Rot balans muayeneden geçer mi? Türkiye'deki araç muayenelerinde rot balans ayarına bakılmıyor. Ancak, çok ağır bir bozukluk varsa ve bunu bile bile muayeneye götürüyorsanız orada ortaya çıkacaktır.
Lastik diş derinliklerine dikkat edin. Aracın rot balans ayarı bozuksa ayar yaptırın. Yukarıdaki saydığım önlemler ile aracınız muayeneye gitmeden önce kendiniz hazırlayabilirsiniz. Muayene esnasında aracınızın camlarında ( ön cam hariç ) film var ise ''hafif kusurlu'' olarak muayeneden geçebiliyorsunuz.
Ön Düzen ve Direksiyon Kontrolü
Direksiyon bağlantı kollarında çatlama veya hasar varsa, Rot kol başları arızalıysa veya arızalanma belirtisi varsa, Servo direksiyonlu araçların motorunda arıza tespit edilirse, Servo direksiyonlu araçların motorunda sızıntı görülürse ağır kusurlar içerinde yer alır.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
En tehlikeli durum ise arızalı rot kolunun yaptığı boşluk sebebi ile vuruntu yaparak zaman içinde kırılma riskinin olmasıdır. Rot kolu kırılırsa araç üzerindeki yön hakimiyetiniz ve kontrolünüz yok denecek seviyeye inecektir. Bu durum size can ve mal kaybına sebebiyet verecek kazalar yapmanıza zemin hazırlayacaktır.
Uzun süreli veya sık araç kullanımı, zaman içerisinde yıpranmaya sebep olarak rot balans ayarının bozulmasına neden olabilir. Aracın çukur veya tümsek gibi engebeli zeminlerde sürülmesi de rot balansın işlevini kaybetmesine sebep olur.
Aracınız servis bölümümüze girdikten sonra rot ayarı hizmeti 15-30 dakika kadar sürebilir. Zaman, rot ayarı bozukluğun ciddiyetine ve aracınızın itme veya dört tekerlek hizalaması gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak artabilmektedir.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Titreşim mekanik organlara zamanla zarar verir. En basitinden vidalar bile kendi kendine açılmaya başlar. balans bozukluğu demek, dönen tekerin dikey eksende düz değil yalpa yaparak dönmesi demektir.
Özellikle yüksek süratlerde direksiyon simidinde bir titreme ya da vuruntu hissediliyorsa ön tekerleklerin balans ayarları bozulmuş demektir. - Aracın arka tarafında bir titreme veya vuruntu varsa bu arka tekerleklerin balans ayarının bozulduğunu gösterir.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın.
Balans ayarının yapılması işlemlerinde öncelikle dört tekerlekte araçtan sökülmektedir. Araç tekerleklerin söküm sonrasında balans ayarının kontrolleri yapılır. Kontrol için ise araç tekeri takılması sonrasında teker döndürülerek bağlı olduğu balans makinesinin ölçüm yapması sağlanır.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Rot Ayarı Nasıl Yapılır? EUROMASTER teknisyenleri, servise gelen tüm araçların rot ayarını kontrol ederler ve gerekli görürlerse aracınıza rot ayarı yapılmasını önerirler. Rot ayarları için öncelikle aracın rot ayarının düzgün çalıştığına emin olmak gerekir.
Ön takımdan gelen sesler duyulması, aracın ön kısmının anormal şekilde titremesi, rotil boşluğu da denilen direksiyondaki boşluk hissi, direksiyonda sertleşme veya titreme ve lastiklerin düzensiz şekilde aşınması genellikle rotil arızasına işaret edebilir.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri