Osteroartrit yani kireçlenme tam tersi olarak elin daha çok tırnağa yakın eklemlerini tutar. Romatoid artritde en çok tutulan diğer eklemler dirsekler, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bilekleri ve ayak parmak eklemleridir. Romatoid artritte omurga eklemleri genellikle tutulmaz.
El ve ayak parmaklarının küçük eklemleri (en uçtaki eklemler hariç), el bileği ve ayak bileği en fazla, diz ve dirsekler ikinci, kalça, omuz ve boyun daha az sıklıkta etkilenen eklemlerdir. Romatoid artrit; sakro-iliak eklem, bel ve sırt omurgaları, el ve ayakta en uçta yer alan eklemleri tutmaz.
Bu bozukluk bazı bireylerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.
Toplumda oldukça sık görülen kas ve yumuşak doku romatizmasında genellikle hastalarda çift taraflı, ancak bir tarafta daha fazla olan ağrı görülür. Sıklıkla boyun, omuzlar, sırt, göğüs, bel, kalçalar ve dizlerde ağrı hissedilir. Zaman zaman ağrıların şiddeti ve konumu değişebilir.
Romatoid Artrit Eklem Bulguları
Genelde eklem ağrısı ile kendini gösterir. Bazı durumlarda birkaç günden uzun süren, hatta haftalarca sürebilen eklem şişlikleri olabilir. Eklemde kızarıklık pek bu hastalığın bulgusu değildir, kızarıklık olması daha çok gut veya mikrobik eklem sorunlarını düşündürür.
İlgili 40 soru bulundu
Romatoid artrit (RA), en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Eklemlerin iç yüzünü döşeyen "sinovyum" adlı dokunun (zarın) iltihabı ile başlar ve kıkırdak, kemik, tendon (kiriş) ve bağlarda harabiyet yapabilir. Giderek ilerleyen hastalık, eklemlerin yanında iç organları da etkileyebilir.
Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedir? Seropozitif Romatoid Artrit: En yaygın iltihaplı romatizma türüdür. Diğer romatizma çeşitlerinden daha şiddetli ve ciddi belirtileri olabilir.
İltihaplı romatizma belirtileri nelerdir? İltihaplı romatizmal hastalıklarda, özellikle istirahatte gelişen boyun, bel, sırt veya eklem ağrısı ve şişliği, kas ağrılarının yanı sıra; ciltte döküntü, akciğer, beyin, böbrek, sinir sistemi gibi birçok organ ve sisteme ait belirtiler görülebilir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Romatoid artrit yıllarca devam eder yani kronik bir hastalıktır. Vücutta değişik pek çok eklemi etkiler. Kıkırdak, kemik ve eklem yapılarına zarar verir. Romatoid artrit nedeni henüz bilinmiyor ve hastalık kişiden kişiye farklılık gösteriyor.
Romatoid artrit hastalığında sıklıkla çok sayıda küçük ve bazen büyük eklemlerde simetrik tutulum gözlenir. En sık el ve ayak parmak eklemleri, el ve ayak bilek eklemlerinin tutulumu görülmektedir. Dirsek, omuz, kalça ve diz eklemleri gibi büyük eklemler de azalan sıklıkta tutulum görülmektedir.
Yürüme en basit ve yapılabilir egzersizdir. Ama bazen yürüyüş bile es geçilir. Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
Bazen de bu zarların romatizmal iltihabı meydana gelişebilir ve plörit ismini veririz. Nefes almakla batıcı tarzda bir ağrıya yol açar. Akciğer dokusunda gelişen harabiyet: İlerleyici bir nefes darlığı ve solunum sıkıntısına yol açar. Akciğerin yapısı bazen yavaş bazen de hızla harap olmaya başlar.
Osteoartrit vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir. En sık etkilediği eklemler eller, kalça, diz ve omurgadır. Osteoartritte eklem kıkırdak yapısında bozulma oluşur.
DOĞRUSU: Romatoid artrit kronik bir hastalık olduğu için tamamen iyileşmek mümkün olmuyor. İlaçlara başlandıktan bir süre sonra şikayetler düzeliyor, ancak bu durum ilaç tedavisi sayesinde gerçekleşiyor. İlacı kesen hastalarda kısa bir süre sonra semptomlar şiddetli bir şekilde geri dönüyor.
İltihaplı romatizma hastalığının kesin çözüme ulaştıran bir tedavisi yoktur. Bu hastalığın henüz bir tedavisi bulunamamıştır. Bu hastalık tedavisinde genel olarak bir ilaç tedavisi şeklinde uygulama olmaktadır. Bu sebeple bu hastalık uzun bir süre hatta ömür boyu devam edebilmektedir.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Romatoid artrit tanısında en sık kullanılan laboratuvar testleri sedimantasyon, c-reaktif protein (C-RP), romatoid faktör (RF) ve anti-CCP denilen anti-siklik sitrülize peptid antikorudur. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-RP sıklıkla yüksektir.
Tıp dilinde ankilozan spondilit olarak bilinen iltihaplı bel romatizması genellikle genç yaşlarda ve özellikle erkeklerde daha fazla ortaya çıkan temel olarak omurga, diz, kalça, el ve ayak bileklerini tutabilen ağrılar ve şişlikler ile kendini gösteren bir hastalıktır.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar romatizmal hastalıklar olarak adlandırılıyor. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürüyor, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor.Her mevsimde görülebilen romatizmal hastalıklar, özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle daha fazla belirginleşiyor.
Yaz sıcaklarının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen ''romatoid artit'' hastalığını tetiklediği, bu nedenle, hastaların aşırı sıcaktan uzak durması gerektiği bildirildi.
Tüm periferik eklem hastalığı olan çalışanların %49,9'u iş yerindeki sağlık merkezinden rapor almaktadır. Bu oran romatoid artriti olan çalışanlarda %50 olarak gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri