Bisiklet, yüzme ve yürüyüs yararlidir. Suda yapilan egzersizler artritli hastalara özellikle salik verilir. Günlük esneklik egzersizleri; yaralanma riskini azaltir, hareket oranini düzenler ve sürdürülmesine yardimci olur. Her tür germe egzersizleri yavas, yumusak ve düsük siddetli olmalidir.
Eklem iltihabı hastaları, egzersiz yapabilir. Ancak, hastalığın alevli olduğu dönemlerde, özellikle etkilenen bölgeleri n egzersizleri önerilmemektedir. Egzersizlerin az sayıda ve hafif şiddette başlanması ve hastanın kendini rahatsız hissetmediği sürece yavaş yavaş arttırılması önerilmektedir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Günde 30 dakika yürüyüş modu yükselttiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Denge sorunlarıyla nedeniyle yürüyüşten kaçıyorsanız baston kullanın.
Kas gücünü geliştiren ağırlık kaldırma egzersizleri, özellikle sırt ağrılarını azaltıcı karın ve bel egzersizleri, yürüme, koşma, yüzme ve bisiklete binme önerilir. Eklem ağrılarınızı azaltmak için eklemlerinizi soğutmayı hiç denediniz mi?..
İlgili 21 soru bulundu
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Romatizma tedavisinde romatizmanın temel etkili ilaçları ve yardımcı ilaçlar kullanılır. Romatizma ilaçları bağışıklık sistemi üzerine etkilidir. Düzenli hekim takibi, kan testleri takibi gerektirir. Romatizma tedavisinde kortizon çok sık kullanılan, kimi zaman hayat kurtarıcı bir ilaçtır.
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
Yaz sıcaklarının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen ''romatoid artit'' hastalığını tetiklediği, bu nedenle, hastaların aşırı sıcaktan uzak durması gerektiği bildirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Epsom tuzu ile düzenli olarak banyo yapmak da iltihaplı romatizmanın sebep olduğu şişliklerin ve ağrıların azalmasında etkili olmaktadır.
Genetiğin yanı sıra yaş, cinsiyet, kaza sonrasında oluşan zedelenmeler, iklim ya da kullanılan bazı ilaçlar romatizmaya neden olan faktörler arasında yer alır. Öncelikle beslenme, geçirilen mikrobik hastalıklar, stres, alkol ve sigara kullanımı gibi ek faktörler de bu hastalıkların ortaya çıkmasında etkendir.
Günde 5-6 fincandan fazla kahve tüketmek ve günde bir bardaktan fazla soda içmek kemik metabolizmasına zarar verebilir. Alkolden uzak durun. Alkollü içecekler gut oluşumuna ve kemik metabolizmasında bozukluklara yol açabilir. Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
İltihaplı olan romatizma tiplerinin genetik geçişli olduğu düşünülse de bu hastalığa neyin sebep olduğu henüz anlaşılamamıştır. Ancak iltihapsız romatizmaya çoğunlukla genetik faktör, eklemin aşırı yıpranması, fazla kilo, spor yaralanmaları ve travmalar sebep olabilir.
Soğuk havalarda ağrılar daha belirginleşiyor
Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Romatizma hastaları, kendilerini rahat hissedecekleri ortamda bulunmalı. Fizik ve Tedavi Uzmanı Dr. Fusun Sağlam, soğuk havanın romatizmal hastalıkları tetiklediğini söyledi.
Romatizma ağrısını tedavi etmek için ilaç araştırmaları günümüzde halen devam etse de, bu durum için mevcut kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Yine de, sağlıklı bir diyet, uygun dinlenme, stres yönetimi ve düzenli egzersiz, yaşam kalitenizi yükseltmenize yardımcı olabilir.
Kafeinsiz kahvenin romatoid artrit olarak bilinen iltihaplı romatizmaya yol açtığı iddia edilmiştir. Genetik olarak yatkın bireylerin bu tür kahveyi tüketmemesi önerilir.
9) Probiyotik Besinler
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Romatizmal hastalığı olanlara da "güneşten korunun" uyarısı yapan Uzm. Dr. Yücetürk, "Hastanın güneş ışınlarına maruz kalması, kandaki lenfosit denen hücrelerin yapısında değişikliklere neden olarak hastalığın alevlenmesine yol açabilir" dedi.
Romatoid artrit kendiliğinden geçer mi? Romatoid artrit, yani iltihaplı romatizma kendiliğinden geçmez, uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır.
Stres, birçok romatizmal hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştıran bir faktördür.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri