Gece geç saatlerde yatağa girenlerin erken uyuyanlara oranla daha hızlı yaşlandığı ortaya çıktı. Uyku uzmanı doktor Zeynep Zeren Uçar, “Tavuklar" ile "Baykuşlar" olarak iki genetik uyku grubu bulunduğunu söyledi. Uçar, "Tavuklar erken yatıp erken kalkan gruba deniyor. Baykuşlar ise gece yatmak bilmez sabah uyanamazlar.
Yani az uyku, bir erkeği sağlık açısından tam 10 yıl yaşlandırıyor. Az uyku nedeniyle meydana gelen benzer bozuklukları kadın üreme sağlığında da görüyoruz.
Tamamen uykusuz kalan katılımcılarda beyin yapısında önemli değişiklikler gözlemlendi. Sadece bir gece uykusuz kalmanın bazı kişilerin beyninin yaşlanmış görünmesiyle bağlantılı olduğu yeni bir araştırmada ortaya kondu.
Uyku düzeni, beden sağlığı açısından oldukça önemli. Gece geç saatlere kadar oturan ve gece uykusu almayan insanların sağlığı ciddi tehlike altına giriyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, uyku düzeni kötü olan kişilerin ciddi hastalıklarla yakalanma riski artıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Öyleyse, kalp hastalıklarından, diyabete, depresyondan, kansere kadar birçok hastalık için riskinizin arttığını da bilmelisiniz. Vücudumuz, beynimizdeki biyolojik saat tarafından düzenlenen 24 saatlik bir döngü ile çalışır.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Manchester Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı araştırma, kaliteli bir gece uykusunun hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğunu ve yaşlanmayı yavaşlattığını ortaya koydu.
Uyku neden önemli? Epidemiyolojik araştırmalara göre, ne kadar kısa uyursanız ömrünüz o kadar kısalıyor.
Cildinizi güzelleştiriyor…
Düzenli uyku belki kırışıklıklarınızı azaltamaz ama önlenmesine yardımcı olabilir. Derin uykudayken vücudumuz hücre ve doku onarımına yardımcı olan en büyüme hormonu üretir. Ayrıca uyurken vücudunuzda cildin daha güçlü ve esnek olmasına yardımcı olan bir protein olan kolajen sentezlenir.
Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Buna karşılık, daha uzun uyumak, bir kişinin depresif durumunu sürdürmesinde büyük rol oynar. Yapılan bir çalışmaya göre, gece dokuz ila 11 saat uyuyan kadınların, sekiz saat uyuyan kadınlara göre koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığının %38 daha fazla olduğunu tespit edildi.
Araştırmaların ışığında en verimli uyku saatleri bilimsel olarak 23.00 ile 03.00 arasında olduğu bilinir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların en geç 23.00'de uyku halinde olması gerekir.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Uzun süre uyumazsak ne olur? Uzun süre uyumamanın aşamalarına göre farklı belirtiler görülebilir. Genel belirtiler arasında; zihin bulanıklığı, algı bozukluğu, halüsinasyon, unutkanlık, dalgınlık, sinirlilik hali olarak gözlemlenmektedir.
Uzman Psikolog Alanur Özalp: "Gündüz uykusu hiç bir zaman gece uykusunun yerini alamaz. Gece uykusunu altın, pırlanta olarak değerlendirirken, gündüz uykusunu da bakır veya teneke olarak değerlendiriyoruz." Uzman Psikolog Alanur Özalp, "Gündüz uykusu hiç bir zaman gece uykusunun yerini alamaz.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
Müslümanlık inancında da bu saatlerde cinlerin biz insanların boyutunda en aktif olduğu zaman olduğu söylenir. Gece 3 bu yüzden insanlar için ürkütücü bir saattir. Çünkü öğretilenlere dayanarak gece bu saatlerde uyanan bir kişi muhtemelen zihnine hücum eden cin ve şeytan hikayeleri nedeniyle ter dökmeye başlar.
Kişilerin yeterli uykuyu alamaması ya da uyku sürecini verimli geçirememesi, birçok fizyolojik ya da psikolojik problemden kaynaklanabilir. Bunlar genetik kökenli, altta yatan başka hastalıkların sonucuna bağlı, uygun olmayan alışkanlara bağlı veya “idiopatik” denilen yani sebebi bilinmeyen nedenlere bağlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri