Araç güvenliğinizi artırmak için yılda iki kez lastik değişimlerinde veya yeni lastik satın aldığınızda aracınızın rot ayarı ve balans ayarını yaptırın.
Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler. Ancak aracın kullanım sıklığı bu süreçte oldukça önemlidir. Sık ve uzun saatler kullanılan araçların rot-balans kontrolü yılda en az 2 kere yapılmalıdır.
Ortalama olarak 5.000 kilometre de bir kontrol yaptırmanız oldukça faydalı olacaktır. Aracınızın çok daha konforlu ve güvenli kullanılması için ve özellikle lastik kullanım ömrünüzün uzun olması için rot-balans ayarlarınızı ihmal etmeden yaptırın.
Rot balans ayarı kaç yılda bir yapılır? Rot balans ayarı için genel olarak kilometreye bağlı olarak plan yapılması tavsiye edilir. 15 bin km'de rot balans ayarı yapılması önerilirken, bu miktar yaklaşık olarak bir senelik araç kullanımına da denktir.
Uzmanlara göre her 5 bin ile 10 bin km arasında aracın rot ve balans ayarının kontrol edilmesi gerekir. Eğer aracınızla sert bir şekilde tümseklere ya da çukura girerseniz rot balans ayarı bozulur. Ayarın daha çok bozulmadan kontrol edilmesi gerekir. Arabalarda Rot Balans Ayarı Neden Bozulur ve Nasıl Yapılır?
İlgili 42 soru bulundu
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
Rot Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Uzun ve düz bir yolda seyir halinde iken aracınız sağa veya sola çekme yapıyor ya da sağa ve sola dönüşlerde lastiklerden ses geliyor ise bu rot ayarında bir sorun olduğunu gösterir.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Araç sürücüsü aracın . Uzmanlar her 5 bin ila 10 bin km'de bir rot-balans ayarının kontrol edilmesi gerektiğini söylemektedirler.
100 TL - 500 TL
Profesyonel ve güvenilir Rot Ayarı hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Rot Ayarı fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Rot Balans Ayarının Yakıt Verimliliği Üzerindeki Rolü
Rot balans ayarı, aracın enerjisini doğru ve verimli bir şekilde kullanmasını sağlar. Bu ayarın bozuk olması hâlinde aracın daha fazla direnç göstermesi ve güç harcaması gerekir. Bu durum da doğrudan yakıt tüketimini etkiler.
Rot ayarınızın bozuk olduğunda aracınız sağa veya sola çeker. Bu süreçte aracınızı bir çizgide tutmak için direksiyona sürekli müdahalelerde bulunmanız gerekecektir. İşte bu durumda hızınız azda olsa düşecek ve siz tekrar o hıza çıkmak için gaza tekrar daha fazla basmanız gerekebilecektir.
Rot ayarı lastik aşınmasını önlemenin yanı sıra süspansiyonlar üzerindeki gerilimi azaltmak ve aracın yol tutuşunu iyileştirmek gibi güvenli sürüş ihtiyaçlarından dolayı da yapılabiliyor.
Bir çukura çarpmak, büyük tümseklerin üzerinden geçmek, bir kaldırıma sürtmek, agresif sürüş, ağır yükler taşıma, eğilmiş veya aşınmış süspansiyon/direksiyon parçaları ya da ön takımdan parça değiştirmek rot ayarını bozabilir.
Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır. Bunun dışında tekerlerde oluşacak açısal bozukluklar tekerin dengesiz şekilde aşınmasına sebep olacaktır. Bu yüzden değişim gerçekleşir gerçekleşmez aracın rot ayarı titizlikle yaptırılmalıdır.
Rot balans muayeneden geçer mi? Türkiye'deki araç muayenelerinde rot balans ayarına bakılmıyor. Ancak, çok ağır bir bozukluk varsa ve bunu bile bile muayeneye götürüyorsanız orada ortaya çıkacaktır.
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 60-120 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 75-125 lira aralığında değişiyor. Lastik oteli bedeli ise 4 lastik için ortalama 100 lira düzeyinde uygulanıyor.
Diğer taraftaki rot başı ve rot kolunu değişmek için anlattığımız prosedürün aynısını takip edip yapmanız yeterli olacaktır. 14 Rot ayarı yapılmalı. Araçta rot başı ve rot kolu değiştirildiğinde aracın rot ayarı bozulacaktır. Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Aracın rot ayar vidası ayarlanmak suretiyle tekerin açısı değiştirilir ve bilgisayar ile iki teker arasındaki mesafe ayarlanır. Rot ustası daha sonra elindeki manuel yada lazer metre ile kendisi de ölçüm yaparak bilgisayardaki sonucu kontrol eder. Her iki teker de birbirine paralel hale getirildiğinde işlem tamamlanır.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri