İçeriğinde su, vitaminler ve mineraller barındıran salatalık vücudun enfeksiyonlarla savaşmasında büyük yarar sağlıyor. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
KABIZLIKTAN KURTARIR
Salatalıkta bulunan tüm su ve lif kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bol miktarda bulunan salatalığın tohumlarının "kabızlığı önlemeye" yardımcı olduğu söyleniyor.
Özellikle sıcak yaz aylarında tercih edilen serinleten lezzettir. Böbrek sağlığını korur: Vücudumuzdaki ürik asit seviyesini düşürerek böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır. Bu nedenle, tam tahıllı karbonhidrat içeren besinler, kuru baklagiller tüketilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Vücut suyunun %10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle özellikle yeterli sıvı alımı çok büyük önem taşımaktadır. Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir.
Her gün tüketilen salatalığın faydaları merak ediliyor. Salatalık, öğleden sonra yorgunluklarına iyi gelir. Salatalık iyi bir B vitamin ve karbonhidrat kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır. Baş ağrısına iyi gelir.
Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Salatalık fazla tüketildiğinde göz kızarması ve ağızda yaralar gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Salatalık da bazı zamanlarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dikkatli yemek gerekir. Özellikle de fazla salatalık tüketimi, emziren annelerde ve bebeklerde şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Salatalık, sindirimi ve kilo kaybını kolaylaştırır!
Salatalık düşük kalorili olması ve yüksek miktarda su içermesi nedeniyle ideal bir kilo verme aracıdır. Her gün tüketilen salatalık, sindirim sorunlarını ortadan kaldırır.
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir. Son olarak cinsel gücü arttırıcı "Topalaklı Cacık" içinde kullanılır.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur.
Öğünlerinizde sınırsızca kullanabileceğiniz gibi acıktığınızı hissettiğiniz her zaman yiyebilirsiniz. Ayrıca salatalık metabolizmanızı hızlandırdığı ve de sindirime yardımcı olduğu için hali hazırda vücudunuza oldukça yararlıdır.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Su oranı çok yüksek olan salatalık lif ve mineraller bakımından çok zengin olduğu için vücudun gereksinimini karşılamaktadır. İçeriğindeki lif sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler; kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri