Faturayı tekrar çıkartma gibi birşey söz konusu değildir. Muhasebesel olarak bu mümkün değildir.
İade edilmek istenen ürüne ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek ve gider makbuzu düzenlenmek suretiyle ürünün İADESİ maliye düzenlemeleri açısından MÜMKÜNDÜR.
Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
maliye ve tüketici kanununa göre müşterinin de sorumlulukları olduğunu gösteren, alışveriş fişi yada faturasının (faturalarda birden fazla nüsha verilir) her türlü değişim, iade gibi işlemlerde satıcı firmaya göstermekle yükümlü olduklarını hatırlatan olumsuzluk ifadesi.
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.
İlgili 32 soru bulundu
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Kullanılmış olan kaybolan fatura durumunda mahkemeye başvurulması gerekir. Kayıp belgelerin geçersiz olduğuna dair bir evrak ve zayi belgesi talep edilir ve vergi dairesine başvuru yapılır.
Cayma Hakkı kapsamında yer alan iade usulleri Mesafeli Satış Sözleşmesinde yer almaktadır. Bu hakkın kullanılması halinde, 3. kişiye veya Alıcıya teslim edilen mal/hizmete ilişkin fatura aslının iadesi zorunludur.
Türk vergi sisteminde Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümleri uyarınca mükelleflere yüklenmiş ödevlerden biri de fiş-fatura alma yükümlülüğüdür. Bu yükümlülük uyarınca nihai tüketiciler yaptıkları alışveriş sonunda fiş-fatura almakla sorumlu tutulmuşlardır.
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Kanunen mağazalardan satılan ürünlerde eğer bir üretim hatası bulunmuyorsa (ayıplı mal değilse) değişim/iade zorunlu değildir. Buna rağmen, LC Waikiki mağazalarımızda 30 güne kadar fiş veya fatura ibrazı ile kullanılmamış ve deformasyona uğramamış ürünlerde değişim/iade konusunda destek olmaktayız.
Uyguladığımız “koşulsuz iade garantisi” politikasıyla müşterilerimizin menfaatini en üst düzeyde tutmaktayız. Müşterilerimiz, satın aldıkları bir ürünü hiçbir neden belirtmeksizin ve zaman kısıtlaması olmadan fiş ve kredi kartı slipiyle birlikte en yakın BİM mağazasına iade edebilir.
Kredi kartı veya banka kartı slibi makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur. Ödeme karşılığında yazar kasadan satış fişi düzenlendiyse, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
Tüketiciler satın aldıkları ürünlere ait alış faturasını kaybettiklerinde bu ürünün garantisini, değişim ya da iade hakkını da faturası ile beraber kaybetmiş mi oluyor? sorusunun cevabı HAYIR!
ZARA MAĞAZALARINDA DEĞİŞİM
Not: Değişim yapabilmek için alışveriş fişinizi göstermeniz gerekir.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Satıcı/Bayi tarafından kaşelenip imzalanmayan garanti belgeleri geçersizdir. Faturanız ileberaber ibraz etmelisiniz.
Garanti belgesi yoksa madde 11/c kapsamında ücretsiz onarım hakkına girer. Eğer malın garanti belgesi varsa ayıba ilişkin madde 11/c'deki ücretsiz onarım hakkı madde 56 kapsamındadır. Fakat malın garanti belgesi olsa dahi tüketici bu hakkı kullanmayarak madde 11 'deki diğer seçimlik hakkını kullanabilir (11/a,b,d).
Yapılan harcamaların tutarı; fatura düzenleme sınırının altında dahi olsa, Fatura talep edilebilir ve VUK uyarınca satıcının yazarkasa fişi yerine Fatura düzenleme mecburiyeti vardır.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Maliye Postası'nın Yanıtı: POS özellikli yazar kasa fişi düzenlendikten sonra, aynı işlem için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, fatura üzerine yazar kasa fişine atıf yapılır ve fatura hasılat yazılır, yazar kasa fişi hasılat yazılmaz.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri