Kırk Yedi'liler (1974) ve Berlin'in Nar Çiçeği (1988) yayımlanmış iki romanıdır. Lodoslar Kenti (1991) ise Füruzan'ın şiir türündeki tek eseridir. Füruzan'ın hikâyeciliğine kaynaklık eden sistemlerin başında sosyalizm gelmektedir.
Füruzan, edebiyat dünyasına 1956 yılında Seçilmiş Hikâyeler dergisinde yayımlanan bir öyküsüyle adım atar. Ancak daha çok 1970'li yıllarda yayımlanan eserleriyle tanınmış ve öykü türünde takdir edilen bir yazar olarak anılmıştır.
ÖZET: Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi yazarlarından olan Füruzan'ın Kırk Yedi'liler ve Ber- lin'in Nar Çiçeği adlı eserleri tahlil edilerek kahramanların yaşadığı kültürel yozlaşmalara değinilmiştir.
Birçok yapıtta da toplumsal sorunlar ele alınarak toplumcu gerçekçi bir bakış açısı doğrultusunda Anadolu gerçekliği ortaya konmuştur. Füruzan'ın “Parasız Yatılı”, “Özgürlük Atları”, “Nehir”, “Taşralı”, “Sabah Eskimişliğin”, “Piyano Çalabilmek” öykülerinde de bu gerçekçiliğe yer verilmiştir.
1971'den beri okunan bir öykü kitabı "Parasız Yatılı".
İlgili 42 soru bulundu
Parasız Yatılı, Füruzan'ın 1971 yılında yayımlanmış öykü kitabı. Yazarın ilk kitabı olan Parasız Yatılı, sahici ve yalın hikâyeleriyle Türk öykücülüğünün önemli eserlerindendir. 1971'de Bilgi Yayınevi tarafından basılan kitap, 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmıştır.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
FÜRÛZÂN (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin 1886'da yayımladığı şiir kitabı. Eser, Muallim Naci'nin Tercüman-ı Hakîkat gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra yayımladığı ilk şiir kitabıdır. Eserde eski tarzda şiirlerin yoğunlukta olduğu görülmekle birlikte yeni tarzda şiirler de okunmaktadır.
Sevinç Çokum, (d. 25 Ağustos 1943, Beşiktaş, İstanbul), Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.
Sanat akımı olarak da realizm ön plana çıkmıştır. Hikaye bağımsız bir edebi tür haline geldi. Olay hikayeleri daha çok olsa da durum hikayesi örnekleri de veriliyordu. Hikaye türünde verilen önemli eserlerde toplumsal sorunların dile getirildiği bir anlayışla sanat toplum içindir bakış açısı eserlere iyice yerleşti.
Roman ve hikâye yazarlığına toplumcu gerçekçilik tartışmalarının yoğun olduğu 12 Mart döneminde başlayan Adalet Ağaoğlu, bu dönemin angaje ve popülist edebiyat anlayışına tepki göstermiştir. İdeolojik olarak toplumcu gerçekçi görüşü benimsemekle birlikte, kullandığı biçimsel yeniliklerle bu anlayışı sorgular.
Haldun Taner, toplumsal yaşamda öne çıkan aksaklıkları ve mizahî unsurları okuyucularına sade dille aktaran bir hikâyecidir. Engin kültür birikimi ve her düşünceye saygı duyan anlayışının hikâyelerine de etkileri olmuştur.
Mustafa Kutlu, eserin birinci bölümünde bu kahramanları, bütün canlılığı ile tasvir etmiş ve bir dönemin panoramasını edebiyatçı bakış açısıyla ustaca yansıtmıştır.
Mustafa Kutlu, Türk hikâyeciliğinde 1970 sonrasında modernizm ve kalkınma ile birlikte yaşanan dönüşüm hakkında yerinde tespitlerde bulunan önemli bir isim olarak tanınmaktadır.
Ferit Edgü, eserlerinde gerçeküstücülük ve varoluşçuluk akımlarından etkilenmiştir. Öykülerinde de daha çok varoluşçuluk akımının izleri görülür. Eserlerinde hayatla yüzleşen ve kendini arayan insanları işlemiştir. Yazar, kendi hayatını ve edebi çalışmalarını, Hakkari öncesi ve Hakkari sonrası olarak ikiye ayırır.
Mayıs 1956'da 52. sayıda Füruzan Yerdelen imzasıyla “Düzenli Bir Tatil Günü” adlı öykü yayınlanmış. Temmuz 1956 tarihli 54. Sayıda “Olumsuz Hikâye” adlı öykü var.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Roman ve öykünün farkları
Roman birçok öyküyü, olay örgüsü içinde kullanabilir. Bu çerçeveden bakıldığında romanın çok boyutlu, öykünün ise görece az boyutlu olduğu söylenebilir.
Füruzan (Farsça: فروزان) (9 Ağustos 1937, İran - 24 Ocak 2016, Tahran), İranlı sinema oyuncusu, yapımcı ve sanat yönetmeni. Oyuncu 24 Ocak 2016 tarihinde 78 yaşında Tahran'da ölmüştür.
47'liler, Füruzan'ın ilk romanıdır. 1974 yılında yayınlanan kitap, 1975 yılında Türk Dil Kurumu roman ödülünü almıştır.
İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur. Tarık Buğra'nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri