Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır.
Rot başının belirlenmiş bir periyodik değişim zamanı yoktur. Rot başı bozulduğu yani boşluk yaptığı zaman değiştirilmelidir.
Bu boşluklar oluştuğunda; Tekerlekler direksiyon hareketine geç tepki verir, çukur ve kasislerde ses olur, araç kontrol dışı hareketler yapar, tek yön arızasında bir tarafa kayar ve direksiyonda boşluk hissi oluşur. Bu belirtiler rot başı arızasının en belirgin özellikleridir.
Aracın kasis ve çukurlara sert girişleri, zaman içerisinde rot başlarının bozulmasına veya rot başlarında boşluk oluşmasına sebep olur. Rot başı üzerinde bulunan koruyucu kauçuk malzeme zaman içerisinde yırtılır veya yerinden çıkabilir. Bu durumda ortamdaki toz, kir ve nem rot başının zamanla bozulmasına sebep olur.
Z rot değişmezse ne olur? Z rot aracınızın dengeli bir sürüş yapabilmesi için süspansiyon sistemine eklenmiştir. Z rotunuz bozulduğu halde değişim sağlamazsanız bazı problemler yaşamanız kaçınılmazdır. Bunların başında normal olmayan rahatsız edici sesler duyacaksınız.
İlgili 18 soru bulundu
Bozuk rot ayarını erken fark etmek, lastik aşınması yaşamadan rot ayarlarını düzeltebileceğiniz anlamına gelir. Arabaların rot ayarı genellikle kademeli olarak bozulur, bu nedenle en az yılda bir veya çamurlu veya çukurlarla dolu yollarda seyahat ediyorsanız yılda iki kez kontrol etmeniz önemlidir.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Genellikle rot başı tamir edilmesi önerilmeyen bir parçadır. Bunun yerine değiştirilir. Rot başı değişim zamanı bir araçtan diğerine değişse de aracınızın kullanım kitapçığında yazan sürede bir değişmesi önerilir. Değişimde iki baş birden yenilenmeli ve işlem bittikten sonra rot ayarı da yapılmalıdır.
Çünkü z rot'u arızalı olan araçlar, virajları daha keskin bir şekilde alma eğilimindedir. Z rotların aşınması, kopması ya da zarar görmesi, virajlı yollar başta olmak üzere tüm yollarda kazaya sebebiyet verebileceğinden dolayı bakımlarının ve değişimlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekir.
Rot kol başları arızalıysa veya arızalanma belirtisi varsa, Servo direksiyonlu araçların motorunda arıza tespit edilirse, Servo direksiyonlu araçların motorunda sızıntı görülürse ağır kusurlar içerinde yer alır.
Rot kolunun boşluk yapması bozulduğu anlamına gelir. Rot kolunda oluşan boşluk, kasislerden geçerken veya çukurlara girildiğinde gıcırtı ve lokurtu sesi yapacaktır. Gıcırtı ve lokurtu sesini aracınızın ön takımında birçok direksiyon mekanizması bileşeni veya süspansiyon bileşeni yapabilir.
Araçla çukura girip çıktığınızda tam orta kısımda vuruntu sesi gelir. Direksiyonda titreme, sürüş halindeyken sağa sola çekme, manevra yaptıktan sonra geri toparlayamama gibi sorunlar rot kolu arıza belirtileridir.
Genellikle rot başı tamir edilmesi önerilmeyen bir parçadır. Bunun yerine değiştirilir. Rot başı değişim zamanı bir araçtan diğerine değişse de aracınızın kullanım kitapçığında yazan sürede bir değişmesi önerilir. Değişimde iki baş birden yenilenmeli ve işlem bittikten sonra rot ayarı da yapılmalıdır.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Z rot, aracın dönmesi, kayması veya savrulması gibi olası kazaları engellemekle görevli olan önemli bir parçadır. Z rot bağlantısı, aracın konforlu hareket etmesine ve sürüşün güvenli şekilde sağlanmasına yardımcı olur. Hem aracın hareket dengesini hem de sürücünün konforunu sağlar.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Z rot araçın ön ve arka taraflarda 2? şer adet olmak üzere toplam 4 tanedir.
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Rot başı değişimi sonrası rot balans ayarı yapılabilmesi için aracın tamirhaneye götürülmesi gerekir. Mobil tamir hizmetlerinde ne yazık ki bu işlem yapılamamaktadır.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Rot ayarının bozulması
Güvenli bir sürüş için son derece önemlidir. Bu ayarın bozulması tekerleklerin ve direksiyonun birbirinden bağımsız bir şekilde hareket etmelerine yol açar. Bunun sonucunda da direksiyon kilitlenir ve sertleşir.
Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun sertleşmesine sebep olur.
Güvenli sürüş deneyimi ve yüksek performanslı araç kullanımı için mutlaka balans ayarının yapılması gerekir. Balans ayarının bozuk olması araç titremesi ile anlaşılmakta olup hızın artması durumunda ise titremenin daha da fazla olması durumu ile karşılaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri