardır.
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar.
Vali, bir devlete bağlı olarak görev yapan tüm kurum ve kuruluşların denetimini yapmakla görevlidir. Bu nedenle ildeki jandarma, polis teşkilatı, kolluk kuvvetleri ve devlete bağlı olarak görev yapan tüm kuruluşlar valiliğin sorumluluğu altında görev yapar.
Vali bir devlete bağlı olan üst kademe bir memurdur.
İlgili 27 soru bulundu
Vali, hükümet kararlarının, tüzük ve kanunların il düzeyinde uygulanmasını ve denetlenmesini sağlar. Vali, hükümetin gözleri ve kulakları olarak görev yapar. Vali, görev yaptığı ilin genel idaresini ve işleyişini denetler. Vali, il içindeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişini denetler.
Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar yaptıkları veya yapacakları tüm teftişlerin zamanını ve sonuçlarını valiye rapor etmek zorundadırlar. Milli bayramlar resmi törenle kutlanacaksa kaymakam törene başkanlık eder ve tebrikleri kabul eder.
Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Vali, il özel idaresi ile buna bağlı bütün müesseseleri denetler ve teftiş eder. Aynı yetki ilçe düzeyinde kaymakamlara da tanınmıştır.
Ülkemizde iller valiler tarafından yönetilir. Valiler, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile atanır ve Onun uygun gördüğü süre içerisinde bu görevi yürütür.
"Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla; A)Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Valilerin ilde Hükümetin (merkezi yönetimin) temsilcisi olması yetki genişliği ilkesinin bir neticesidir. Valiler, İdare Hukuku'nun yetki genişliği ilkesi uyarınca, en geniş yetkilerle donatılmış kamu görevlileri durumundadır.
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
2006 yılında yapılan yasal düzenlemeye göre, kaymakamların vali olarak atanabilmesi için 1. sınıf mülki amiri olmaları, başka bir deyişle en az 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmaları ve olumlu sicil almaları gerekmektedir. Mevcut valilerin 55'i siyasal bilgiler fakültesi, 26'sı ise hukuk fakültesi mezunudur.
Vali, dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştaya gönderir. Yetersizlik kararı, Danıştayca uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer.
Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; Büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üye- leri ile il genel meclisi üyeleri hakkında ön inceleme so- nucu soruşturma izni İçişleri Bakanı tarafından verilir (4483/3-a).
Belediyelerin dış denetimleri, il özel idareleri gibi Sayıştay tarafından yapılır. Ayrıca, belediyenin mali işlemler dışında kalan diğer idari işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.
Hiyerarşi ve Temsil. Valiler, il genel idaresinin başıdırlar. İl idareleri, bakanlıkların teşkilat kararnameleri çerçevesinde illerde bulunan il idare şube müdürlüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Bu teşkilat kamu hizmetlerini valilerin emri altında yürütmektedir.
Dolayısıyla vali, üniversiteye ilişkin işlem tesis edemez ve üniversiteyle ilgili emir ve talimat veremez. Mersin Valisi (B)'nin, Çağ Üniversitesi Rektörü üzerinde olsa olsa vesayet yetkisinden söz edilebilir. Vali (B), Rektör (L)'ye emir ve talimat göndermekte; ayrıca “uyarı” disiplin cezası vermektedir.
Tekrar edecek olursak, il/ilçe müdürünün veya Kaymakam/Vali'nin, FETÖ'ye mensubiyetten veya irtibattan dolayı kamu görevinden çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.
VALİ VE KAYMAKAMIN KOLLUĞA DOĞRUDAN EMİR VERME YETKİSİ
Vali ilde kaymakam ilçede kolluk kuvvetlerinin amiridir (İİK m. 11/1, 32/1).
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan miralay ile binbaşı rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden yarbaya denk bir askerî rütbedir.
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri