Romatizmal hastalıklarda en sık görülen göz problemleri kuru göz, üveit ve sklerittir. Göz kuruluğu romatizmal hastalıkların seyrinde en sık görülen göz bulgusudur. Kuru Göz (keratokonjonktivitis sikka) sistemik hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde de görülebilen bir hastalıktır.
Daha az görülen sklerit ise uzun süreli ve ağır seyirli romatoid artrit seyri ile ilişkilidir. Genellikle etkilenen gözde kızarıklık ve şiddetli ağrı vardır. Tedavi edilmemiş sklera denilen gözün beyaz kısmının hasar görmesine ve yırtılmasına yol açabilir. Bu yırtılma kalıcı görme hasarına sebep olabilir.
Üveit kelimesi gözün bir bölümü olan uvea dokusunun iltihabından gelmektedir. Göz bebeğimiz, göz sıvısını salgılayan siliyer cisimimiz ve retinanın dışındaki koroid dokumuz uveayı meydana getirir. Genellikle romatizmal hastalıklarla birlikte görüldüğü için halk arasında bazen üveite göz romatizması da denilmektedir.
Genellikle romatizmal hastalıklarda kas, sırt ve bel ağrısı, eklemlerde ağrı ve şişlik, sindirim sistemi şikayetleri, kalp ve damar sisteminde oluşan olumsuzluklar görülür.
Romatizma hastalıklarına bazı vakalarda kas-iskelet sistemi hastalıkları denilmektedir. Bu tür hastalıkların en yaygın semptomları ve belirtileri arasında eklem ağrıları, eklemlerde hareket kaybı, eklem veya etkilenen bölgede şişme, kızarıklık, sıcaklık yani inflamasyon bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Romatoid artrit, genel olarak iltihaplı romatizma adıyla bilinen inflamatuar bir hastalıktır. Romatoid artrit tehlikelidir. Bazı vakalarda vücudun çeşitli sistemlerinde hasara neden olabilmektedir. Buna örnek olarak cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kalp damarları verilebilir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Yaz sıcaklarının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen ''romatoid artit'' hastalığını tetiklediği, bu nedenle, hastaların aşırı sıcaktan uzak durması gerektiği bildirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
FM ile romatizmal hastalıklar arasında en sık karşılaşılan çakışma, göz bulguları ile görülmektedir. FM'de sık görülen göz bulgularının başında, normal sağlıklı popülasyonda da görülebilen kuru göz olmasıdır (4).
Dr. Sezgin Şahin, Türkiye'de romatizma hastalarının neredeyse yarısının düzenli göz takiplerine gitmediğini vurgulayarak "Üveit belirtileri çoğunlukla basit göz enfeksiyonları ile karıştırılabiliyor. Bu hastalar düzenli takip edilmediğinde kör olma riski altında.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
Romatizmal hastalıklarda en sık görülen göz problemleri kuru göz, üveit ve sklerittir. Kuru Göz Kuru göz (keratokonjonktivitis sikka) sistemik hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde de görülebilen bir hastalıktır.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Soğuk havalarda ağrılar daha belirginleşiyor
Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Romatizma hastaları, kendilerini rahat hissedecekleri ortamda bulunmalı. Fizik ve Tedavi Uzmanı Dr. Fusun Sağlam, soğuk havanın romatizmal hastalıkları tetiklediğini söyledi.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Yürüme en basit ve yapılabilir egzersizdir. Ama bazen yürüyüş bile es geçilir. Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
Romatizma ilaçlarının baskın maddesi salisilik asiti doğal olarak bünyesinde bulunduran tek meyve çilek! Dolayısıyla kendisi romatizma hastaları için doğal bir ilaç.
Epsom tuzu ile düzenli olarak banyo yapmak da iltihaplı romatizmanın sebep olduğu şişliklerin ve ağrıların azalmasında etkili olmaktadır.
Nefes darlığı, öksürük, sık soluk alma, çabuk yorulma, baş dönmesi, sersemlik hissi, el ve ayaklarda üşüme, morarma, mide bulantısı, eklemlerde şişlik, kalp ritminde düzensizlik, göğüs ağrısı ve kan basıncının yüksek ya da düşük olması gibi belirtiler de görülebilir.
Halk arasında kalp romatizması olarak adlandırılan akut romatizmal ateş hastalığı tüm dünyada çocukluk ve erişkinlik döneminde görülen edinsel kalp hastalıklarının en sık sebebidir. Tedavi edilmemiş boğaz enfeksiyonları yaklaşık 3 hafta sonra akut romatizmal ateş (ARA) tablosu ile gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri