Röportajı haberden ayıran nitelik onun edebiyat gücüdür. Haber bir yaratma değildir, bir taşımadır. Röportaj bir yaratmadır. Gerçeğe, gerçeğin, yaşamın özüne yaratılmadan varılamaz.
Araştırma amacıyla yapılan röportaj: Habere konu olan olay hakkında bilgi edinmeye çalışırken haber kaynaklarıyla yapılan görüşmelerdir. Yayınlanma amacı taşımadığı için kamerayla kayıt etmeye gerek yoktur.
Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede 'toplamak', 'getirmek' anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır.
RÖPORTAJIN ÖZELLİKLERİ
* Toplumsal, sanatsal olay ya da olgular işlenir. *Röportajlarda; birden fazla kişiye yöneltilen soru, araştırma ve gözlemler yer alır. fotoğraf, belge ve filmlere yer verilir. * Röportajı gerçekleştiren kişinin o konu veya yer ile ilgili kişisel düşünceleri de yer alır.
Röportajcının amacı, konuyu çarpıtmadan belgesel olarak okuyucuya/izleyiciye sunmak, okuyucuyu/izleyiciyi konunun içinde yaşat- mak, kamuoyunu aydınlatmaktır (www.sanalda 1 numara.com).
İlgili 16 soru bulundu
Mülakatta mümkün olduğu kadar görüşme yapılan kişi ve konuşulanların dışına çıkılmamakta, özel görüş, duygu ve yorumlara yer verilmemektedir. Röportajda, herhangi biriyle görüşme zorunluluğu da yoktur. Hatta bazen, hiç görüşme yapmadan da röportaj yazılabilmektedir.
Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. 1 1918'de yayımladığı Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında edebî röportaj türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
Röportaj kelimesi de TDK baz alındığında doğru yazımı olarak ropörtaj şeklinde değil 'röportaj' şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı insanlar bu kelimeyi reportaj gibi yanlış kelimelerle de karıştırmaktadır. Ancak röportaj kelimesinin doğru yazılışı TDK'nin de verdiği gibi ''röportaj'' şeklindedir.
Röportajı yapan kişiye ise rapporteur denilmektedir. Röportaj için İngilizce'de interview sözcüğü kullanılır. Görüşmeyi yapana interviewer, görüşme yapı- lan kişiye ise interviewee denilir (Aziz 2002: 149).
Toplumda veya tabiatta meydana gelen çeşitli olay, durum ve görünümle ilgili bilgi ve duyurulara “haber”; bu haberlerin halka duyurulması amacıyla hazırlanan yazılara da“haber yazısı” denir.
Röportaj kelimesi de TDK baz alındığında doğru yazımı olarak ropörtaj şeklinde değil 'röportaj' şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı insanlar bu kelimeyi reportaj gibi yanlış kelimelerle de karıştırmaktadır. Ancak röportaj kelimesinin doğru yazılışı TDK'nin de verdiği gibi ''röportaj'' şeklindedir.
Röportajın yapısına daima öznellik hakimdir. Bu öznellik, bütünüyle gerçeklere odaklı basit (sade, kuru, çıplak) haberin ve de hemen hemen aynı derecede yalın biçimlendirilmiş karmaşık haberin (renkli haber) aksine, aranan ve de beklenen bir özelliktir.
Haber yazımında doğru kurgu, yalnızca bilgilerin önem sıralamasına göre yazılması değil, aynı zamanda giriş, gelişme ve sonuç hiyerarşisine uygun olarak yazılması demektir. Özellikle bir sözcünün yer aldığı haber metinlerinde, görüş bildirilen konunun arka planı kısa ve öz bir şekilde okuyucuya aktarılmalıdır.
Haber, güncel ve ilginç bir olayın olduğunca nesnel ve gerçeğe uygun bir biçimde sunulmasıdır. Haber metninde her türlü taraflı değerlendirmelerden ve söz oyunlarından uzak durulur. Metin kısa, haber dili de yalındır.
Haber, ülkede veya dünyada henüz yaşanmakta olan bir olay veya değişen durumla ilgili olarak medya tarafından kamuoyuna nesnel ve gerçeğe uygun biçimde sunulan bilgi demektir. Toplumu ilgilendiren güncel olaylara ve gelişmelere ilişkin özgün bir tarzı olan yazı türüdür.
Bilindiği gibi 5N-1K kuralı “KİM, NE, NEREDE, NE ZAMAN, NASIL, NEDEN (NİÇİN)” sorularına göre haberin oluşturulması anlamına gelir. Bu neden bir haber metninde aslında bu 6 sorunun cevabı aranmaktadır. Haber kurgusu yapılırken “kim” ve “ne” soruları önem kazanmaktadır.
Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. 1 1918'de yayımladığı Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında edebî röportaj türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
Spiker Olmak için Kaç Puan Gerekir? Spiker olmak için AYT'de sözel puan türüne ait Televizyon Haberciliği ve Programcılığı taban puanı 207,40672 olarak belirlenmiştir. AYT'de sözel puan türünden hesaplanan Radyo, Televizyon ve Sinema taban puanı 198,14868, Sinema ve Televizyon taban puanı ise 208,43119'dur.
Röportajlara yapılan atıflar genelde görüşülen kişinin ismi ile başlar. Eğer röportaj makalenin yazarı tarafından yapılmışsa, başlık kısaca “röportaj” olabilir, tabii aynı kişi ile aynı makale için başka röportajlar yapılmamışsa. Burada da röportajı yapan kişinin isminin yazılmasına gerek yoktur.
Haber yazımında 5N 1K, ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim sorularına yanıt verilmesini ifade eder. Bu sorulara verilen yanıt, okur/izler kitlenin olayı tam olarak anlamasında yeterlidir.
Haber bir olay veya olgu üzerinde edinilen bilgidir. Bu bilgi bazı iletişim araçlarıyla topluma sunulmak amacıyla yazılı metin haline getirildiğinde haber yazısı olmaktadır. Burada topluma ulaşmada kullanılan iletişim araçları televizyon, gazete, dergi, radyo gibi yayın organları olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri