Latife Tekin ise Sevgili Arsız Ölüm adlı romanında toplumsal gerçekliği, fantastik, masalsı ve renkli bir atmosferden yansıtır ve böylece 'büyülü gerçeklik' olarak kabul edilen roman anlayışının Türk edebiyatındaki avangart bir örneğini verdiği gibi gerçekçi roman anlayışına yeni ufuklar, yeni anlatım yolları açar.
Büyülü gerçekçilik, Türk edebiyatı için yeni sayılabilecek yaklaşımlardandır. Büyülü gerçekçilik yaklaşımına dâhil edebileceğimiz eserlerden biri Latife Tekinin Sevgili Arsız Ölüm romanıdır. Sevgili Arsız Ölüm, yazarın ilk romanıdır.
Sevgili Arsız Ölüm ise, Latife Tekin'in 1983 yılında yayımlanan ilk eseridir. Her iki eser de, büyülü gerçekçilik akımının ölçütleri ile yazılmışlardır.
1957 yılında Kayseri'nin Bünyan kasabasına bağlı Karacefenk köyünde doğan ve 1966 yılında İstanbul'a gelen yazarın yaşamından doğan Sevgili Arsız Ölüm'ün ilk yayım tarihi 1983. Roman, Türk edebiyatının Büyülü Gerçekçilik akımının ilk örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Sevgili Arsız Ölüm, modern edebiyatımızda önceli olmayan bir dil, ses ve anlayışla kurulmuş bir romandır.
İlgili 22 soru bulundu
Büyülü gerçekçilik akımına da yakıştırılan bu romanının ardından peş peşe diğer romanları geldi. Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollandacaya çevrildi. Değişik üslubu ve yaklaşımıyla kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri oldu.
Anıştırma, metinlerarası ilişki türlerinden biridir ve bir metnin içinde başka bir metnin çok ayrıntılı / derin olmayan, fakat bilinen yanları ile hatırlatılmasıdır. olarak sunan dramatik kurgusu gibi sahip olduğu bütün özellikleri ile postmodernist bir anlatıdır.
Sevgili Arsız Ölüm, modern edebiyatımızda önceli olmayan bir dil, ses ve anlayışla kurulmuş bir romandır. Yazarın öz yaşamını da içeren bir biçimde, Huvat ailesinin köyden kente göçü, aile fertlerinin yoksulluk bilgisi ve geleneksel kültürleriyle kentteki yaşama tutunma çabalarını konu edinir.
Olaylar gerçek dışı unsurlar içermekle birlikte büyülü gerçekçilikte mekân daima gerçek dünyaya aittir. Büyülü gerçekçilik, Türk edebiyatı için yeni sayılabilecek yaklaşımlardandır. Büyülü gerçekçilik yaklaşımına dâhil edebileceğimiz eserlerden biri Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanıdır.
Çağdaş edebiyat yazarlarından olan Gabriel García Márquez'in eserleri Büyülü Gerçekçilik akımını ilerletmiş ve okuyucuya her defasında yenilikler sunmuştur. Türk Edebiyatı'nda Büyülü Gerçekçilik akımının temsilcisi sayılan Latife Tekin, eserlerinde bu akıma yer vermiştir.
Kilit romanı, Türk- İslam ruhunun oluşum öyküsünün simgesel düzeyde değerler dizgesi ile aktarıldığı bir edebi metindir. Tarihi değerlerden yeni bir insan tipi için ipuçları arayan yazar, “hür ben'in kendisini ifade edeceği bir üst kurumun hür 'milli ben'lik” (Kolcu 1997: 17) olduğunun farkındadır.
Metinlaerarasılık 1980 sonrası Türk romancıları arasında yeni bir dil ve anlatım tekniği geliştirerek öne çıkan Latife Tekin'in (d.1957) romanlarında sıklıkla başvurduğu teknikler arasındadır.
modern bir hicivname olan Yüz:1981 adlı eseriyle; 1950-80 arası dönemi büyülü-gerçekçi bir perspektiften değerlendiren Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm adlı eseri bu bağlamda değerlendirilebilir.
Latife Tekin 1983 yılında yayımladığı Sevgili Arsız Ölüm romanında köyden kente göç eden bir ailenin yaşadıklarını anlatmaktadır. Romanın ilk bölümü ailenin köye ait hayatların, ikinci bölümü ise kentteki yeni düzenlerini anlatarak okuyucuya bir kıyas yapma alanı yaratmıştır.
Süre: Tek perde, 85 dk. Yaş Sınırı: 13+ (Urla Kültür Sanat'a ait gerçekleşecek olan etkinliklerde geçerlidir.)
Büyülü gerçekçilik; gerçekçilikte akılla çözümleyemediğimiz, büyülü olarak adlandırıp geçiştirdiğimiz olayları kapsayacak biçimde kurgusal gerçekliği genişleten bir edebi gerçekçiliktir. Terim, ilk defa Alman sanat eleştirmeni Franz Roh tarafından kullanılmıştır.
Eşsiz yapıtlarıyla kaleminin gücünü dünyaya duyuran Türk kadın yazarlardan Latife Tekin, ilk romanı Sevgili Arsız Ölüm ile okur kitlesini günden güne genişletmeye devam ediyor.
Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanını yüksek lisans bitirme projesi olarak hazırladıktan sonra izleyiciyle buluşturan ve salgın öncesinde oyunuyla büyük ilgi gören Nezaket Erden'le oyunculuk hikâyesini ve romanın uyarlanma sürecini, tiyatrolarının yolculuğunu, Dirmit kızla kendi hikayesinin benzerliklerini ...
kayseriye özgü, özellikle ağustos ayında yetişen ve erkenden olgunlaşan bir üzüm çeşidi.
Sevgili Arsız Ölüm; Atiye, Huvat, Mahmut, Seyit, Nuğber, Halit, Zekiye ve Dirmit kızın hikâyesinin yazarın yaşadıklarından damıtıldığı ve sözlü kültürle harmanlandığı, bir ailenin köyden şehre göçünü, var olma çabalarını, yaşadıkları zorlukları konu edinen bir roman.
Berci Kristin Çöp Masalları, kentin kıyısında, geniş çöp sahaları ile sanayi bölgesi arasında kurulan bir gecekondu semtinin hikâyesidir. Geride bıraktıkları kırsal çevrenin gelenek ve alışkanlıkları ile büyük şehrin maddi olanakları arasında sıkışıp kalan insanların hayata ve kente tutunma mücadelesi.
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Postmodern roman, klasik romandaki gibi olay örgüsü üzerine kurulu bir anlatı değildir.Olay örgüsünden daha çok olayın ya da olayların ön plana çıkması söz konusudur. Postmodern roman modernist romandaki gibi zor da olsa ulaşılabilir olan anlam bütünlüklerine sahip bir anlatı değildir.
Postmodern Hikaye:
Postmodern hikaye ile roman neredeyse tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bu tür anlatılarda geleneksel kurgu ve olay örgüsü bulunmaz. Çoğu hikayede zaman ve mekan belirsizdir. Kurgunun temelini ise serbest çağrışımlar oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri