Romatoid faktörün referans aralığın (<15 IU / mL) üzerinde seyretmesi halinde şüphe duyulması gereken rahatsızlıklar, diğer bir deyişle RF yüksekliği nedenleri şu şekildedir: Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları Karaciğer rahatsızlıkları İnflamatuar akciğer rahatsızlığı
Vücutta bulunan antikorlar yabancı hastalık yapabilecek maddeleri öldürür. Bu sırada bazı antikorlarda vücuda yarar sağlayan vücudun kendi hücrelerini de öldürür. Böyle durumlarda RF değeri yükselir ve vücuttaki bağışıklık sistemine zarar verir. Bunun sonucunda vücudu hasta eder.
RF değeri, sağlıklı bir insan için 20 U/ML değerinin altında bulunmalıdır. Bu durumda herhangi bir sorunla karşılaşılması mümkün olmayacaktır. Ancak bilinmesi gereken en önemli unsur, RF değeri ölçümlerinin her laboratuvar ve kişide aynı olmayabileceğidir.
Romatoid faktör en fazla romatoid artrit hastalığı için önem taşır. Diğer sistemik otoimmün romatizmal hastalıklar (lupus, Sjögren sendromu, juvenil kronik artritler, skleroderma gibi) veya organa özgü otoimmün hastalıklarda (Hashimato troiditi, otoimmün hepatit, gibi) pozitif olabilir.
– C-Reaktif Protein testi (CRP): Aynı ESR gibi vücüdun bir yerinde ciddi bir enfeksiyon veya iltihaplı romatizmanın varlığını belirler. Kanda yüksek CRP seviyesi iltihaplı eklem romatizma hastalarında genelde yüksek olur ancak ESR gibi her zaman romatizma olmasına rağmen seviyesi yüksek de olmayabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu bakımdan hastalık seyrinde aşağıdaki klinik belirtilerle karşılaşılabilir: Başta el ve ayak bileği, birinci el ve ayak parmak eklemleri, diz eklemi veya omuz eklemi olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, eklem hareketleriyle birlikte hassasiyet ve eklem hareketlerinde kısıtlılık.
Birincil belirtiler olarak eklemlerin şişip hassaslaşması ve eklemlerde sıcaklık hissedilmesi olarak verilebilir. İltihapları romatizmanın belirtileri arasında sabahları uyanmanın ardından hareket edilmediği durumlarda eklemin sertleşmesi, yorgunluk hissi, ateşlenme ve yemek yemek istememe gibi durumlar sayılabilir.
Romatoid artrit yıllarca devam eder yani kronik bir hastalıktır. Vücutta değişik pek çok eklemi etkiler. Kıkırdak, kemik ve eklem yapılarına zarar verir. Romatoid artrit nedeni henüz bilinmiyor ve hastalık kişiden kişiye farklılık gösteriyor.
Hastalarda eklem ağrısına eşlik eden halsizlik yorgunluk sabah tutukluğu gibi şikayetler gözlenir. Cilt, kalp, akciğer, göz gibi organlarda tutulabilmektedir. Romatoid artritte eklemde yıkım olmakta ve hastalık erken tedavi edilmezse kalıcı hasara yol açmaktadır.
İltihaplı romatizma olarak da bilinen romatoid artrit genellikle el, el bileği, ayak ve ayak bileğine ait küçük eklemlerde, diz ve dirseğe ait eklem yapılarında ve daha seyrek olarak omuz ve kalçayı etkileyen eklem bölgelerinde ortaya çıkan kronik inflamatuar bir kollajen doku hastalığıdır.
Romatoid artrit, bireyin bağışıklık sisteminin sinovyuma, yani eklemleri çevreleyen zarların astarına saldırması ile ortaya çıkar. Bu saldırıdan dolayı ortaya çıkan iltihaplanma sinovyumun kalınlaşmasına ve dolayısı ile eklemdeki kıkırdak ve kemik dokusunun yok olmasına neden olur.
Kanınızdaki artan RF seviyeleri, diğer hastalıkların yanı sıra endokardit, sistemik lupus eritematozus (lupus) , tüberküloz , frengi , sarkoidoz, kanser, viral enfeksiyon veya karaciğer , akciğer veya böbrek hastalığınız olduğu anlamına da gelebilir.
Romatoid artrit yaşam boyunca sadece bir atak yapabilir. Ancak daha sık olarak tekrarlayan alevlenmeler şeklinde seyreder ve bu alevlenmeler giderek daha kötüye gidebilir. Alevlenmelerin süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir ve genellikle haftalarca sürer.
Hastalığın ortaya çıkmasının nedeni, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun dokularına saldırmasıdır. Romatoid artrit eklemlerin koruyucu astarını etkiler, astarın zayıflaması kemik erozyununa ve eklem deformitesine varabilecek ağrılı bir şişmeye neden olur.
İltihaplı omurga romatizmaları grubunda biraz daha fazla olmakla birlikte, genelde bu riskin düşük olduğu söylenebilir. Romatizma kansere neden olur mu? Romatizma kansere neden olmaz. Ama romatizmal hastalığa yatkınlık yaratan bazı genler ve bağışıklık sistemindeki bazı bozukluklar, kansere de yatkınlık yaratabilir.
İnatçı eklem ağrınız, şişmeniz, katılığınız ve hareket kısıtlılığınız varsa, bir romatolog görmeniz gerekebilir. Bu doktorlar romatoid artrit, lupus ve psoriatik artrit gibi romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Yürüme en basit ve yapılabilir egzersizdir. Ama bazen yürüyüş bile es geçilir. Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
ROMATOİD ARTRİT HASTALARI
Şekerden, trans yağlardan, tatlandırıcılardan, işlenmişler gıdalardan, tahıllardan ve kurubaklagillerden uzak durmalıdır. Omega 3 'den zengin beslenmesi gerekir. Omega 3 yağ asitlerinin anti inflamatuar etkisi nedeniyle bağışıklık sistemi desteklenir.
Romatizma En Çok Kadınları ve Stresi Seviyor. Kronik bir eklem hastalığı olan romatoid artrit, düzenli tedavi edilmediği taktirde yaşamı adeta esir alıyor. 35-50 yaş arası kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülen romatoid artriti stres, fazla kilo, sigara ve kafein de tetikliyor.
Romatoid artrit artık tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedavinin doğru netice verebilmesi için düzenli ve kesintisiz olması şarttır.
Romatoid artrit kendiliğinden geçer mi? Romatoid artrit kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Romatoid artrit kronik ve ilerleyici bir romatizmal hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis edilip uygun tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde eklemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar romatizmal hastalıklar olarak adlandırılıyor. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürüyor, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor.Her mevsimde görülebilen romatizmal hastalıklar, özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle daha fazla belirginleşiyor.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri