Evde bakım yardımı alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Evde bakım maaşı için müracaat nereye ve nasıl yapılır? Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Evde Bakım Yardımına Başvurmak için Engel Oranı Kaç Olması Gerekir? Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az %50 ve “Ağır engelli” İbaresi “evet” olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır.
EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU? Ödemeleri her ayın 11-15'i arasında yapılan evde bakım aylıkları memur maaş katsayısına göre artıyor. Asgari ücretle beraber engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.
Emekli olan engellinin bakım parası alması mümkündür. Ancak, engellinin engel oranının %50 üstünde olması ve emekli maaşının muhtaçlık sınırı altında olması gerekir. En düşük emekli maaşı da muhtaçlık sınırı üstünde olduğu için, kendisi emekli olan kişilerin engelli bakım parası mümkün değildir.
Bakım maaşı için yaş sınırı yoktur. 19. Bakıcının da ağır engelli olması halinde, engelli yakınına bakıcı olamaz. Engel oranı .570 üzerinde olanların, bakıcı olmaları konusunda sosyal hizmet müdürlüğünden bilgi alması gerekir.
Evi Arabası Olan Evde Bakım Parası Alabilir Mi? Yalnızca oturduğu eve sahip olan ve hane geliri muhtaçlık sınırı altında olan engelli bir birey, evde bakım parası alabilir. Ancak, evini kiraya vermiş olan ya da araçlara sahip olan bir engelli bireyin evde bakım parası alması mümkün değildir.
Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinden bakım hizmeti alabilmek için başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da doğrudan Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılabilir.
Kamu Evde Sağlık Hizmetlerine nasıl başvuru yapılır? Evde Sağlık Hizmetleri sunumu kapsamında, ihtiyacı olan bireyler ve yakınları tarafından, 444 38 33 numaralı hat üzerinden “T.C. Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezi” ne başvurular yapılabilmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezlerinden Alo 183 Şiddetle Mücadele Hattı aracılığı ile aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına yönelik hizmetlere ilişkin çağrılar değerlendirilerek rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.
İnsanların becerileri ve bağımsızlıkları bedensel, ruhsal veya psikolojik bir hastalık nedeniyle kısıtlanmışsa, bu insanlar bakıma muhtaç olarak kabul edilir. Yardım ihtiyacının altı aydan uzun süreceği öngörülüyorsa, bu insanlar bakım sigortasının hizmetleri ile desteklenebilirler.
Gelir hesabında kişi başı aylık gelir, asgari ücretin üçte ikisinden az olmalıdır (asgari ücretin üçte ikisi, 2023 yılı için 7.601 TL'dir (- ya da + 10 TL.). 5. Engelli bireyin “bakıma ihtiyacı olan birey” olması zorunludur.
Nasıl başvurulur? Bu sosyal yardım programına başvuru yapmak isteyen vatandaşlarımız sadece ikamet ettikleri il/ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na giderek başvuruda bulunabilirler.
Engelli Maaşı Şartları
Nafaka almıyor olmak, hiçbir gelire sahip olmamak, sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmamak gerekiyor. Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olmaması şartı da aranıyor.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir. Ancak ev ,arsa,araba kirada ve gelir getiriyorsa hane gelirine dahil edilir. Evde bakım maaşı haczedilemez. Evde bakım maaşını gösterilip bankadan kredi alınamaz.
2024 yılından itibaren evde bakım maaşı 7.608 lira olarak hesaplara yatırılacak.
“Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz. Yol, gündelik ve refakatçi giderlerini SUT kapsamında karşılıyoruz.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir, alınacak aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 evde bakım aylığı alan hanedeki kişi başına düşen sınırın altında kalırsa evde bakım maaşı kesilmez, fakat üstünde kalması halinde kesilir.
Engelli yakını aylığı alan kişiyle engelli aynı hanede yaşaması gerekmektedir. Soru 33: 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli aylığı alan kişi aynı zamanda çocuğu için engelli yakını aylığı alabilir mi? %40-69 arası engelli aylığı alan kişi alabilir. Ancak %70 ve üzeri engelli olan kişi engelli yakını aylığı alamaz.
Evde sağlık hizmeti almak isteyen hasta yaşlılar veya aile bireyleri Sağlık Bakanlığı bünyesindeki ulusal çağrı merkezi 444 38 33 nolu telefonu arayarak müracaat ederler. Çağrı merkezindeki görevli personel hizmet talep eden kişi ile görüşme yaparak gerekli işlemleri başlatır.
a) Bakım hizmetlerinin Genel Müdürlüğe bağlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde verilmesi: Bakıma muhtaç engellinin veya yasal temsilcisinin talep etmesi ve kapasitenin uygun olması hâlinde, bakım hizmetleri Genel Müdürlüğe bağlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri