TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Asvalt kelimesi konuşma dilinde yaygındır fakat yazı dilinde asfalt olarak yazılması gerekmektedir. Asfalt kelimesinin doğru ve yanlış yazılışları şöyledir; DOĞRU: Asfalt.
Bu kelime genellikle gıranit şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı granit şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
Yazım hatası çok fazla yapılan sözcüklerden biri olarak şefkat kelimesi öne çıkar. Özellikle bu kelimenin içerisinde yer alan f harfi, v harfi olarak hata gerçekleşir. Ancak doğru şekilde yazımı ise şefkat olarak değerlendirilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu kelime genellikle sıkıfıkı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sıkı fıkı şeklinde olmalıdır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle itfaye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı itfaiye şeklinde olmalıdır.
“Babam, Milliyet gazetesinde çalışıyor.” örneğinde gazete kelimesi büyük harfle mi yoksa küçük harfle mi başlamalıdır? Yazım Kılavuzu'nda yer alan “Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz.” kuralı gereğince sorudaki “gazete” kelimesi küçük harfle başlamalıdır.
GÖK TAŞI SÖZCÜĞÜNÜN DOĞRU YAZILIŞI
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gök taşışeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "göktaşı" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gök taşı"dır.
Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, çakmak taşı, Hacıbektaş taşı, kireç taşı, lüle taşı, Oltu taşı, sünger taşı, yılan taşı; buzul taş, damla taş, dikili taş, kayağan taş, yaprak taş vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Dilimizde bazı kelimelerin ayrı yada bitişik yazılması konusunda kafa karışıklığı vardır. Bu kelimede aynı şekilde karıştırılır. Bu kelime genellikle buz dolabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı buzdolabı şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre cankurtaran kelimesi, birleşik olarak yazılmalıdır.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı, 'Şofben' olarak ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Gazla ya da elektrikle çalışan ve suyu ısıtan cihazlar şofben olarak bilinmektedir.
Aferin sözcüğü, aferim şeklinde yazılabiliyor. Aferim şeklinde yazılması durumunda büyük yazım hatası yapılıyor. Aferin şeklinde yazılması gereken bir sözcük türüdür. "Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
Muhatap, kendisine söz söylenilen, kendisiyle konuşulan kimseye denir. Karşıdaki kişinin kendisine söz söyleyerek onunla muhatap oluruz. Arapçadan dilimize geçen bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. Muhattap gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı muhatap şeklinde olmalıdır.
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri