Aracın yürüyen aksam ön düzen ayarının iyi durumda olması, yol tutuş performansını ve lastik ömrünü artırır. Aracınızın rot ayarının iyi durumda olması, yol tutuş performansını ve lastik ömrünü artırır.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Arabanın ağırlık merkezi yere yakın olduğunda altına giren hava miktarı azalacağından yol tutuşu artar. Araç yola daha güvenle tutunur ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşatır. Ağırlık merkezi aşağıda olan bir araba, yukarıda olan bir arabaya göre daha az yana yatar. Ve virajlara girmek çok daha fazla kolaylaşır.
Araçlar ne kadar hızlanırsa o kadar hava direncince maruz kalacağı için iyi bir aerodinamik daha iyi hava direnci anlamına gelir. Bu da dolayısıyla iyi bir yol tutuşa işaret eder. Aracın mevcut fiziki yapısı dışın araca takılan bazı ek parçalar, sürtünmeyi artıracak ve yol tutuşunu azaltacaktır.
Rot ve balans ayarının aksatılması, aracın dengesini olumsuz etkiliyor. Bu da aracın sağa ve sola çekmesine hatta savrulmasına neden olabiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
soruna en doğru ve güvenli yanıtı analizlerimiz ve araştırmalarımız doğrultusunda detaylıca aktaralım. Rot balans araç yol performansını direk olarak etkileyen bir teknolojidir. Rot balans ayarı bozulmuş olan aracın sürüş keyfi ve güvenliği tehlike altındadır.
Aracın yolda giderken normalden fazla titremesi ya da sağa ve sola çekmesinin sebebi rot ve balans ayarının bozuk olmasıdır. Titreme olayı ise araç seyir halinde iken tekerleklerin birbiri ile uyumsuz çalışması ve ayarsız olmasından kaynaklanmaktadır.
Aracın yol tutuş özelliği, genellikle virajlarda aracın nasıl tepki verdiği ile anlaşılabilir. Çok iyi bir yol tutuş özelliğine sahip olan araçlar, virajlarda yüksek hızda bile savrulmadan gidebilir. Bu araçlarda sürücünün aracın hâkimiyetini kaybetme olasılığı da oldukça düşüktür.
Aerodinamik aracın hava direncini artırarak yaşanabilecek kayıpları en aza indirerek motorun gücünü artırır. Yüksek hız yüksek hava basıncı anlamına gelir. Yüksek hava basıncına aruz kalan motor aerodinamik sayesine hava direncine karşı koyabilir. Bu karşı koyuş aracın yol tutuşunu kolaylaştırır.
Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor. Amortisörlerin yokluğunda araç gövdesi tekerlekler üzerinde kararsız bir salınım yapıyor. Bu da konforun azalmasına, kaza riskinin artmasına ve yol tutuşunun kaybedilmesine yol açıyor.
B sınıfında en iyi yol tutuş yapan araçlar arasında Ford Fiesta, Toyota Yaris, Honda Jazz ve Volkswagen Polo sayılabilir. Yol tutuşu en iyi C segmenti otomobiller dendiğinde ise akıllara öncelikle Audi A3, Ford Focus, Volkswagen Golf, Mercedes-Benz A-Serisi, Honda Civic ve Toyota Corolla gelir.
Açılımı Active Body Control olan sistem kısaca ABC olarak adlandırılır. Türkçesi ise aktif gövde kontrolü anlamına gelen bu sistem, araçları yan yatma veya takla atma gibi tehlikelerden korur.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır. Bunun dışında tekerlerde oluşacak açısal bozukluklar tekerin dengesiz şekilde aşınmasına sebep olacaktır. Bu yüzden değişim gerçekleşir gerçekleşmez aracın rot ayarı titizlikle yaptırılmalıdır.
Aracınız servis bölümümüze girdikten sonra rot ayarı hizmeti 15-30 dakika kadar sürebilir. Zaman, rot ayarı bozukluğun ciddiyetine ve aracınızın itme veya dört tekerlek hizalaması gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak artabilmektedir.
Lastik yol tutuşuda sürtünme ve aşağı doğru basıncın ürünüdür. Merkez kaç kuvveti ile virajlarda aşağı doğru basınç dış lastiklere doğru daha da artar. Gerçekten yüksek performans elde edebilmek için temas noktasındaki tüm sürtünmenin eşit bir şekilde dağılmasını sağlanmalıdır.
Islak zeminde yol tutuş derecesi
Performans, A sınıfı ile E sınıfı arasında derecelendirilir. Yüksek derecede ıslak zeminde yol tutuşa sahip lastikler, ıslak yollarda tam fren uygulandığında daha kısa mesafede durur.
GÖREVİ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. 1.El freni duran aracı sabitlemek için kullanılır. El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz.
Rulmanlar bozulduğunda tekerleğin dönüşü sert olur ve bu yüzden araç yana çeker. Lastik basıncı uzman kişiler tarafından üretici kataloğundaki gibi yapılmalıdır. Aksi halde araç sağa sola çekecektir. Fren sisteminde oluşacak en ufak sorun aracın tüm dengesini bozarak sağa sola çekecektir.
Lastiğin yol yüzeyiyle temas eden kısmı da dahil olmak üzere bir dizi faktör çekiş gücünü etkiler. Basitçe ifade etmek gerekirse, daha geniş bir lastik daha geniş bir yüzey alanına ve teorik olarak en yüksek çekiş gücüne sahiptir.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri