Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra, balık yağı, zeytinyağı, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ile bitki çayları ve vitamin takviyeleri romatizmaya iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
Romatizma ağrısını tedavi etmek için ilaç araştırmaları günümüzde halen devam etse de, bu durum için mevcut kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Yine de, sağlıklı bir diyet, uygun dinlenme, stres yönetimi ve düzenli egzersiz, yaşam kalitenizi yükseltmenize yardımcı olabilir.
Romatizmal Ağrı Tedavisi
Tedavi planınız büyük ihtimalle ilaçlar, fizik tedavi, sağlıklı bir diyet, stres yönetimi ve dinlenme olacaktır. Bu durumda alanında uzman bir romatolog, durumunuza en uygun tedavi planını çıkararak size yardımcı olur. Romatizma; dirsek, eklemler ve yumuşak dokuda şiddetli ağrılara neden olur.
İlgili 37 soru bulundu
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Elma sirkesinin enflamasyonu düşürücü etkide olduğunu, saygın araştırmalar göstermiştir. Örneğin iltihaplı romatizma çeşitlerinden bir tanesinden muzdaripseniz, elma sirkesi enflamasyonu düşürdüğü için rahatlamak maksatlı kullanılabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Çünkü bazı romatizmal hastalıklar sıcak ortamda azalır fakat aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlar romatizmayı tetiklemede önemli rol oynar” dedi. Romatizma tedavisinde ilaç tedavisi,fizik tedavisi ve kaplıca tedavi seçeneklerinin olduğunu kaydeden Arı, “Romatizmada genellikle ilaç tedavisi uygularız.
Bilinenin aksine iltihaplı romatizmanın semptomlarını azaltmak için soğuk kompres uygulanması gerekmektedir. 4 su bardağın içerisine, 1 çorba kaşığı zerdeçalın 10 dakika süre ile kaynatılması ile oluşan kür de vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olacaktır.
Günde 5-6 fincandan fazla kahve tüketmek ve günde bir bardaktan fazla soda içmek kemik metabolizmasına zarar verebilir. Alkolden uzak durun. Alkollü içecekler gut oluşumuna ve kemik metabolizmasında bozukluklara yol açabilir. Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
Yaz sıcaklarının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen ''romatoid artit'' hastalığını tetiklediği, bu nedenle, hastaların aşırı sıcaktan uzak durması gerektiği bildirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
En lezzetli yaz meyvelerinden biri olan çilek, içeriğindeki salisilik asit sayesinde romatizma ağrılarına da iyi geliyor. Mevsim yaz ise doya doya, bol bol çilek tüketebilirsiniz.
İltihaplı eklem romatizması genetik yatkınlığı olan bir hastalıktır. Kişimin birinci derece yakınlarında hastalığın varlığı kişide iltihaplı romatizma görülme oranını artırır. Sigara içme alışkanlığı iltihaplı romatizma riskini arttıran önemli bir etkendir. Kadınlarda iltihaplı romatizma görülme oranı daha yüksektir.
Ağrı Kesici Özelliği İle Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Bu sayede ise eklem ağrılarına, kas ağrılarına, migren ağrılarına, iltihaplı romatizmaya, kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarına, boyun ve baş tutulmalarına soğuk sıkım zeytinyağı, ağrı kesici etki yapmaktadır.
D vitamini eksikliği ve buna bağlı osteoporoz gelişmesi dışında; vitamin eksikliği romatizmaya neden olmaz. Ancak romatizma olan kişilerde steroid kullanımına bağlı osteoporozdan korumak amacıyla mutlaka kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapmak gerekir.
C vitamininden yüksek bir meyve olması sayesinde bağışıklığı güçlendirme üzerinde oldukça etkilidir. -İyi bir C vitamini kaynağı olması bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra romatizma, artrit, gut, hiperkolesterolemi, aterosklerozis ve yüksek ürik asit seviyesi üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Yürüme en basit ve yapılabilir egzersizdir. Ama bazen yürüyüş bile es geçilir. Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
Maksimum 3 kez uygulanan kortizon, iğne ile hastanın eklemlerine enjekte edilir ve iltihaplı eklem bölgesinde oluşan ağrı ve şişliklerin azalması sağlanır. İltihaplı romatizma hastalığı eklemlerde ciddi hasarlara yol açacak şekilde ilerlemiş ise hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulur.
Sirkenin içeriğinde asit yoğun miktarda bulunduğu için mutlaka seyreltilerek tüketilmelidir. Sirke seyreltilmeden kullanıldığında ve ya fazla tüketildiğinde mide asit dengesinde bozulmalar meydana gelebilir. Bu sirke diş minelerini aşındırır. Mideyi rahatsız ederek ülser ve reflü gibi hastalıklara da yol açabilir.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
HER GÜN 1 YEMEK KAŞIĞI ELMA SİRKESİ İÇERSEN NE OLUR? #şifabul 1- Vücudun asiditesini azaltarak kanser gibi hastalıkları önler. 2- Midedeki şişkinliği azaltarak sindirime yardımcı olur. 3- Kandaki şeker miktarını azaltarak diyabete karşı savaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri