Romantizm, genellikle Klasisizm ile karakteristik olarak bağdaştırılan rasyonellik, idealleştirme, denge, uyum, düzen gibi temel düşünsel öğelerin bir reddedilişini içerir. Ayrıca 18. yüzyıl rasyonalizmi ve fiziksel materyalizm başta olmak üzere Aydınlanma düşüncesine karşı eleştirel bir nitelik taşır.
Öğrenci Merkezli Öğrenme-Öğretme: Dersin öğrenme kazanımlarının/çıktılarının gerçekleştirilmesi için öğrenme-öğretme süreçlerinde öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmesini sağlayan yaklaşımları, yöntem-teknikleri ve öğretim teknolojilerini kullanarak aktif öğrenme uygulamalarının gerçekleştirilmesidir.
Öğrenci/çocuk merkezli tasarım modeli; programın merkezinde öğrencinin olması gerektiğini vurgular. Söz konusu tasarım modeli; çocuk merkezli tasarım, yaşantı merkezli tasarım, romantik (radikal) tasarım ve hümanistik tasarımlardan oluşmaktadır.
Öğrenen Merkezli Program Tasarımları etkinliklere göre düzenlenen program tasarımı olarak da bilinir. Bu program tasarımında birey merkezdedir. Ülkemizde yeni ilköğretim programlarının geliştirilmesinde Öğrenen Merkezli Program Tasarımları kullanılır. Bu yaklaşım da çocuk merkezli yaklaşım gibidir.
Konu merkezli tasarımlarda programı desteklemek için ders dışı faaliyetlere sıklıkla yer verilirken, öğrenen merkezli tasarımlarda çocukların bireysel ilgi ve gereksinimleri geniş ölçüde karşılandığından ders dışı faaliyetlere gerek kalmamaktadır. Çoğunlukla problem çözme yöntemi uygulanır. Öğretmen rehberdir.
İlgili 40 soru bulundu
Tyler Modeli sürece (öğrenme yaşantıları) ve ürüne ağırlık veren bir program geliştirme modelidir ve bu modele göre eğitim öğrencilerde davranış değişikliği oluşturma sürecidir.
Tyler'in değerlendirme modeli, program geliştirme modeline dayalıdır. Tyler'a göre bir programın üç temel öğesi vardır. Bunlar hedefler, öğrenme yaşantıları ve değerlendirmedir. Hedefler, program sonucunda öğrencilerin kazanmaları beklenilen istendik davranışları ifade eder.
Betimsel Yaklaşım:
Bir durumun yokluğu- eksikliği ile ortaya çıkan “zararla”, bir durumun varlığının ortaya koyacağı “yarardan” hareketle ihtiyaç belirlenmesi sürecidir. Belirli eğitimsel yaşantılardan yoksunluk sonucu ortaya çıkan durumun incelenmesidir.
Duyusal tasarım, bir ürünün, hizmetin ya da mekânın duyular üzerinden kullanıcılarını etkilemeyi hedefleyen tasarım anlayışıdır. Duyusal tasarım, görsel, işitsel, kinestetik (doğrudan dokunma), olfaktöryal (koku) ve gustatif (tat) duyuları üzerinden kullanıcıları etkilemeyi hedefler.
psikolojide,gözlenen ve ölçülen olaylardan, özellikle sayısal veri ve olgulardan, henüz gözlenmeyen olay ve olguların yordanmasıdır.
Piramitsel programlama, ilk yıllarda ortak ve geniş tabanlı konuların yer aldığı, kapsamın giderek daraldığı ve sonunda küçük birimlerde uzmanlaşmanın olduğu bir düzenleme yaklaşımıdır.
Çocukların ilgi ve gereksinimlerinin önplana alındığı, zengin yaşantılar sunmayı hedefleyen, öğrencinin bireyselliğini kabul eden, sınıfta öğretmenin rolünü yeniden biçimlendirerek her bireyin sürekli bir öğrenme içerisinde olduğu yaklaşımlara çocuk merkezli yaklaşımlar diyoruz.
Disiplinlerarası tasarım; benzer veya birbirinden ayrılan, farklı disiplin ve yaklaşımları ele almaktadır. Bir başka anlatımla yeni bir bilgi ve problemin sonucuna ulaşmayı amaçlayan disiplinler, birbiri ile iletişime geçerek ortadaki sınırları kaldırır. Kendi içerisinde işbirliği yapmanın bir yolunu bulur.
Karmaşık öğrenme; bilginin, yeteneklerin ve tutumların birleştirilmesini amaçlar ve günlük hayata ya da iş ortamına öğrenilenlerin transfer edilmesidir.
Duyusal bilgi işleme bozukluğu, çocuklukta ses, görsel ve dokunsal uyarılara karşı aşırı hassasiyetin olduğu durumlarla kendini gösterir.
1. duyusal organ ve bunlardaki reseptörlerden başlayan, çeşitli merkez (nukleus ve/veya gangliyon) ve yolaklardan (trakt ve/veya nerv) geçerek duyuma özgü BİRİNCİL DUYUSAL KORTEKS'te sonlanan sistem. Her DUYUMSAMA türü için ayrı bir sistem vardır.
Bu dönemdeki duyusal gelişim, genel sağlık ve esenlik için oldukça önemlidir. Çocuğun öğrenmesinin ve algılamasının temelini oluşturur. Duyu gelişimi, diğer gelişim alanlarının gelişiminde de önemli bir role sahiptir ve beyin gelişiminin anahtarı olarak kabul edilir.
DACUM, çeşitli sektörlerde yetkinlik gerektiren mesleklerde analiz yapmak üzere kullanılan bir yöntemdir (Norton, 1987). DACUM'a, özellikle, yeni bir iş oluşturmak ve yeni bir eğitim program kurgulamak ihtiyacı doğduğunda başvurulmaktadır (Kang vd., 2012).
Progel dacum tekniği bireyin bir işi yapabilecek yeterlilikte olup olmadığının bir grup uzman tarafından değerlendirilmesi esasına dayanan bir teknik olarak ifade edilmektedir.
Delphi Tekniği, 1950'lerin başında A.B.D ' de senaryo analizlerini geliştiren Rand Corporation tarafından geliştirilmiş bir karar verme ve uzlaşma tekniğidir. Bu teknik, geleceğe ilişkin tahminler yapmada kullanılan bir yöntemdir. Anketler aracılığı ile yapılır.
Zengin bir içeriğe sahip olan Kirkpatrick değerlendirme modeli, verilen eğitimle ilgili sonuçların davranışsal olarak da ortaya çıkıp çıkmadığını ortaya koymaya çalışan önemli bir modeldir. Model, tepki, öğrenme, davranış ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır.
Wulf ve Schave (1984) tarafından sistem yaklaşımı benimsenerek geliştirilmiştir. Bu model, öğretmenlerin de program geliştirebileceği ve grup etkileşiminin eğitimdeki gelişmeleri olumlu yönde etkileyebileceği görüşünü savunur. Model güçlü felsefi temeller üzerine oturtulmuştur.
Türk milli eğitim sistemi, örgün eğitim ve yaygın eğitim olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Örgün eğitim, belirli yaş grubundaki ve aynı seviyedeki bireylere, amaca göre hazırlanmış programlarla okul çatısı altında yapılan düzenli eğitimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri